Младић се вратио на дједовину

Све више села у Босни и Херцеговини полако изумире и све је већи број празних напуштених сеоских кућа. Међутим, у посљедње вријеме, иако у ријетким примјерима, актуелан је тренд повратка на село. Марко Шкеро, 27-годишњи младић је који је градски живот замијенио животом на селу. Већ пет година једини је становник Десина села, у близини Требиња.

Република Српска 01.11.2018 | 20:16
Младић се вратио на дједовину
Окружен херцеговачким брдима и природом, у селу удаљеном десет километара од Требиња, свој мир с 22 године нашао је Марко Шкеро. Оставивши свој посао, брзину живота у граду, овај вриједни младић прије пет година дошао је на дједово имање и ту одлучио да живи. Направио је мини фарму, уредио дом, те тако постао једини становник овог напуштеног села.

"Радио сам у граду, у једној приватној фирми четири и по године, у производњи намјештаја, онда сам одлучио да пробам да одем у иностранство. Отишао сам у Шведску, био сам мјесец дана, међутим није ми се свидјело тамо. Вратио сам се, дошао на село, и дошао на идеју да бих могао да кренем с неком фармом. Почели смо градити шталу, помогли су ми родитељи, подржали су ме, тако да смо стигли до овога", подсјетио се Марко.

Тренутно има 15 крава, а планира да тај фонд повећа на четрдесет грла, а с обзиром на то да ће му бити потребна помоћ, већ је почео с градњом апартмана за чобане.

Марко се бави производњом и продајом сира, али и продајом дрва иако не интензивно као у ранијем периоду. Због љубави према селу и пољопривреди ништа му, каже, не пада тешко, нити рано устајање и обавезе, нити чињеница да је сам у цијелом селу. Неугодних ситуација није имао.

"Увијек сам волио село, и кад сам ишао у школу сваки распуст и викенд проводио сам на селу. Ујутро кад устанем одмах идем у шталу, да се намире обавезе, да се почисти штала, да се краве пусте на испашу, и онда увијек има посла око куће око имања, оде се увече и до града. Има се времена и за то", испричао је.

Село броји три куће, али заинтересованих за повратак осим Марка засад нема.

"Наравно да би дошли кад би се локалне власти више побринуле за то. Вратили би се да им помогну да обнове куће, штале , у том случају би било заинтересованих да се врате".

На селу се, каже, може добро живјети, а онај ко хоће да ради може да заради и више него у граду. Рецепт за успјех су стално унапређивање имања и сводневни рад, поручује Марко, с дубоком вјером у остварење свог циља, а то је отварање мљекаре и сиране, гдје би се по традиционалној рецептури производио чувени требињски сир, а потом цертификован као органски производ извозио и ван Босне и Херцеговине.

(Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

грађанин

01.11.2018 19:17

Браво момчино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир

02.11.2018 07:30

Ристо Лечић из Љубомира има 10 или 20 крава и свако јутро их напаса и пјева уз гусле. Ја ћу на Романији идуће године оформити мини фарму, а сада трагам за чобаницом, њих је тешко наћи.

Name

Чобаница

02.11.2018 07:31

"Чобанице дјевојчице- хајде у планину, да чувамо стадо- као некад давно...".

Name

Свака среца Марцелини

01.11.2018 19:23

Браво Марко сунце јарко. Без села нема ниста .Здравог Зивота и хране а то је основно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

01.11.2018 20:11

Имас ли инстаграм да те запратим ?

Name

Ната

01.11.2018 20:23

Браво, свака цаст.

Name

Дусан Недиц

01.11.2018 19:53

Свака цаст Марко ко хоце тај и успије на селу а тиси тај само напред,ија би тако несто урадио само да имас подрску од било кога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Респект

01.11.2018 21:12

Свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

01.11.2018 22:52

Част свака Маркане, прави избор, види се да си самопоуздан и знаш шта хоћеш. Сигуран сам да имаш и женских сродних душа. Завидим ти, љепота живота је уживање у ономе што радиш. Многи твоји земљаци око мене раде у фабрикама Сјеверне Америке и мрзе сваки дан кад устану. Неће проћи дуго кад и Балканци почну да цијене слободу коју нуди живот у кући и рад за себе. У најразвијенијим земљама свијета сиротиња живи по становима и ради по фабрикама. Просјек приушти да живи у кући а топ је свој газда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

02.11.2018 04:24

Браво! Имај добар таблет или мобилни, научи мало Енглески или Њемачки надји сродну душу на ‘Он-лине датинг ситес’ и уживај. ‘Слободан и радан дио свијета’ је препуно племенитих заљубљеника у органик храну и тако здрав живот. Немој се пуно надати да ћеш импресионирати Балканске дјевојке тим избором. Најдобронамјернији савјет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чупа

02.11.2018 05:02

Јкш какво чупе да њадјеш да те грије и не треба ти ништа и нико више. Наравно дјецу да имаш ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој Ба

02.11.2018 05:57

Свака част марко да си старији одма бих се удала за тебе и спичила у природу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тежак

02.11.2018 07:05

Честитам на храбрости али богами нећеш наћи жену,неби желио да ме погрешно схвате али жене су уништиле село.само фантазирају о нрважним стварима проводима силиконима авионима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2018 10:42

Немој тако има нас још поштени жена које радимо пољопривреду боље него многи мушкарци али за нас нема правог мушкарца који хоце радити на селу јер жене бабе иностране пензионерке да се домогну иностранства као и вецина жена сто ради.

Name

БОБА

02.11.2018 10:04

МНОГЕ БИХ ЈА ВРАТИЛА НА ДЈЕДОВИНУ ,ОД АСВАЛТА СЕ НЕ ЖИВИ. ПУНА РС ПРОСИЈАКА НАЈВИШЕ СА СЕЛА КОЈИ СУ СЕ СЛИЛИ У ГРАД И ТУ НАШЛИ УТОЧИШТЕ.ГРАДОВИ НЕ ЛИЧЕ НА ГРАД НЕГО НА КАСАБЕ ЈА ГРАД ГЛЕДАМ ПО СТАНОВНИШТВУ КОЈИ ХОДА ПО ЊЕМУ, У СВАКОМ СЛУЧАЈУ НЕКА МУ ЈЕ СА СРЕЋОМ ТАКО ЈЕДИНО МОЖЕ ПРЕЖИВЈЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

02.11.2018 11:53

Ја би оне вратила сто су прије пар дана отисли авионом са коферима у недодију наса села пуста а они иду цистити бијелосвјетске клозете

ОДГОВОРИТЕ