Прича: Повратак у будућност...

Пут поновног успона Новака Ђоковића на прво место светске АТП лествице показао је да му тренутно нема равног и да је само питање да ли он то жели да буде. На том путу је остварио многе победе, пре свега над критикама и самим собом, а сада чекају нове, за сада га још празне странице историје спорта.

Тенис 02.11.2018 | 22:45
Прича: Повратак у будућност...
"Веруј у себе. Сваки. Дан." Том мишљу, написаном испод његове фотографије на друштвебним мрежама из дечачких дана Новак Ђоковић је обележио повратак на прво место најбољих тенисера данашњице. Успех који су успели да остваре и два његова највећа ривала, Роџер Федерер и Рафаел Надал, али нико као Ноле.

"Веома сам дирнут, ово је невероватно", рекао је вероватно најважнији човек у његовом каријери, Марјан Вајда француским медијима у Паризу, "Прво место нам уопште није било у плану кад сам се вратио у тим. Циљ је био само да се врати, да поново игра свој тенис, да се пробије до најбољих 10. Али, последњих месеци игра тенис на невероватном нивоу! Било је тешко у почетку... вратити се основама. Требало нам је много стрпљења"

Од краја 2016. када га је Енди Мари оборио са трона у директном дуелу, што је чини се обојицу стајало здравља, због чега су се напатили у 2017, да би потом отишли на операције, један кука, а други лакта, па све до овог априла, наш ас је лутао. Срећом, нешто раније пре тога успео је да врати у тим свог "другог оца" и тренера, Словака Марјана Вајду, као и стручњака за физичку припрему, Аустријанца Гебхарта ФилаГрича. Физио Миљан Амановић, којем је иначе Ђоковић кум детету, почео је у међувремену да ради саМилошем Раонићем, те је на његовом месту остао Аргетнинац Улисес Балдио "из претходног сазива".

Овај април Ђоковић је дочекао на 22. позицији, а у међувремену је стигао до финала у Квинсу, титула на Вилмблдону и УС Опену, као и на мастерсима у Риму, Синсинатију и Шангају. Таква експлозија није виђена још од Руса Марата Сафина и његовог повратка ван Топ 20 на сам врх 2000. И тако, 18 година касније његов добар пријатељ и може се чак рећи и штићеник, са којим иначе има позитиван скор (2-0), успео је оно што је само њему пошло за руком.

Чини се да је наш ас коначно "кликнуо" на шљаци Рима када је, нарочито у првом сету био равноправан саРафелом Надалом који је био у пуној форми. На Ролан Гаросу је налетео на расположеног Марка Чекината, који је одиграо меч живота.

"Били смо у шоку када је изгубио од Чекината!", присећа се Вајда који вратио да помогне свом "блудном сину" у марту, "Али, није га уплашило то што се десило и почео је да игра на врхунском нивоу. Онда је све почело да се одвије брже него што смо очекивали. Када је освојио два гренд слема, следећи циљ је било прво место"

Мало ко се надао, након катастрофалних партија, пре и након операције да ће Србин успети да се врати на сам врх. Деловао је заиста слабо, али никада није одустајао. Мењао је карте, читаве шпилове, тражио добитну комбинацију и поново нашао - себе.

Да погледамо мало бројке. Ђоковић је све до дела сезоне који се игра на трави у 2018. сакупио на чак осам турнира (Аустралијан опен, Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Барселона, Мадрид и Ролан Гарос) само 1.055 бодова, а онда је кренуло да се одвија: Квинс 600, па Вимблдон - 2.000, Торонто 90, Синсинати 1.000, УС Опен 2.000 и Шангај 1.000. Тренутно је на 7.445 бодова, а по вему судећи чека га још 1.000 бодова са париског мастерса. Потом следи Лондон и завршни мастерс сезоне у којем му је на располагању 1.500 поена. Једини који до Нове године може да му припрети је Роџер Федерер, али би баш требало да крене по злу пошто Швајцарац тренутно има 1.785 поена мање на годишњој листи. А и тренутно не игра врхунски. 

"У уторак против Соузе није достигао тај ниво савршенства који је имао у Шангају, али Новак не жели на овоме да се заустави. Наравно, биће веома поносан када у понедељак поново буде на трону, но то није крај сам по себи", закључио је Вајда.

А ако све буде како треба, Ђоковић прво место са релативном лакоћом може да чува све до Вимблдона 2019, пошто брани мали број бодова, а ако у том периоду акумулира довољно за наставак године, хегемонија би могла да се настави до... ко зна када.

Ноле тренутно има 223 седмице на првом месту, а када се дода још тих 30-ак, биће веом близу легендарном Џимију Конорсу који је четврти на вечној листи (268). Прво место, наравно држи Федерер који је владао 310 недеља, а даље следе Пит Сампрас (286), те Иван Лендл (270).

Поред подизања рекорда по времену проведеном на првом месту, пред њим је и број година на лидерској позицији, као и скупљање гренд слем трофеја. Новаку ће ово, ако све буде како треба бити пета Нова година коју дочекује као први на свету, чиме ће се изједначити са Федерером и Конорсом, а мета је шест година колико је владао Сампрас.

Што се тиче највећа четири трофеја, Ђоковић је на броју 14, чиме се у том сегменту изједначио са Пистол Пит Сампрасом, Надал их има 17, а Федерер чак 20. И како сада ствари стоје, не би било велико чудо да их све престигне, мада је то паклен посао. Ђоковић, онако успут може поново и да сакупи сва четири гренд слем трофеја одједном, што му је пошло за руком 2015/16. И то врло брзо, пошто већ држи УС опен и Вимблдон.

Ђоковић је повратком на прво место светске лествице урадио још нешто, можда и најважније - запушио је уста свим критичарима и по свим основама.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар