Нико неће да купи "Житопромет"?!

Након што је АСА Групација крајем протеклог мјесеца купила компанију „Житопродукт“ из Бачке Паланке (Србија), појавиле су се информације да је АСА заинтересирана и за преузимање највећег млинско- пекарског предузећа у Републици Српској - бијељинског „Житопромета“. Али, према сазнањима „Слободне Босне“ власник сарајевске АСА-е, Нихад Хастор, не разматра ту могућност.

Република Српска 04.11.2018 | 21:04
Нико неће да купи "Житопромет"?!
Мада су радници прекинули штрајк, у бијељинском "Житопромету" производња није настављена. За покретање погона потребна су милионска средства, првенствено да би се набавиле сировине, енергенти и платили дугови добављачима. Али, према извјештавању медија из Републике Српске, нема наде да ће новац бити обезбијеђен.

Због неизмирених плата и доприноса радници "Житопромета" штрајковали су око мјесец дана, али ни након прекида штрајка погони млинско- пекарске прераде нису покренути.

Синдикат је у преговорима са управом и власницима капитала добио информацију да се већ неко вријеме ради на продаји предузећа које већ 16 година, након приватизације, ради као акционарско друштво у оквиру компаније "Слобомир", али нису сигурни да ће купац бити пронађен јер је фирма преоптерећена дуговима.

"Покушавају да нађу неко рјешење, да продају предузеће.То је изгледа најбоље рјешење. Нама кажу данас да тражимо посао", рекао је предсједник синдиката Житопромета Предраг Зарић

Капацитет предузећа за прераду житарица и производњу пекарских производа и сточне хране је 25.000 тона, а ове године преузели су само 7.000 тона пшенице. Пшеницу су даље продали јер немају новца за складиштење и прераду. За покретање производње потребно им је више од три милиона марака, а на рачунима предузећа нема новца, нити могу добити кредит.

"Ми смо још прије четири-пет мјесеци аплицирали код Павловић банке. То је нажалост пропало, то је отприлике та свота. Сад су трошкови још и нарасли, значи процес производње је прекинут, трошкови расту и можда је сада дошло и до четири милиона КМ", рекао је директор Житопромета Томо Несторовић.

Близу 200 радника, који су почетком октобра прекинули штрајк, свакодневно долазе на посао. Све мање вјерују да ће предузеће бити консолидовано и очекују да ће ускоро бити стављен кључ у браву "Житоромета". У том случају и они ће неисплаћене плате и доприносе тражити судским путем.

(СБ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Адвокат

04.11.2018 20:15

Покрао добротвор и предсједнички кандидат из Америке. Па не може и Житопромет и Додикове некретнине, мора се знати ко је важнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

04.11.2018 20:27

Фосил све свукао у раван

Name

Радник

04.11.2018 21:04

ШТО ОТВОРЕНО НЕ КАЖЕТЕ, ДОБИЛИ ТРИ ПЛАТЕ ПРЕД ИЗВОРЕ И ДАН НАКОН ИЗБОРА НАМ ЈЕ РЕЧЕНО ДА НЕ ДОЛАЗИМО ВИШЕ НА ПОАСАО. Хвала Милораде и Чорићу.

Name

Дадо

04.11.2018 22:00

Ове године је затворена фабрика дувана БЛ и нико ниста. Прослих година мљекара и Фруктона(Пепси цола). Витаминка послује са дебелим минусом, такодје и Јелсинград. Зитопродукт се не зна цији је ни ста ради. Цајавец и Инцел одавно не постоје. Целеx се мало одрзава док Словаци јос дрзе. Једино сто ради је пивара али вец најављују минусе. Према томе ниста не ради али ради влада, министарство и опстина. Не могу висе стати у канцеларије колико их је запослено. Двоје на квадрат.

Name

експропријација

05.11.2018 06:02

Да ли је икага буџету РС "Слобомир" платио земљиште ПД Семберије поред Павловић пута које је дато као накнада за експроприсано за град Слобомир.

Name

Ре радник

05.11.2018 17:21

Зовите свемогуцег и свевисњег, градског менадзера? Он је као нека тетка кпја хоце све да зна а ниста не предузима него преприцава даље!!!

Name

нн

04.11.2018 20:31

Узми јану капу у јадну руку па пут капије фабрику ти је рудоња појео за изборе а плате не тражи оне ће бити дониране у бдзет за идућу годину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хљеба И Игара

04.11.2018 20:56

Зар није логицно да је неко извлацио паре а гомилао дугове.Засто се тузиластво не укљуцује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

04.11.2018 22:38

Тако би вјероватно радници ,како ови,тако и сви у овој несретној Српској,бранили јој и границе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.11.2018 00:21

Пук'о Павловиц к'о кифла! Продаје дионице банке. Пресусило. С обзиронм да је Зитопромет Бијељина на неки нацин повезан са Павловиц банком, пропада и Зитопромет Бијељина. Зали бозе само радника. Нека дрзава да свима по 10-20 хиљада КМ по раднику и нека се радници удрузе и покрену своје млинско-пекарско предузеце. Ако додје до стецаја, а вец је ту, одосе 200 породица вани пеци хљеб плус јос толико код добављаца и то јос најмање толико код добављаца с обзиром да много веци је број сељака који сију псеницу за ту фирму неголи радника у истој и то неколико пута веци. Све у свему, ова катастрофа у најави се мозе спријецити на вец споменути нацин. Мене првобитно цуди ста це банкару производња брасна и пецива. То је, кад је била приватизација, требало или дати радницима или дати неком великом инвеститору из пољопривредног сектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

05.11.2018 05:15

Ваљда се зна ко је одлучивао да се не плаћа добављачима и за друге трошкове. Шта је са тим људима? Са тудјим парама се сад шиљкају около и ником ништа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

05.11.2018 05:32

У РС није само Зитопромет без наде, овдје је комплет становниство и привреда без наде!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преварени роб овеи опстинске и дрзавне власти

05.11.2018 07:17

ЗНА ЛИ НЕКО ДОБРОГ АДВОКАТА ЗА РАДНО ПРАВО.РАДИО САМ У СЛИЦНОЈ БИЈЕЉИНСКОЈ ФИРМИ.ДУЗНИ МИ БРУКУ ПЛАТА И ДОПРИНОСА.МОЛИМ ВАС ЈАВИТЕ УЛ НЕКА СЕ САМИ ЈАВЕ...И СТО НИТИ ЈЕДНА СТРАНКА НА ИЗБОРИМА НИЈЕ СПОМЕНУЛА ТАЈ ПРОБЛЕМ.ЗАТО СТО ИХ ТАКВИ ФИНАНСИРАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

15.03.2019 22:33

СТЕВАНОВИЦ код САН МАРКА

Name

Саx

05.11.2018 13:21

Не могу да вјерујем колико незнања, намјестаљки, зла у људима, криминала и ста све не, а нико низта. Све ово сто је написано ноје тацно или само је половицно тацно. ИМА КУПАЦА. Не треба 4 милиона за покретање производње. Само мало преструктуирања капитала је потребно. Толико су зајасили Зитипромет да хоце да га поравнају неби ли спасили банку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАЈ

06.11.2018 00:38

ПИТАЈ ОНУ СЕКРЕТАРКУ ИЗ СЛОБОМИРА СТО ЈОЈ ЦОЕК ДИРЕКТОР ЗИТОПРИМЕТА СТА ЦИНИТИ ЈЕРБО СУ ПЛАХО ЕЛОКВЕНТНИ СА СВЕ БЛАГОМ И БЛАГИЦИМА. РАСТЈЕРА БЛАГОЈЕ СА ЕКИПОМ СВЕ НЕПОСЛУСНЕ ПА И У БАНЦИ И У ЗИТОПРОМЕТУ И У СЛОБОМИРУ НАПРАВИ ДЗУМБУС А СВЕ УЗ ЦУПКОВО АМИНОВАЊЕ..ЈАДИ ВАСИ СА ТАКВИМА, ЈОС ДА У ОВОЈ ЉЕПОТИ ПОХВАЛИМ И ЕРИЦЕ ПА НА КРАЈУ МЕНАДЗЕРА И НАРАВНО ПРЕЦЈЕДНИКА И ЕТО СТА БИДНЕ УЗ ДОБАР ТИМСКИ РАД.АЛАЛ ВЕРА МУНЕВЕРА

Name

Миливоје

06.11.2018 06:35

Овдје само мозе извуци Томислав Томиц ситуацију са својим људима