БЛ: "Колтови" раздвојили Борусију и Бајерн!

Борусија из Менхенгладбаха се побједом над Фортуном из Дизелдорфа (3:0) вратила на друго мјесто на табели Бундеслиге. Славио и Мајнц против Вердера (2:1).  Вељковићев Вердер доживео други пораз заредом.  Фудбалери Мајнца победили су на свом терену Вердер из Бремена са 2:1 у последњој утакмици 10. кола немачке Бундеслиге.  Зашто је важно звати се Жан Филип? Знају навијачи Мајнца! Вердер поражен на затварању 10. кола - 2:1.

Фудбал 05.11.2018 | 09:30
БЛ: "Колтови" раздвојили Борусију и Бајерн!
Прошле седмице у Купу Њемачке, Менхенгладбах је "попио" пет комада од Леверкузена (0:5) на свом "Борусија Парку", док је Фортуна у гостима код Улма такође остварила "петарду" али у мрежи противника - 1:5.

Због тога се очекивала мало већа неизвјесност у првом комшијском дербију послије пет година у првенству Њемачке, али радовали су се домаћи "колтови", који су се вратии на другу позицију испред минхенског Бајерна и водеће Борусије из Дортмунда.

БОРУСИЈА МЕНХЕНГЛАДБАХ - ФОРТУНА ДИЗЕЛДОРФ 3:0 (0:0)

Додуше, утакмица је послије обострано отворене иге и сијасет прилика на обје стране ријешена тек у другом полувремену.

Најприје је почетком другог дијела из пенала погодио Торген Азар након што је неко од дефанзиваца Фортуне играо руком, а арбитар Феликс Брих показао на бијелу тачку.

Резервиста Борусије Тони Јанчке, који је у наступио у другом дијелу, забијежио је 200. наступ за "колтове" у Бундеслиги, а учестовао је у акцији код другог гола у 67. минуту.

Лопта је послије грешке гостију у пар потеза на средини терена стигла до Флоријана Нојхауса, који је прослиједио до Јонаса Хофмана, а он погодио мрежу за 2:0.

За "овјеру" шестог тријумфа ове сезоне постарао се поново Азар сјајним ударцем са ивице казненог простора у 81. минуту - 3:0.

Био је то Азаров седми погодак ове сезоне којим се изједначио на првом мјесту листе стријелаца са водећим голгетерима међу којима је и српски репрезентативац Лука Јовић из Ајнтрахта.

Тим из Дизелдорфа је укњижио седми пораз и са најслабијом одбраном (24 примљена гола) и најслабијим нападом (шест постигнутих погодака) му предстоји грчевита борба за опстанак у њемачкој елити.

Поново је после неколико година оживео један локални дерби између Борусије из Менхенгладбаха и Фортуне из Дизелдорфа. Укратко, мржња између навијача ових клубова датира из 70-их када су бројни становници Дизелдорфа изабрали да навијају за комшијски тим у то време шампионски и један од најдоминантинијих у Немачкој.

Данас, на терену потпуна доминација Ждребаца. Несрећна Фортуна је имала снаге да им парира само у првих 45 минута када је одолевала и одиграла 0:0, док је у другом полувремену њен голман Михаел Ренсинг поптуно потучен.

Наставак је почео најстрожом казном коју је Торган Азар реализовао у 48. минуту (мада је голман Фортуне умало одбранио), а дилему око победника отклонио је Јонас Хофман мајсторским поготком у 67. Тачку на меч и сјајну партију ставио је опет Торган Азар са дистанце у 82. за сигуран и убедљив тријумф који је Борусију ланисирао на друго место, са четири бода мање од имењака из Дортмунда.

Несрећна Фортуна остаје на деоби последњег места са Штутгартом, а то вероватно значи и крај за тренера Функела који ју је летос бајковито увео у Бундеслигу. 

ПИЗАРО ПРЕКАСНО ПРОБУДИО ВЕРДЕР

Послије шест првенствених мечева без тријумфа, Мајнц је славио над вечерас поприлично индиспонираним Вердером - 2:1 (1:0) до уласка Клаудија Пизара.

Гости из Бремена , у чијем саставу се у "сивило" уклопио репрезентативац Србије Милош Вељковић, нису имали "свој дан", али ни рјешење за двојицу фудбалера са идентичним именом Жан-Филип.

Први је Француз Жан-Филип Матета, који је у 25. минуту послије грешке одбране Вердера довео домаћина у вођство, да би почетком наставка, такође Жан-Филип Гбамин, који наступа за селекцију Обале Слоноваче, повисио на 2:0 након лијепог соло продора у ударца са 16 метара.

