Крај серије ремија, Партизан побиједио Вошу!

Црно-бели савладали Војводину у 15. колу Суперлиге и тако после три ремија коначно тријумфовали.  Партизан славио, Гомеш и Енаке за прекид серије ремија! После три узастопна ремија, коначно тријумф фудбалера Партизана. Изабраници тренера Зорана Мирковића победили су у Хумској Војводину са 2:0.  Партизан победио после месец дана: Рикардо отворио, Енаке ушао и затворио.  Црно-бели начели Војводину из пенала који ће изазвати полемике, потом се мучили и на крају захваљујући румунском џокеру преломили.

Фудбал 05.11.2018 | 10:15
Крај серије ремија, Партизан побиједио Вошу!
Била је то заслужена победа црно-белих који су били далеко бољи ривал, како у првом тако и у другом делу сусрета. По гол у оба полувремена, био је довољан за осму победу.

Тако су црно-бели смањили предност водеће Црвене звезде на 13 бодова и сада се налазе на трећем месту после 15. кола са укупно 30 бодова.

Партизан је у првом полувремену био далеко бољи и конкретнији тим. Готово од самог старта изабраници тренера Зорана Мирковића су кренули у офанзиву. 

Стрпљиво су плели мрежу око казненог простора Новосађана, који су се ограничили на одбрану и покушаје да из контре дођу до гола Владимира Стојковића, који је том делу игре готово да и није имао посла. 

Зато је са друге стране његов колега Емил Роцков био на константним мукама. Већ у четвртом минуту, Армин Ђерлек се нашао у доброј позицији да затресе мрежу, али је са десетак метара шутирао траљаво. 

Јанковићев шута са ивице казненог простора је добро изблокиран, а шансу је у 19. минуту имао и Валијенте, после центаршута Јанковића са десне стране, међутим, Шпанац није успео да лопту из непосредне близине убаци у мрежу. 

У 29. минуту, Партизан је коначно стигао до гола. Марка Јанковића је у продору непрописно зауставио Немања Милојевић, дошло је до контакта, за судију Грујића није било дилеме, једанаестерац. 

Рикардо Гомеш је преузео одговорност, извео је пенал али је Роцков прочитао где ће шутирати, одбранио је ударац. Ипак, на одбијену лопту Гомеш је сјајно реаговао и проследио је у мрежу.

У другом полувремену, Партизан је опет кренуо боље, али Војводина је у року од само минут, тачније у 68. и 69. минуту имала две велике прилике.

Прво је резервиста Лазар Арсић сјајно извео слободан ударац са двадесетак метара, лопта је погодила пречку, а одбрана Партизана потом отклонила опасност. Не задуго, јер је после центаршута са десне стране у прилици био Никола Сенићанин, срећом по одбрану домаћина, мало је закаснио и прилика је пропала.

Покушавао је Партизан да некако дође до другог гола, али у томе није успео све до самог финиша утакмице.

Тек што је у 88. минуту заменио Рикарда Гомеша, Румун Габријел Енаке је буквално у првом контакту са лоптом, непут минут по уласку на терен, одлично реаговао на центаршут Горана Закарића. Није му било тешко да из непосредне близине после уклизавања лопту спроведе у мрежу Новосађана.

Тако је Партизан стигао до бодова, а Војводина је до краја имала прилику само да ублажи пораз, али је Дамјан Гојков био непрецизан.

У недељу, у последњој утакмици 15. кола Суперлиге Србије, прекинуте су две серије. Партизанова "црна" и Војводинина "светла".

"Парни ваљак" је после три везана ремија коначно у једној утакмици освојио три бода, док су Новосађани након три победе, рачунајући и Куп, морали погнутих глава да напусте терен стадиона у Хумској.

Партизан – Војводина 2:0 (1:0)! Стрелци су били Рикардо Гомеш у 29. и Габријел Енаке у 89. минуту.

Нападач Партизана је извео пенал, који је одбранио Емил Роцков, али је до одбијене лопте пре стигао Рикардо и лагано је послао у мрежу. Једанаестерцу црно-белих претходио је фаул Немање Милојевића над Марком Јанковићем, после уигране комбинације домаћих фудбалера из слободног удараца. Војводина је имала и среће, јер је Данило Грујић могао комотно Милојевићу да покаже други жути картон.

Румун је у 88. минуту заменио Рикарда, а већ у наредном нападу је затресао мрежу и то други пут узастопно, јер је и против Чукаричког у прошлом колу, када је после дуго времена заузео место у стартној постави и био стрелац. Небојша Косовић је одиграо на леву страну за Горана Закарића, који је из прве пронашао Енакеа, а овај се одлично снашао и погодио.

"Било је боље. За нас је важна победа, морамо да повратимо самопоуздање, а то можемо само добром игром и победама", био је кратак тренер Партизана Зоран Мирковић.

И Драган Окука, стратег Новосађана, није био незадовољан, осим коначним резултатом.

"Одиграли смо добру утакмицу, посебно у другом полувремену. Нисмо искористили наше шансе, задовољан сам, али не и резултатом", рекао је искусни стручњак.

Мирковић је дан пред меч остао без Данила Пантића. Млади везни фудбалер се повредио на тренингу у суботу и није био у могућности да помогне. Александар Шћекић после прелома носа и операције још није спреман, док је Зоран Тошић овај пут био на клупи.

Партизан је заслужено победио и таман за та два гола био бољи од Војводине. Нису црно-бели створили много прилика, али су имали доста опасних напада. "Лале" су дуго биле безопасне, а онда су у једном минуту имале две шансе да изједначе. Критични по одбрану Партизана били су 68. и 69. минуту. Прво је Лазар Арсић из "слободњака" са 30 метара погодио пречку, а после корнера, минут касније, изненада се у шанси нашао Синиша Саничанин, али је пребацио оквир гола, иако је на другој стативи имао довољно времена да се намести.

Партизан је вратио заостатак за Црвеном звездом на "-13", али и та другопласираним Радничким, који "ваљку" бежи четири бода. Војводина је остала на осмом месту и има пет бодова више од Мачве на деветом.

Фудбал не баш квалитетан. Партизан бољи него у последња три првенствена дуела. Војводина на тренутак налик тиму иза којег је хет-трик победа. Није имало много тога квалитетног да се види на утакмици означеној најзанимљивијом на концу првог круга шампионата, међутим, на крају ће се писати победа црно-белима, вредна прекида лоше резултатске серије, док ће игра, као и у већини мечева ове сезоне, брзо пасти у заборав.

Пожелео је пред сусрет са Новосађанима да, ако је могуће, његови питомци буду убедљивији од 1:0, али је опет Зоран Мирковић морао да дрхти поред аут линије до краја. Овога пута не због прохладног времена, већ - како то прогностичари воле да кажу - субјективног утиска, јер је домаћин дуго чувао минималац, имао савезника какав му је недостајао против Напретка и Чукаричког (наклоност среће), да би у финишу свима на стадиону изузев групе навијача из Новог Сада пао камен са срца, кад је резервиста Габријел Енаке у првом контакту са лоптом оверио тријумф - 2:0.

За наговештај освајања прва три бода после безмало месец дана (5. октобра савладан Вождовац 4:0) постарао се Рикардо Гомеш. Начин на који је постигао гол који је у многоме одредио ток дербија кола можда најбоље описује ситуацију у којој се Партизан као екипа, али и клуб, налази. Једва. После једанаестерца који ће у српском навијачком фолклору изазвати полемике - рука Немање Милојевића била на рамену Марка Јанковића - центарфор са Зелнортских Острва је у одсуству Данила Пантића (ван протокола) преузео одговорност, шут са 11 метара одбранио је Емил Роцков потврдивши да га инспиришу дуели са Парним ваљком, да би из поправног, Партизанов нападач убацио лопту у мрежу и развеселио око 4.000 навијача на трибинама у Хумској.

