Mladić se vratio na djedovinu

Sve više sela u Bosni i Hercegovini polako izumire i sve je veći broj praznih napuštenih seoskih kuća. Međutim, u posljednje vrijeme, iako u rijetkim primjerima, aktuelan je trend povratka na selo. Marko Škero, 27-godišnji mladić je koji je gradski život zamijenio životom na selu. Već pet godina jedini je stanovnik Desina sela, u blizini Trebinja.

Republika Srpska 01.11.2018 | 20:16
Mladić se vratio na djedovinu
Okružen hercegovačkim brdima i prirodom, u selu udaljenom deset kilometara od Trebinja, svoj mir s 22 godine našao je Marko Škero. Ostavivši svoj posao, brzinu života u gradu, ovaj vrijedni mladić prije pet godina došao je na djedovo imanje i tu odlučio da živi. Napravio je mini farmu, uredio dom, te tako postao jedini stanovnik ovog napuštenog sela.

"Radio sam u gradu, u jednoj privatnoj firmi četiri i po godine, u proizvodnji namještaja, onda sam odlučio da probam da odem u inostranstvo. Otišao sam u Švedsku, bio sam mjesec dana, međutim nije mi se svidjelo tamo. Vratio sam se, došao na selo, i došao na ideju da bih mogao da krenem s nekom farmom. Počeli smo graditi štalu, pomogli su mi roditelji, podržali su me, tako da smo stigli do ovoga", podsjetio se Marko.

Trenutno ima 15 krava, a planira da taj fond poveća na četrdeset grla, a s obzirom na to da će mu biti potrebna pomoć, već je počeo s gradnjom apartmana za čobane.

Marko se bavi proizvodnjom i prodajom sira, ali i prodajom drva iako ne intenzivno kao u ranijem periodu. Zbog ljubavi prema selu i poljoprivredi ništa mu, kaže, ne pada teško, niti rano ustajanje i obaveze, niti činjenica da je sam u cijelom selu. Neugodnih situacija nije imao.

"Uvijek sam volio selo, i kad sam išao u školu svaki raspust i vikend provodio sam na selu. Ujutro kad ustanem odmah idem u štalu, da se namire obaveze, da se počisti štala, da se krave puste na ispašu, i onda uvijek ima posla oko kuće oko imanja, ode se uveče i do grada. Ima se vremena i za to", ispričao je.

Selo broji tri kuće, ali zainteresovanih za povratak osim Marka zasad nema.

"Naravno da bi došli kad bi se lokalne vlasti više pobrinule za to. Vratili bi se da im pomognu da obnove kuće, štale , u tom slučaju bi bilo zainteresovanih da se vrate".

Na selu se, kaže, može dobro živjeti, a onaj ko hoće da radi može da zaradi i više nego u gradu. Recept za uspjeh su stalno unapređivanje imanja i svodnevni rad, poručuje Marko, s dubokom vjerom u ostvarenje svog cilja, a to je otvaranje mljekare i sirane, gdje bi se po tradicionalnoj recepturi proizvodio čuveni trebinjski sir, a potom certifikovan kao organski proizvod izvozio i van Bosne i Hercegovine.

(N1)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

građanin

01.11.2018 19:17

Bravo momčino.

ODGOVORITE
Name

LJubomir

02.11.2018 07:30

Risto Lečić iz Ljubomira ima 10 ili 20 krava i svako jutro ih napasa i pjeva uz gusle. Ja ću na Romaniji iduće godine oformiti mini farmu, a sada tragam za čobanicom, njih je teško naći.

Name

Čobanica

02.11.2018 07:31

"Čobanice djevojčice- hajde u planinu, da čuvamo stado- kao nekad davno...".

Name

Svaka sreca Marcelini

01.11.2018 19:23

Bravo Marko sunce jarko. Bez sela nema nista .Zdravog Zivota i hrane a to je osnovno.

ODGOVORITE
Name

Jelena

01.11.2018 20:11

Imas li instagram da te zapratim ?

Name

Nata

01.11.2018 20:23

Bravo, svaka cast.

Name

Dusan Nedic

01.11.2018 19:53

Svaka cast Marko ko hoce taj i uspije na selu a tisi taj samo napred,ija bi tako nesto uradio samo da imas podrsku od bilo koga

ODGOVORITE
Name

Respekt

01.11.2018 21:12

Svaka čast

ODGOVORITE
Name

Mirko

01.11.2018 22:52

Čast svaka Markane, pravi izbor, vidi se da si samopouzdan i znaš šta hoćeš. Siguran sam da imaš i ženskih srodnih duša. Zavidim ti, ljepota života je uživanje u onome što radiš. Mnogi tvoji zemljaci oko mene rade u fabrikama Sjeverne Amerike i mrze svaki dan kad ustanu. Neće proći dugo kad i Balkanci počnu da cijene slobodu koju nudi život u kući i rad za sebe. U najrazvijenijim zemljama svijeta sirotinja živi po stanovima i radi po fabrikama. Prosjek priušti da živi u kući a top je svoj gazda.

ODGOVORITE
Name

LawAndOrder

02.11.2018 04:24

Bravo! Imaj dobar tablet ili mobilni, nauči malo Engleski ili Njemački nadji srodnu dušu na ‘On-line dating sites’ i uživaj. ‘Slobodan i radan dio svijeta’ je prepuno plemenitih zaljubljenika u organik hranu i tako zdrav život. Nemoj se puno nadati da ćeš impresionirati Balkanske djevojke tim izborom. Najdobronamjerniji savjet!

ODGOVORITE
Name

Čupa

02.11.2018 05:02

Jkš kakvo čupe da njadješ da te grije i ne treba ti ništa i niko više. Naravno djecu da imaš ;)

ODGOVORITE
Name

Doboj Ba

02.11.2018 05:57

Svaka čast marko da si stariji odma bih se udala za tebe i spičila u prirodu.

ODGOVORITE
Name

Težak

02.11.2018 07:05

Čestitam na hrabrosti ali bogami nećeš naći ženu,nebi želio da me pogrešno shvate ali žene su uništile selo.samo fantaziraju o nrvažnim stvarima provodima silikonima avionima....

ODGOVORITE
Name

Re

02.11.2018 10:42

Nemoj tako ima nas još pošteni žena koje radimo poljoprivredu bolje nego mnogi muškarci ali za nas nema pravog muškarca koji hoce raditi na selu jer žene babe inostrane penzionerke da se domognu inostranstva kao i vecina žena sto radi.

Name

BOBA

02.11.2018 10:04

MNOGE BIH JA VRATILA NA DJEDOVINU ,OD ASVALTA SE NE ŽIVI. PUNA RS PROSIJAKA NAJVIŠE SA SELA KOJI SU SE SLILI U GRAD I TU NAŠLI UTOČIŠTE.GRADOVI NE LIČE NA GRAD NEGO NA KASABE JA GRAD GLEDAM PO STANOVNIŠTVU KOJI HODA PO NJEMU, U SVAKOM SLUČAJU NEKA MU JE SA SREĆOM TAKO JEDINO MOŽE PREŽIVJETI.

ODGOVORITE
Name

Bakica

02.11.2018 11:53

Ja bi one vratila sto su prije par dana otisli avionom sa koferima u nedodiju nasa sela pusta a oni idu cistiti bijelosvjetske klozete

ODGOVORITE