BL: "Koltovi" razdvojili Borusiju i Bajern!

Borusija iz Menhengladbaha se pobjedom nad Fortunom iz Dizeldorfa (3:0) vratila na drugo mjesto na tabeli Bundeslige. Slavio i Majnc protiv Verdera (2:1).  Veljkovićev Verder doživeo drugi poraz zaredom.  Fudbaleri Majnca pobedili su na svom terenu Verder iz Bremena sa 2:1 u poslednjoj utakmici 10. kola nemačke Bundeslige.  Zašto je važno zvati se Žan Filip? Znaju navijači Majnca! Verder poražen na zatvaranju 10. kola - 2:1.

Fudbal 05.11.2018 | 09:30
BL: "Koltovi" razdvojili Borusiju i Bajern!
Prošle sedmice u Kupu Njemačke, Menhengladbah je "popio" pet komada od Leverkuzena (0:5) na svom "Borusija Parku", dok je Fortuna u gostima kod Ulma takođe ostvarila "petardu" ali u mreži protivnika - 1:5.

Zbog toga se očekivala malo veća neizvjesnost u prvom komšijskom derbiju poslije pet godina u prvenstvu Njemačke, ali radovali su se domaći "koltovi", koji su se vratii na drugu poziciju ispred minhenskog Bajerna i vodeće Borusije iz Dortmunda.

BORUSIJA MENHENGLADBAH - FORTUNA DIZELDORF 3:0 (0:0)

Doduše, utakmica je poslije obostrano otvorene ige i sijaset prilika na obje strane riješena tek u drugom poluvremenu.

Najprije je početkom drugog dijela iz penala pogodio Torgen Azar nakon što je neko od defanzivaca Fortune igrao rukom, a arbitar Feliks Brih pokazao na bijelu tačku.

Rezervista Borusije Toni Jančke, koji je u nastupio u drugom dijelu, zabiježio je 200. nastup za "koltove" u Bundesligi, a učestovao je u akciji kod drugog gola u 67. minutu.

Lopta je poslije greške gostiju u par poteza na sredini terena stigla do Florijana Nojhausa, koji je proslijedio do Jonasa Hofmana, a on pogodio mrežu za 2:0.

Za "ovjeru" šestog trijumfa ove sezone postarao se ponovo Azar sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora u 81. minutu - 3:0.

Bio je to Azarov sedmi pogodak ove sezone kojim se izjednačio na prvom mjestu liste strijelaca sa vodećim golgeterima među kojima je i srpski reprezentativac Luka Jović iz Ajntrahta.

Tim iz Dizeldorfa je uknjižio sedmi poraz i sa najslabijom odbranom (24 primljena gola) i najslabijim napadom (šest postignutih pogodaka) mu predstoji grčevita borba za opstanak u njemačkoj eliti.

Ponovo je posle nekoliko godina oživeo jedan lokalni derbi između Borusije iz Menhengladbaha i Fortune iz Dizeldorfa. Ukratko, mržnja između navijača ovih klubova datira iz 70-ih kada su brojni stanovnici Dizeldorfa izabrali da navijaju za komšijski tim u to vreme šampionski i jedan od najdominantinijih u Nemačkoj.

Danas, na terenu potpuna dominacija Ždrebaca. Nesrećna Fortuna je imala snage da im parira samo u prvih 45 minuta kada je odolevala i odigrala 0:0, dok je u drugom poluvremenu njen golman Mihael Rensing poptuno potučen.

Nastavak je počeo najstrožom kaznom koju je Torgan Azar realizovao u 48. minutu (mada je golman Fortune umalo odbranio), a dilemu oko pobednika otklonio je Jonas Hofman majstorskim pogotkom u 67. Tačku na meč i sjajnu partiju stavio je opet Torgan Azar sa distance u 82. za siguran i ubedljiv trijumf koji je Borusiju lanisirao na drugo mesto, sa četiri boda manje od imenjaka iz Dortmunda.

Nesrećna Fortuna ostaje na deobi poslednjeg mesta sa Štutgartom, a to verovatno znači i kraj za trenera Funkela koji ju je letos bajkovito uveo u Bundesligu. 

PIZARO PREKASNO PROBUDIO VERDER

Poslije šest prvenstvenih mečeva bez trijumfa, Majnc je slavio nad večeras poprilično indisponiranim Verderom - 2:1 (1:0) do ulaska Klaudija Pizara.

Gosti iz Bremena , u čijem sastavu se u "sivilo" uklopio reprezentativac Srbije Miloš Veljković, nisu imali "svoj dan", ali ni rješenje za dvojicu fudbalera sa identičnim imenom Žan-Filip.

Prvi je Francuz Žan-Filip Mateta, koji je u 25. minutu poslije greške odbrane Verdera doveo domaćina u vođstvo, da bi početkom nastavka, takođe Žan-Filip Gbamin, koji nastupa za selekciju Obale Slonovače, povisio na 2:0 nakon lijepog solo prodora u udarca sa 16 metara.

Oba puta asistirao im je Danijel Brosinski i tada se činilo da će to biti rutinska pobjeda.

Međutim, u igru je u posljednjih 30 minuta sa klupe ušao veteran Klaudio Pizaro, koji je u prošlom kolu dva puta pogođao protivničku mrežu Bajera, a bio je strijelac i u utakmici Kupa Njemačke protiv Vajhe Flensburga...

I tada se Verder probudio!

Ni ovaj put četrdesetogodišnji Peruanac nije iznevjerio mladog trenera Florijana Kohfelta (36) smanjivši u 78. minutu nakon odlične akcije Johanesa Egštajna - 2:1, ali nije uspio da spriječi treći poraz "zelenih".

Drugi zaredom!

Veljkovićev Verder doživeo drugi poraz zaredom. Fudbaleri Majnca pobedili su na svom terenu Verder iz Bremena sa 2:1 u poslednjoj utakmici 10. kola nemačke Bundeslige.

Golove za trijumf Majnca postigli su Žan-Filip Matet u 25. i Žan-Filip Žbmen u 51. minutu, dok je strelac jedinog pogotka za Verder bio Klaudio Pizaro u 78.

Reprezentativac Srbije Milos Veljković odigrao je svih 90 minuta za poraženi sastav, koji je pretrpeo drugi neuspeh zaredom u domaćem šampionatu.

Majnc je posle ove pobede 12. na tabeli Bundeslige sa isto toliko bodova, dok je Verder šesti sa 17. 

Verder u narednom kolu čeka Borusije iz Menhengladbaha, dok Majnc gostuje Frajburgu. 

Turobna serija od sedam utakmica bez trijumfa za Majnc okončana je večeras i to teško izvojevanom, ali zasluženom pobedom nad Verderom od 2:1. Žan-Filip je ime koje će navijači domaćeg tima slaviti večeras, pošto oba strelca za Majnc (i Mateta i Gbaman) nose upravo ovo ime.

Nimalo lepu utakmicu gledali smo na zatvaranju 10. kola, a domaćin je imao više sreće da zabeleži trijumf. Bolji je bio Majnc u prvih 45 minuta, a Verder je možda baš tu izgubio meč nesmotrenim reakcijama. Žan Filip Mateta doveo je domaćina u vođstvo u  25. minutu, a kada je njegov imenjak Gbaman posle sjajnog prodora u 51. povećao na 2:0 izgledalo je da će Majnc rutinski slaviti.

Međutim, trener Verdera je izmenama uspeo da prodrma ekipu, pa su gosti zaigrali malo otresitije. Rezervista Johanes Egeštajn sjajno je pripremio pogodak za veterana Klaudija Pizara, ali je taj potez iz 78. bio sve konkretno što su gosti uradili večeras.

Posle drugog vezanog poraza Verder je pao na šesto mesto na tabeli i pokvario dobar utisak s početka sezone, dok se Majnc udaljio od zone ispadanja i sada znatno lakše diše.

BUNDESLIGA - 10. KOLO:

Borusija Menhengladbah - Fortuna 3:0 (0:0)
/Azar 48 pen, 81, Hofman 67/

Majnc - Verder 2:1 (1:0)
/Mateta 25, Gbamin 51 - Pizaro 78/

Subota

Bajern Minhen - Frajburg 1:1 (0:0)
/Gnabri 80 - Holer 89/

Šalke - Hanover 3:1 (0:0)
/Bentaleb 58, Embolo 71, Ut 85 - Vejdant 70/

Bajer Leverkuzen - Hofenhajm 1:4 (1:2)
(Belarabi 30 - Nelson 19, Žoelington 34, 73, Grifo 49 pen/

Augzburg - Nirnberg 2:2 (1:0)
/Finbogason 11, Šmid 59 - Fuks 54, Mul 88/

Volfsburg - Borusija Dortmund 0:1 (0:1)
/Rojs 27/

Herta - RB Lajpcig 0:3 (0:1)
/Verner 7, 53, Kunja 75/

Igrano u petak:

Štutgart - Ajntraht 0:3 (0:2)
/Aler 11, Rebić 33, Miler 90/

TABELA: Borusija Dortmund 24, Borusija Menhengladbah 20, Bajern Minhen 20, RB Lajpcig 19, Ajntraht 17, Verder 17 Hofenhajm 16, 17,Herta 16, Augzburg 13, Frajburg 13, Volfsburg 12, Majnc 12, Bajer Leverkuzen 11, Šalke 10, Nirnberg 10, Hanover 6, Fortuna 5, Štutgart 5.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar