Priča: Povratak u budućnost...

Put ponovnog uspona Novaka Đokovića na prvo mesto svetske ATP lestvice pokazao je da mu trenutno nema ravnog i da je samo pitanje da li on to želi da bude. Na tom putu je ostvario mnoge pobede, pre svega nad kritikama i samim sobom, a sada čekaju nove, za sada ga još prazne stranice istorije sporta.

Tenis 02.11.2018 | 22:45
Priča: Povratak u budućnost...
"Veruj u sebe. Svaki. Dan." Tom mišlju, napisanom ispod njegove fotografije na društvebnim mrežama iz dečačkih dana Novak Đoković je obeležio povratak na prvo mesto najboljih tenisera današnjice. Uspeh koji su uspeli da ostvare i dva njegova najveća rivala, Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali niko kao Nole.

"Veoma sam dirnut, ovo je neverovatno", rekao je verovatno najvažniji čovek u njegovom karijeri, Marjan Vajda francuskim medijima u Parizu, "Prvo mesto nam uopšte nije bilo u planu kad sam se vratio u tim. Cilj je bio samo da se vrati, da ponovo igra svoj tenis, da se probije do najboljih 10. Ali, poslednjih meseci igra tenis na neverovatnom nivou! Bilo je teško u početku... vratiti se osnovama. Trebalo nam je mnogo strpljenja"

Od kraja 2016. kada ga je Endi Mari oborio sa trona u direktnom duelu, što je čini se obojicu stajalo zdravlja, zbog čega su se napatili u 2017, da bi potom otišli na operacije, jedan kuka, a drugi lakta, pa sve do ovog aprila, naš as je lutao. Srećom, nešto ranije pre toga uspeo je da vrati u tim svog "drugog oca" i trenera, Slovaka Marjana Vajdu, kao i stručnjaka za fizičku pripremu, Austrijanca Gebharta FilaGriča. Fizio Miljan Amanović, kojem je inače Đoković kum detetu, počeo je u međuvremenu da radi saMilošem Raonićem, te je na njegovom mestu ostao Argetninac Ulises Baldio "iz prethodnog saziva".

Ovaj april Đoković je dočekao na 22. poziciji, a u međuvremenu je stigao do finala u Kvinsu, titula na Vilmbldonu i US Openu, kao i na mastersima u Rimu, Sinsinatiju i Šangaju. Takva eksplozija nije viđena još od Rusa Marata Safina i njegovog povratka van Top 20 na sam vrh 2000. I tako, 18 godina kasnije njegov dobar prijatelj i može se čak reći i štićenik, sa kojim inače ima pozitivan skor (2-0), uspeo je ono što je samo njemu pošlo za rukom.

Čini se da je naš as konačno "kliknuo" na šljaci Rima kada je, naročito u prvom setu bio ravnopravan saRafelom Nadalom koji je bio u punoj formi. Na Rolan Garosu je naleteo na raspoloženog Marka Čekinata, koji je odigrao meč života.

"Bili smo u šoku kada je izgubio od Čekinata!", priseća se Vajda koji vratio da pomogne svom "bludnom sinu" u martu, "Ali, nije ga uplašilo to što se desilo i počeo je da igra na vrhunskom nivou. Onda je sve počelo da se odvije brže nego što smo očekivali. Kada je osvojio dva grend slema, sledeći cilj je bilo prvo mesto"

Malo ko se nadao, nakon katastrofalnih partija, pre i nakon operacije da će Srbin uspeti da se vrati na sam vrh. Delovao je zaista slabo, ali nikada nije odustajao. Menjao je karte, čitave špilove, tražio dobitnu kombinaciju i ponovo našao - sebe.

Da pogledamo malo brojke. Đoković je sve do dela sezone koji se igra na travi u 2018. sakupio na čak osam turnira (Australijan open, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Barselona, Madrid i Rolan Garos) samo 1.055 bodova, a onda je krenulo da se odvija: Kvins 600, pa Vimbldon - 2.000, Toronto 90, Sinsinati 1.000, US Open 2.000 i Šangaj 1.000. Trenutno je na 7.445 bodova, a po vemu sudeći čeka ga još 1.000 bodova sa pariskog mastersa. Potom sledi London i završni masters sezone u kojem mu je na raspolaganju 1.500 poena. Jedini koji do Nove godine može da mu pripreti je Rodžer Federer, ali bi baš trebalo da krene po zlu pošto Švajcarac trenutno ima 1.785 poena manje na godišnjoj listi. A i trenutno ne igra vrhunski. 

"U utorak protiv Souze nije dostigao taj nivo savršenstva koji je imao u Šangaju, ali Novak ne želi na ovome da se zaustavi. Naravno, biće veoma ponosan kada u ponedeljak ponovo bude na tronu, no to nije kraj sam po sebi", zaključio je Vajda.

A ako sve bude kako treba, Đoković prvo mesto sa relativnom lakoćom može da čuva sve do Vimbldona 2019, pošto brani mali broj bodova, a ako u tom periodu akumulira dovoljno za nastavak godine, hegemonija bi mogla da se nastavi do... ko zna kada.

Nole trenutno ima 223 sedmice na prvom mestu, a kada se doda još tih 30-ak, biće veom blizu legendarnom Džimiju Konorsu koji je četvrti na večnoj listi (268). Prvo mesto, naravno drži Federer koji je vladao 310 nedelja, a dalje slede Pit Sampras (286), te Ivan Lendl (270).

Pored podizanja rekorda po vremenu provedenom na prvom mestu, pred njim je i broj godina na liderskoj poziciji, kao i skupljanje grend slem trofeja. Novaku će ovo, ako sve bude kako treba biti peta Nova godina koju dočekuje kao prvi na svetu, čime će se izjednačiti sa Federerom i Konorsom, a meta je šest godina koliko je vladao Sampras.

Što se tiče najveća četiri trofeja, Đoković je na broju 14, čime se u tom segmentu izjednačio sa Pistol Pit Samprasom, Nadal ih ima 17, a Federer čak 20. I kako sada stvari stoje, ne bi bilo veliko čudo da ih sve prestigne, mada je to paklen posao. Đoković, onako usput može ponovo i da sakupi sva četiri grend slem trofeja odjednom, što mu je pošlo za rukom 2015/16. I to vrlo brzo, pošto već drži US open i Vimbldon.

Đoković je povratkom na prvo mesto svetske lestvice uradio još nešto, možda i najvažnije - zapušio je usta svim kritičarima i po svim osnovama.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar