Kraj serije remija, Partizan pobijedio Vošu!

Crno-beli savladali Vojvodinu u 15. kolu Superlige i tako posle tri remija konačno trijumfovali.  Partizan slavio, Gomeš i Enake za prekid serije remija! Posle tri uzastopna remija, konačno trijumf fudbalera Partizana. Izabranici trenera Zorana Mirkovića pobedili su u Humskoj Vojvodinu sa 2:0.  Partizan pobedio posle mesec dana: Rikardo otvorio, Enake ušao i zatvorio.  Crno-beli načeli Vojvodinu iz penala koji će izazvati polemike, potom se mučili i na kraju zahvaljujući rumunskom džokeru prelomili.

Fudbal 05.11.2018 | 10:15
Kraj serije remija, Partizan pobijedio Vošu!
Bila je to zaslužena pobeda crno-belih koji su bili daleko bolji rival, kako u prvom tako i u drugom delu susreta. Po gol u oba poluvremena, bio je dovoljan za osmu pobedu.

Tako su crno-beli smanjili prednost vodeće Crvene zvezde na 13 bodova i sada se nalaze na trećem mestu posle 15. kola sa ukupno 30 bodova.

Partizan je u prvom poluvremenu bio daleko bolji i konkretniji tim. Gotovo od samog starta izabranici trenera Zorana Mirkovića su krenuli u ofanzivu. 

Strpljivo su pleli mrežu oko kaznenog prostora Novosađana, koji su se ograničili na odbranu i pokušaje da iz kontre dođu do gola Vladimira Stojkovića, koji je tom delu igre gotovo da i nije imao posla. 

Zato je sa druge strane njegov kolega Emil Rockov bio na konstantnim mukama. Već u četvrtom minutu, Armin Đerlek se našao u dobroj poziciji da zatrese mrežu, ali je sa desetak metara šutirao traljavo. 

Jankovićev šuta sa ivice kaznenog prostora je dobro izblokiran, a šansu je u 19. minutu imao i Valijente, posle centaršuta Jankovića sa desne strane, međutim, Španac nije uspeo da loptu iz neposredne blizine ubaci u mrežu. 

U 29. minutu, Partizan je konačno stigao do gola. Marka Jankovića je u prodoru nepropisno zaustavio Nemanja Milojević, došlo je do kontakta, za sudiju Grujića nije bilo dileme, jedanaesterac. 

Rikardo Gomeš je preuzeo odgovornost, izveo je penal ali je Rockov pročitao gde će šutirati, odbranio je udarac. Ipak, na odbijenu loptu Gomeš je sjajno reagovao i prosledio je u mrežu.

U drugom poluvremenu, Partizan je opet krenuo bolje, ali Vojvodina je u roku od samo minut, tačnije u 68. i 69. minutu imala dve velike prilike.

Prvo je rezervista Lazar Arsić sjajno izveo slobodan udarac sa dvadesetak metara, lopta je pogodila prečku, a odbrana Partizana potom otklonila opasnost. Ne zadugo, jer je posle centaršuta sa desne strane u prilici bio Nikola Senićanin, srećom po odbranu domaćina, malo je zakasnio i prilika je propala.

Pokušavao je Partizan da nekako dođe do drugog gola, ali u tome nije uspeo sve do samog finiša utakmice.

Tek što je u 88. minutu zamenio Rikarda Gomeša, Rumun Gabrijel Enake je bukvalno u prvom kontaktu sa loptom, neput minut po ulasku na teren, odlično reagovao na centaršut Gorana Zakarića. Nije mu bilo teško da iz neposredne blizine posle uklizavanja loptu sprovede u mrežu Novosađana.

Tako je Partizan stigao do bodova, a Vojvodina je do kraja imala priliku samo da ublaži poraz, ali je Damjan Gojkov bio neprecizan.

U nedelju, u poslednjoj utakmici 15. kola Superlige Srbije, prekinute su dve serije. Partizanova "crna" i Vojvodinina "svetla".

"Parni valjak" je posle tri vezana remija konačno u jednoj utakmici osvojio tri boda, dok su Novosađani nakon tri pobede, računajući i Kup, morali pognutih glava da napuste teren stadiona u Humskoj.

Partizan – Vojvodina 2:0 (1:0)! Strelci su bili Rikardo Gomeš u 29. i Gabrijel Enake u 89. minutu.