Оба пута асистирао им је Данијел Бросински и тада се чинило да ће то бити рутинска побједа.

Међутим, у игру је у посљедњих 30 минута са клупе ушао ветеран Клаудио Пизаро, који је у прошлом колу два пута погођао противничку мрежу Бајера, а био је стријелац и у утакмици Купа Њемачке против Вајхе Фленсбурга...

И тада се Вердер пробудио!

Ни овај пут четрдесетогодишњи Перуанац није изневјерио младог тренера Флоријана Кохфелта (36) смањивши у 78. минуту након одличне акције Јоханеса Егштајна - 2:1, али није успио да спријечи трећи пораз "зелених".

Други заредом!

Вељковићев Вердер доживео други пораз заредом. Фудбалери Мајнца победили су на свом терену Вердер из Бремена са 2:1 у последњој утакмици 10. кола немачке Бундеслиге.

Голове за тријумф Мајнца постигли су Жан-Филип Матет у 25. и Жан-Филип Жбмен у 51. минуту, док је стрелац јединог поготка за Вердер био Клаудио Пизаро у 78.

Репрезентативац Србије Милос Вељковић одиграо је свих 90 минута за поражени састав, који је претрпео други неуспех заредом у домаћем шампионату.

Мајнц је после ове победе 12. на табели Бундеслиге са исто толико бодова, док је Вердер шести са 17. 

Вердер у наредном колу чека Борусије из Менхенгладбаха, док Мајнц гостује Фрајбургу. 

Туробна серија од седам утакмица без тријумфа за Мајнц окончана је вечерас и то тешко извојеваном, али заслуженом победом над Вердером од 2:1. Жан-Филип је име које ће навијачи домаћег тима славити вечерас, пошто оба стрелца за Мајнц (и Матета и Гбаман) носе управо ово име.

Нимало лепу утакмицу гледали смо на затварању 10. кола, а домаћин је имао више среће да забележи тријумф. Бољи је био Мајнц у првих 45 минута, а Вердер је можда баш ту изгубио меч несмотреним реакцијама. Жан Филип Матета довео је домаћина у вођство у  25. минуту, а када је његов имењак Гбаман после сјајног продора у 51. повећао на 2:0 изгледало је да ће Мајнц рутински славити.

Међутим, тренер Вердера је изменама успео да продрма екипу, па су гости заиграли мало отреситије. Резервиста Јоханес Егештајн сјајно је припремио погодак за ветерана Клаудија Пизара, али је тај потез из 78. био све конкретно што су гости урадили вечерас.

После другог везаног пораза Вердер је пао на шесто место на табели и покварио добар утисак с почетка сезоне, док се Мајнц удаљио од зоне испадања и сада знатно лакше дише.

БУНДЕСЛИГА - 10. КОЛО:

Борусија Менхенгладбах - Фортуна 3:0 (0:0)
/Азар 48 пен, 81, Хофман 67/

Мајнц - Вердер 2:1 (1:0)
/Матета 25, Гбамин 51 - Пизаро 78/

Субота

Бајерн Минхен - Фрајбург 1:1 (0:0)
/Гнабри 80 - Холер 89/

Шалке - Хановер 3:1 (0:0)
/Бенталеб 58, Емболо 71, Ут 85 - Вејдант 70/

Бајер Леверкузен - Хофенхајм 1:4 (1:2)
(Белараби 30 - Нелсон 19, Жоелингтон 34, 73, Грифо 49 пен/

Аугзбург - Нирнберг 2:2 (1:0)
/Финбогасон 11, Шмид 59 - Фукс 54, Мул 88/

Волфсбург - Борусија Дортмунд 0:1 (0:1)
/Ројс 27/

Херта - РБ Лајпциг 0:3 (0:1)
/Вернер 7, 53, Куња 75/

Играно у петак:

Штутгарт - Ајнтрахт 0:3 (0:2)
/Алер 11, Ребић 33, Милер 90/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 24, Борусија Менхенгладбах 20, Бајерн Минхен 20, РБ Лајпциг 19, Ајнтрахт 17, Вердер 17 Хофенхајм 16, 17,Херта 16, Аугзбург 13, Фрајбург 13, Волфсбург 12, Мајнц 12, Бајер Леверкузен 11, Шалке 10, Нирнберг 10, Хановер 6, Фортуна 5, Штутгарт 5.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар