Niko neće da kupi "Žitopromet"?!

Nakon što je ASA Grupacija krajem proteklog mjeseca kupila kompaniju „Žitoprodukt“ iz Bačke Palanke (Srbija), pojavile su se informacije da je ASA zainteresirana i za preuzimanje najvećeg mlinsko- pekarskog preduzeća u Republici Srpskoj - bijeljinskog „Žitoprometa“. Ali, prema saznanjima „Slobodne Bosne“ vlasnik sarajevske ASA-e, Nihad Hastor, ne razmatra tu mogućnost.

Republika Srpska 04.11.2018 | 21:04
Niko neće da kupi "Žitopromet"?!
Mada su radnici prekinuli štrajk, u bijeljinskom "Žitoprometu" proizvodnja nije nastavljena. Za pokretanje pogona potrebna su milionska sredstva, prvenstveno da bi se nabavile sirovine, energenti i platili dugovi dobavljačima. Ali, prema izvještavanju medija iz Republike Srpske, nema nade da će novac biti obezbijeđen.

Zbog neizmirenih plata i doprinosa radnici "Žitoprometa" štrajkovali su oko mjesec dana, ali ni nakon prekida štrajka pogoni mlinsko- pekarske prerade nisu pokrenuti.

Sindikat je u pregovorima sa upravom i vlasnicima kapitala dobio informaciju da se već neko vrijeme radi na prodaji preduzeća koje već 16 godina, nakon privatizacije, radi kao akcionarsko društvo u okviru kompanije "Slobomir", ali nisu sigurni da će kupac biti pronađen jer je firma preopterećena dugovima.

"Pokušavaju da nađu neko rješenje, da prodaju preduzeće.To je izgleda najbolje rješenje. Nama kažu danas da tražimo posao", rekao je predsjednik sindikata Žitoprometa Predrag Zarić

Kapacitet preduzeća za preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona, a ove godine preuzeli su samo 7.000 tona pšenice. Pšenicu su dalje prodali jer nemaju novca za skladištenje i preradu. Za pokretanje proizvodnje potrebno im je više od tri miliona maraka, a na računima preduzeća nema novca, niti mogu dobiti kredit.

"Mi smo još prije četiri-pet mjeseci aplicirali kod Pavlović banke. To je nažalost propalo, to je otprilike ta svota. Sad su troškovi još i narasli, znači proces proizvodnje je prekinut, troškovi rastu i možda je sada došlo i do četiri miliona KM", rekao je direktor Žitoprometa Tomo Nestorović.

Blizu 200 radnika, koji su početkom oktobra prekinuli štrajk, svakodnevno dolaze na posao. Sve manje vjeruju da će preduzeće biti konsolidovano i očekuju da će uskoro biti stavljen ključ u bravu "Žitorometa". U tom slučaju i oni će neisplaćene plate i doprinose tražiti sudskim putem.

(SB)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Advokat

04.11.2018 20:15

Pokrao dobrotvor i predsjednički kandidat iz Amerike. Pa ne može i Žitopromet i Dodikove nekretnine, mora se znati ko je važniji.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

04.11.2018 20:27

Fosil sve svukao u ravan

Name

Radnik

04.11.2018 21:04

ŠTO OTVORENO NE KAŽETE, DOBILI TRI PLATE PRED IZVORE I DAN NAKON IZBORA NAM JE REČENO DA NE DOLAZIMO VIŠE NA POASAO. Hvala Milorade i Čoriću.

Name

Dado

04.11.2018 22:00

Ove godine je zatvorena fabrika duvana BL i niko nista. Proslih godina mljekara i Fruktona(Pepsi cola). Vitaminka posluje sa debelim minusom, takodje i Jelsingrad. Zitoprodukt se ne zna ciji je ni sta radi. Cajavec i Incel odavno ne postoje. Celex se malo odrzava dok Slovaci jos drze. Jedino sto radi je pivara ali vec najavljuju minuse. Prema tome nista ne radi ali radi vlada, ministarstvo i opstina. Ne mogu vise stati u kancelarije koliko ih je zaposleno. Dvoje na kvadrat.

Name

eksproprijacija

05.11.2018 06:02

Da li je ikaga budžetu RS "Slobomir" platio zemljište PD Semberije pored Pavlović puta koje je dato kao naknada za eksproprisano za grad Slobomir.

Name

Re radnik

05.11.2018 17:21

Zovite svemoguceg i svevisnjeg, gradskog menadzera? On je kao neka tetka kpja hoce sve da zna a nista ne preduzima nego prepricava dalje!!!

Name

nn

04.11.2018 20:31

Uzmi janu kapu u jadnu ruku pa put kapije fabriku ti je rudonja pojeo za izbore a plate ne traži one će biti donirane u bdzet za iduću godinu

ODGOVORITE
Name

Hljeba I Igara

04.11.2018 20:56

Zar nije logicno da je neko izvlacio pare a gomilao dugove.Zasto se tuzilastvo ne ukljucuje.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

04.11.2018 22:38

Tako bi vjerovatno radnici ,kako ovi,tako i svi u ovoj nesretnoj Srpskoj,branili joj i granice..

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.11.2018 00:21

Puk'o Pavlovic k'o kifla! Prodaje dionice banke. Presusilo. S obzironm da je Zitopromet Bijeljina na neki nacin povezan sa Pavlovic bankom, propada i Zitopromet Bijeljina. Zali boze samo radnika. Neka drzava da svima po 10-20 hiljada KM po radniku i neka se radnici udruze i pokrenu svoje mlinsko-pekarsko preduzece. Ako dodje do stecaja, a vec je tu, odose 200 porodica vani peci hljeb plus jos toliko kod dobavljaca i to jos najmanje toliko kod dobavljaca s obzirom da mnogo veci je broj seljaka koji siju psenicu za tu firmu negoli radnika u istoj i to nekoliko puta veci. Sve u svemu, ova katastrofa u najavi se moze sprijeciti na vec spomenuti nacin. Mene prvobitno cudi sta ce bankaru proizvodnja brasna i peciva. To je, kad je bila privatizacija, trebalo ili dati radnicima ili dati nekom velikom investitoru iz poljoprivrednog sektora.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

05.11.2018 05:15

Valjda se zna ko je odlučivao da se ne plaća dobavljačima i za druge troškove. Šta je sa tim ljudima? Sa tudjim parama se sad šiljkaju okolo i nikom ništa?

ODGOVORITE
Name

Joj

05.11.2018 05:32

U RS nije samo Zitopromet bez nade, ovdje je komplet stanovnistvo i privreda bez nade!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Prevareni rob ovei opstinske i drzavne vlasti

05.11.2018 07:17

ZNA LI NEKO DOBROG ADVOKATA ZA RADNO PRAVO.RADIO SAM U SLICNOJ BIJELJINSKOJ FIRMI.DUZNI MI BRUKU PLATA I DOPRINOSA.MOLIM VAS JAVITE UL NEKA SE SAMI JAVE...I STO NITI JEDNA STRANKA NA IZBORIMA NIJE SPOMENULA TAJ PROBLEM.ZATO STO IH TAKVI FINANSIRAJU

ODGOVORITE
Name

M

15.03.2019 22:33

STEVANOVIC kod SAN MARKA

Name

Sax

05.11.2018 13:21

Ne mogu da vjerujem koliko neznanja, namjestaljki, zla u ljudima, kriminala i sta sve ne, a niko nizta. Sve ovo sto je napisano noje tacno ili samo je polovicno tacno. IMA KUPACA. Ne treba 4 miliona za pokretanje proizvodnje. Samo malo prestruktuiranja kapitala je potrebno. Toliko su zajasili Zitipromet da hoce da ga poravnaju nebi li spasili banku

ODGOVORITE
Name

PITAJ

06.11.2018 00:38

PITAJ ONU SEKRETARKU IZ SLOBOMIRA STO JOJ COEK DIREKTOR ZITOPRIMETA STA CINITI JERBO SU PLAHO ELOKVENTNI SA SVE BLAGOM I BLAGICIMA. RASTJERA BLAGOJE SA EKIPOM SVE NEPOSLUSNE PA I U BANCI I U ZITOPROMETU I U SLOBOMIRU NAPRAVI DZUMBUS A SVE UZ CUPKOVO AMINOVANJE..JADI VASI SA TAKVIMA, JOS DA U OVOJ LJEPOTI POHVALIM I ERICE PA NA KRAJU MENADZERA I NARAVNO PRECJEDNIKA I ETO STA BIDNE UZ DOBAR TIMSKI RAD.ALAL VERA MUNEVERA

Name

Milivoje

06.11.2018 06:35

Ovdje samo moze izvuci Tomislav Tomic situaciju sa svojim ljudima