Пре тог, испоставиће се, одлучујућег детаља, црно-бели су претили преко Ђерлека (траљаво поред стативе), Рикарда (сигуран Роцков), а касније шутевима вечерас креативног Јанковића, Николића и још једном Рикарда покушавали с дистанце. Имао је и Закарић шансу (случајно, изненадила га лопта), међутим, чак и кад је било занимљивих комбинација и периода добре игре није било човека у црно-белом који би "затворио" утакмицу. Све док се није указао Енаке и комбинацију Косовића и Закарића завршио другим поготком на другој утакмици на којој је добио шансу.

Осетила је и Војводина несигурност у игри Партизановог тима, чињеницу да је после вођства играо на контре и(ли) чекајући да прође време, па је после провог дела  у коме је претила брзинским способностима Нигеријца Езеа и преко покретљивог Милана Ђуричина мучила одбрану ривала (шут младог нападача замало поред стативе) проширила асортиман одлуком тренера Драгомира Окуке да у наставку на терен пошаље Лазара Арсића. "Десетка" црвено-белих са "Карађорђа" омогућила је гостима да имају више креације и да прете на различите начине. Баш је Арсић могао да однесе бод са Нови Сад да је из слободњака било прецизнији, па је остао отисак лопте на пречки Стојковићевог тола као сведочанство да су Лале могле више.

За крај, која реч о судији Данилу Грујићу. Ако се одважио да постане први у овом првенству који је показао на белу тачку у корист Партизана после дуела Милојевића и Јанковића логично је запитати се зашто то није урадио раније кад је један играч Војводине играо руком у свом казненом простору, како је пропустио да жутим картоном казни Данијела Граховца због држања Немање Николића, односно да ли је и дуел Светозара Марковића и Немање Милојевића из првог дела, такође, био за најстрожу казну?

Последњих пет утакмица Партизана и Војводине:

29. 04. 2018: Војводина - Партизан 2:1
03. 12. 2017: Партизан - Војводина 1:1 
13, 08. 2017: Војводина - Партизан 0:1
10. 05. 2017: Партизан - Војводина 1:0
26. 04. 2017: Војводина - Партизан 0:0

ПАРТИЗАН - ВОЈВОДИНА 2:0
/Рикардо 29, Енаке 89/

Стадион у Хумској. Гледалаца: 4.000. Судија: Данило Грујић

ПАРТИЗАН (4-4-1-1): Стојковић - Н. Р. Милетић, Марковић, Валијенте, Урошевић (од 82. Н. Г. Милетић) - Здјелар, Ђерлек (од 77. Косовић), Јанковић, Закарић, Николић - Рикардо (од 88. Енаке).

ВОЈВОДИНА: Роцков - Стојковић, Граовац, Саничанин, Антић - Ђурић, Зломислић - Милојевић (од 46. минута Арсић), Езе, Ђуричин (од 84. Гојков) - Фофана (од 62. Гајић). 

СУПЕРЛИГА, 15. коло:

недеља

Земун - Напредак 0:2 (0:0)
/Вулић 75, Боранијашевић 85/

Мачва - Вождовац 2:0(1:0)
/Лазаревић 45п, Гаврић 90+7/

Рад - Спартак 1:1 (0:0)
/Младеновић 83 - Денковић 70п/

Партизан - Војводина 2:0 (1:0) 
/Рикардо 30, Енаке 89/

субота

Пролетер - Црвена звезда 0:2 (0:1)
/Андрејевић аг 9, Бен 56/

Младост - Чукарички 3:4 (1:2)
/Јовановић 40, Тумбасевић 54, Одита 62 - Мудрински 9, 75, Овусу 21, Стојановић 81/

ОФК Бачка - Раднички Ниш 0:2 (0:2)
/Хаскић 36, Станисављевић 38/

Радник - Динамо 2:0 (2:0)
/Златановић 6, 45/

ТАБЕЛА: Звезда 43, Раднички 34, Партизан 30, Чукарички 29, Напредак 25, Пролетер 23, Младост 22, Војводина 21, Мачва 16, Вождовац 15, Радник 15, Рад 15, Земун 13, Бачка 13, Спартак 11, Динамо 7.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар