Nemanja Matić i sjećanje na pale britanske vojnike...

Srpski internacionalac protiv Bornmuta jedini nije nosio čuveni cvet maka.

Fudbal 05.11.2018 | 12:00
Nemanja Matić i sjećanje na pale britanske vojnike...
Praznik je 11. novembra i zovu ga, u slobodnom prevodu Dan sećanja. Sećaju se vojnika britanskih oružanih snaga stradalih u Prvom svetsku ratu. I obično ga u Premijer ligi obeleževaju time što za dres prišiju cvet maka, simbol palih vojnika. Međutim, na utakmici Bornmuta i Mančester junajteda Nemanja Matić jedini nije imao čuveni “poppy“ na grudima što je odmah izazvalo salvu reakcija na ostrvu.

Istina, ni izbliza nalik onoj agoniji kakvu je istrpeo Irac Džejms Meklin, momak iz Derija u Severnoj Irskoj, koji nikad nije ni nosio cvet maka na dresu. Odluku je obrazlagao ulogom britanske vojske tokom oružanih sukoba u Severnoj Irskoj. U njegovom Deriju su tokom “Krvave nedelje“ 1972. godine britanski vojnici ustrelili 28 nevinih osoba tokom mirnih protesta, 14 ih je poginulo.

Matić je, međutim, ranije nosio “poppy“, ali je sada iz kluba stigla potvrda da iz “privatnih razloga“ u subptu nije želeo to da uradi, pa se spekuliše da je to učinio zbog bombardovanja Srbije 1999. godine. To su ipak samo spekulacije. Sam Matić se nije izjašnjavao i dok to ne učini nećemo znati zašto se odlučio na takav potez.

Inače, celo to odavanje pošto cvetom maka postalo je izuzetno popularno u Premijer ligi u poslednjih pet ili šest sezona. Ranije se tome nije pridavala tolika važnost. Sada je postalo maltene obavezno. Meklinusu zviždali navijači suparničkih klubova, pa čak i njegovog tima, a na društvenim mrežama dobijao je i pretnje smrću. Mada, on je Irac, pa se njegov potez u Engleskoj drugačije tumači nego Matićev. Barem za sada. Nadamo se da će tako i ostati i da Matić neće imati nikakve probleme zbog ovog. Njegovo je pravo da odluči šta će da prišije na dres ili neće.

Uostalom, Srbija ima svoj simbol za Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ljubičasti cvet feniks iliti natalijina ramonda.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ug

05.11.2018 11:35

Svaka ti čast ljudino .

ODGOVORITE
Name

Rale

05.11.2018 12:38

Kapa dolje.

ODGOVORITE