Немања Матић и сјећање на пале британске војнике...

Српски интернационалац против Борнмута једини није носио чувени цвет мака.

Фудбал 05.11.2018 | 12:00
Немања Матић и сјећање на пале британске војнике...
Празник је 11. новембра и зову га, у слободном преводу Дан сећања. Сећају се војника британских оружаних снага страдалих у Првом светску рату. И обично га у Премијер лиги обележевају тиме што за дрес пришију цвет мака, симбол палих војника. Међутим, на утакмици Борнмута и Манчестер јунајтеда Немања Матић једини није имао чувени “поппy“ на грудима што је одмах изазвало салву реакција на острву.

Истина, ни изблиза налик оној агонији какву је истрпео Ирац Џејмс Меклин, момак из Дерија у Северној Ирској, који никад није ни носио цвет мака на дресу. Одлуку је образлагао улогом британске војске током оружаних сукоба у Северној Ирској. У његовом Дерију су током “Крваве недеље“ 1972. године британски војници устрелили 28 невиних особа током мирних протеста, 14 их је погинуло.

Матић је, међутим, раније носио “поппy“, али је сада из клуба стигла потврда да из “приватних разлога“ у субпту није желео то да уради, па се спекулише да је то учинио због бомбардовања Србије 1999. године. То су ипак само спекулације. Сам Матић се није изјашњавао и док то не учини нећемо знати зашто се одлучио на такав потез.

Иначе, цело то одавање пошто цветом мака постало је изузетно популарно у Премијер лиги у последњих пет или шест сезона. Раније се томе није придавала толика важност. Сада је постало малтене обавезно. Меклинусу звиждали навијачи супарничких клубова, па чак и његовог тима, а на друштвеним мрежама добијао је и претње смрћу. Мада, он је Ирац, па се његов потез у Енглеској другачије тумачи него Матићев. Барем за сада. Надамо се да ће тако и остати и да Матић неће имати никакве проблеме због овог. Његово је право да одлучи шта ће да пришије на дрес или неће.

Уосталом, Србија има свој симбол за Дан примирја у Првом светском рату. Љубичасти цвет феникс илити наталијина рамонда.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Уг

05.11.2018 11:35

Свака ти част људино .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.11.2018 12:38

Капа доље.

ОДГОВОРИТЕ