Napadač Partizana je izveo penal, koji je odbranio Emil Rockov, ali je do odbijene lopte pre stigao Rikardo i lagano je poslao u mrežu. Jedanaestercu crno-belih prethodio je faul Nemanje Milojevića nad Markom Jankovićem, posle uigrane kombinacije domaćih fudbalera iz slobodnog udaraca. Vojvodina je imala i sreće, jer je Danilo Grujić mogao komotno Milojeviću da pokaže drugi žuti karton.

Rumun je u 88. minutu zamenio Rikarda, a već u narednom napadu je zatresao mrežu i to drugi put uzastopno, jer je i protiv Čukaričkog u prošlom kolu, kada je posle dugo vremena zauzeo mesto u startnoj postavi i bio strelac. Nebojša Kosović je odigrao na levu stranu za Gorana Zakarića, koji je iz prve pronašao Enakea, a ovaj se odlično snašao i pogodio.

"Bilo je bolje. Za nas je važna pobeda, moramo da povratimo samopouzdanje, a to možemo samo dobrom igrom i pobedama", bio je kratak trener Partizana Zoran Mirković.

I Dragan Okuka, strateg Novosađana, nije bio nezadovoljan, osim konačnim rezultatom.

"Odigrali smo dobru utakmicu, posebno u drugom poluvremenu. Nismo iskoristili naše šanse, zadovoljan sam, ali ne i rezultatom", rekao je iskusni stručnjak.

Mirković je dan pred meč ostao bez Danila Pantića. Mladi vezni fudbaler se povredio na treningu u subotu i nije bio u mogućnosti da pomogne. Aleksandar Šćekić posle preloma nosa i operacije još nije spreman, dok je Zoran Tošić ovaj put bio na klupi.

Partizan je zasluženo pobedio i taman za ta dva gola bio bolji od Vojvodine. Nisu crno-beli stvorili mnogo prilika, ali su imali dosta opasnih napada. "Lale" su dugo bile bezopasne, a onda su u jednom minutu imale dve šanse da izjednače. Kritični po odbranu Partizana bili su 68. i 69. minutu. Prvo je Lazar Arsić iz "slobodnjaka" sa 30 metara pogodio prečku, a posle kornera, minut kasnije, iznenada se u šansi našao Siniša Saničanin, ali je prebacio okvir gola, iako je na drugoj stativi imao dovoljno vremena da se namesti.

Partizan je vratio zaostatak za Crvenom zvezdom na "-13", ali i ta drugoplasiranim Radničkim, koji "valjku" beži četiri boda. Vojvodina je ostala na osmom mestu i ima pet bodova više od Mačve na devetom.

Fudbal ne baš kvalitetan. Partizan bolji nego u poslednja tri prvenstvena duela. Vojvodina na trenutak nalik timu iza kojeg je het-trik pobeda. Nije imalo mnogo toga kvalitetnog da se vidi na utakmici označenoj najzanimljivijom na koncu prvog kruga šampionata, međutim, na kraju će se pisati pobeda crno-belima, vredna prekida loše rezultatske serije, dok će igra, kao i u većini mečeva ove sezone, brzo pasti u zaborav.

Poželeo je pred susret sa Novosađanima da, ako je moguće, njegovi pitomci budu ubedljiviji od 1:0, ali je opet Zoran Mirković morao da drhti pored aut linije do kraja. Ovoga puta ne zbog prohladnog vremena, već - kako to prognostičari vole da kažu - subjektivnog utiska, jer je domaćin dugo čuvao minimalac, imao saveznika kakav mu je nedostajao protiv Napretka i Čukaričkog (naklonost sreće), da bi u finišu svima na stadionu izuzev grupe navijača iz Novog Sada pao kamen sa srca, kad je rezervista Gabrijel Enake u prvom kontaktu sa loptom overio trijumf - 2:0.

Za nagoveštaj osvajanja prva tri boda posle bezmalo mesec dana (5. oktobra savladan Voždovac 4:0) postarao se Rikardo Gomeš. Način na koji je postigao gol koji je u mnogome odredio tok derbija kola možda najbolje opisuje situaciju u kojoj se Partizan kao ekipa, ali i klub, nalazi. Jedva. Posle jedanaesterca koji će u srpskom navijačkom folkloru izazvati polemike - ruka Nemanje Milojevića bila na ramenu Marka Jankovića - centarfor sa Zelnortskih Ostrva je u odsustvu Danila Pantića (van protokola) preuzeo odgovornost, šut sa 11 metara odbranio je Emil Rockov potvrdivši da ga inspirišu dueli sa Parnim valjkom, da bi iz popravnog, Partizanov napadač ubacio loptu u mrežu i razveselio oko 4.000 navijača na tribinama u Humskoj.

Pre tog, ispostaviće se, odlučujućeg detalja, crno-beli su pretili preko Đerleka (traljavo pored stative), Rikarda (siguran Rockov), a kasnije šutevima večeras kreativnog Jankovića, Nikolića i još jednom Rikarda pokušavali s distance. Imao je i Zakarić šansu (slučajno, iznenadila ga lopta), međutim, čak i kad je bilo zanimljivih kombinacija i perioda dobre igre nije bilo čoveka u crno-belom koji bi "zatvorio" utakmicu. Sve dok se nije ukazao Enake i kombinaciju Kosovića i Zakarića završio drugim pogotkom na drugoj utakmici na kojoj je dobio šansu.

Osetila je i Vojvodina nesigurnost u igri Partizanovog tima, činjenicu da je posle vođstva igrao na kontre i(li) čekajući da prođe vreme, pa je posle provog dela  u kome je pretila brzinskim sposobnostima Nigerijca Ezea i preko pokretljivog Milana Đuričina mučila odbranu rivala (šut mladog napadača zamalo pored stative) proširila asortiman odlukom trenera Dragomira Okuke da u nastavku na teren pošalje Lazara Arsića. "Desetka" crveno-belih sa "Karađorđa" omogućila je gostima da imaju više kreacije i da prete na različite načine. Baš je Arsić mogao da odnese bod sa Novi Sad da je iz slobodnjaka bilo precizniji, pa je ostao otisak lopte na prečki Stojkovićevog tola kao svedočanstvo da su Lale mogle više.

Za kraj, koja reč o sudiji Danilu Grujiću. Ako se odvažio da postane prvi u ovom prvenstvu koji je pokazao na belu tačku u korist Partizana posle duela Milojevića i Jankovića logično je zapitati se zašto to nije uradio ranije kad je jedan igrač Vojvodine igrao rukom u svom kaznenom prostoru, kako je propustio da žutim kartonom kazni Danijela Grahovca zbog držanja Nemanje Nikolića, odnosno da li je i duel Svetozara Markovića i Nemanje Milojevića iz prvog dela, takođe, bio za najstrožu kaznu?

Poslednjih pet utakmica Partizana i Vojvodine:

29. 04. 2018: Vojvodina - Partizan 2:1
03. 12. 2017: Partizan - Vojvodina 1:1 
13, 08. 2017: Vojvodina - Partizan 0:1
10. 05. 2017: Partizan - Vojvodina 1:0
26. 04. 2017: Vojvodina - Partizan 0:0

PARTIZAN - VOJVODINA 2:0
/Rikardo 29, Enake 89/

Stadion u Humskoj. Gledalaca: 4.000. Sudija: Danilo Grujić

PARTIZAN (4-4-1-1): Stojković - N. R. Miletić, Marković, Valijente, Urošević (od 82. N. G. Miletić) - Zdjelar, Đerlek (od 77. Kosović), Janković, Zakarić, Nikolić - Rikardo (od 88. Enake).

VOJVODINA: Rockov - Stojković, Graovac, Saničanin, Antić - Đurić, Zlomislić - Milojević (od 46. minuta Arsić), Eze, Đuričin (od 84. Gojkov) - Fofana (od 62. Gajić). 

SUPERLIGA, 15. kolo:

nedelja

Zemun - Napredak 0:2 (0:0)
/Vulić 75, Boranijašević 85/

Mačva - Voždovac 2:0(1:0)
/Lazarević 45p, Gavrić 90+7/

Rad - Spartak 1:1 (0:0)
/Mladenović 83 - Denković 70p/

Partizan - Vojvodina 2:0 (1:0) 
/Rikardo 30, Enake 89/

subota

Proleter - Crvena zvezda 0:2 (0:1)
/Andrejević ag 9, Ben 56/

Mladost - Čukarički 3:4 (1:2)
/Jovanović 40, Tumbasević 54, Odita 62 - Mudrinski 9, 75, Ovusu 21, Stojanović 81/

OFK Bačka - Radnički Niš 0:2 (0:2)
/Haskić 36, Stanisavljević 38/

Radnik - Dinamo 2:0 (2:0)
/Zlatanović 6, 45/

TABELA: Zvezda 43, Radnički 34, Partizan 30, Čukarički 29, Napredak 25, Proleter 23, Mladost 22, Vojvodina 21, Mačva 16, Voždovac 15, Radnik 15, Rad 15, Zemun 13, Bačka 13, Spartak 11, Dinamo 7.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar