Идентитет за политичке циљеве

На сједници ЦИК-а разматрани су између осталог и случајеви додјеле односно одузимања мандата Нине Букејловић и Горана Опсенице. Нина од Српкиње постала Бошњакиња, Горан од Хрвата постао Србин. Различити ставови чланова ЦИК-а. Позадина политичке игре. . .

Босна и Херцеговина 01.11.2018 | 15:31
Идентитет за политичке циљеве
На слици горе десно видите  Горана Опсеницу. Он проживљава кризу идентитета. Несигуран је, или није.

„Као Хрват сам заноћио, такав ћу се и пробудити“,  изјавио је министар у Влади ХНК којег је ХДЗ БиХ на својојј листи за овогодишње изборе пријавио као припадника хрватског народа.

Међутим, јутро када је предавао изјаву о кандидатури на изборима, Опсеница је устао осјећајући се некако другачије. У пријави је у коцкицу за националну припадност уписао  да је Србин. Веома брзо након тога, ноћна мора Опсенице се завршила и поново је осјетио своје хрватство. 

Представнички дом ФБиХ броји 98 заступника. Према изборном закону у дому мора бити минималан број од 4 мандата из свих конститутивних народа. Уколико се то не деси при почетном одабиру, додјељују се накнадни компензацијски мандати кандидатима релевантних народа са компензацијске листе политичке странке или коалиције која је освојила највећи број гласова и која на листи има још квалифицираних кандидата из реда релевантног конститутивног народа.

Поједностављено, Горан Опсеница је уз подршку свог страначког шефа Драгана Човића  једноставно изманипулирао читав систем и изјаснио се као Србин да би попунио потребну квоту Срба у ПС ФБиХ и на тај начин омогућио ХДЗ-у још једно мјесто. Све је још јасније, кад се види да је према правилима израчуна сљедећи на листи Србин из СДП-а.

„Он је за мене Србин и готово“, рекао је на сједници члан ЦИК-а Новак Божичковић.

„Ми њега требамо третирати као Србина, ал не спорим његово хрватство“, изјавио је на сједници предсједник ЦИК-а Бранко Петрић.

Како се заправо осјећа Опсеница, у наредном периоду би према одлуци ЦИК- а требао утврдити графолог који ће анализирати спорни документ који је Опсеница предао у ЦИК.

И Нина Букејловић – кандидаткиња СДС-а на Опћим изборима у БиХ нагло је осјетила да јој се нешто чудно догађа. Ништа више није било као раније.

Раније се, тачније за Изборе 2016 године изјаснила као Српкиња, док се за овогодишње изборе изјаснила као Бошњакиња. Суштински разлог ове промјене је у томе да би Букејловић као Бошњакиња, преко компензацијске листе добила мандат у Народној Скупштини РС-а и на тај начин из Скупштине избацила Миленка Михаљицу, кандидата СРС-а који је добио мандат.

„То је апсолутно неприхватљиво, она не може добити мандат. Према закону кандидат не може промијенити националну припадност у једном изборном циклусу. Њој до 2020 вриједи да је Српкиња“, рекао је током сједнице члан ЦИК-а Суад Арнаутовић.

„Нема законског основа да јој не додјелимо мандат. Ником у НСРС не тражимо национално изјашњавање, нит је то услов“, успротивила се чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић. Овакав став подржао је и предсједник Бранко Петрић.

У Народну скупштину Републике Српске бира се 83 заступника. 62 директно и 21 компензацијски са цијеле територије Републике Српске. Члан 11. 6 Изборног Закона РС јасно каже да се накнадни компензацијски мандат додјељује кандидату релевантног конститутивног народа са компензацијске листе политичке странке или коалиције која је освојила највећи број гласова и која на листи има још квалифицираних кандидата из реда релевантног конститутивног народа. Дакле, национално изјашњавање у овом случају јесте потребно!

Како сазнаје Журнал, Нина Букејловић у родбинским је везама са градоначелником Добоја, кадром СДС-а Обреном Петровићем који припада оној СДС-овој струји која заговара сурадњу са СНСД-ом и Милорадом Додиком. Уласком Букајловић у НСРС ова групација добија још једну руку у Скупштини.

Закључак ЦИК-а је да ће о случају Нине Букејловић одлучивати Апелационо вијеће Суда БиХ.

(Зурнал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ех

01.11.2018 15:00

То су знацајне злоупотребе. Ја мислим да је проблем у овој дрзави та фатална наметнута одредба о конститутивности народа. Људи моји, да бисмо зивјели заједно и развијали се, не моземо окретати главу и гурати неке ствари под тепих. Каква конститутивност, па Срби никад нису имали Клуб у федералном парламенту па је л то иког забринуло. Сто прије прихватимо да је РС организациона јединица српског народа а Федерација мјесовито по кантонима хрватског и босњацког, и да основа мора бити попис из 2013. а не фантомски из 1991. кода смо индијанци па правимо власт по попису од прије 30 год, а у ери миграцијса и овај из 2013. полако постаје безвредан, прије цемо ици напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак

01.11.2018 15:06

Докле више има оваквих ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.11.2018 16:23

А ма такве "карактере" тррба пљунути и нога,ма ко да су!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.11.2018 17:24

Ста це нам све ово када ова правна заврзлама не мозе сакрити цињеницу да у ФБиХ нема Срба па самим тим нема ни ко да их представља, а мање-висе прица је слицна и на нивоу цијеле БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.11.2018 07:19

ЦИК је легло корупције, треба их све отпустити и добро размислити како даље.

ОДГОВОРИТЕ