Љекари кажу: Ово највише боли

Двадесет стања која се сматрају најболнијим у медицини, али имајте у виду да нису поређана градацијски, већ само набројана.

Здравље 31.10.2018 | 18:08
Љекари кажу: Ово највише боли
Бол је релативна категорија. Жене које имају дјецу обично тврде да порођај боли највише, мушкарци који су избацивали камен из бубрега да је то најболније искуство које може да вас снађе, а кад се у неком друштву поведе расправа о тој теми, питање је тренутка кад ће неки мудријаш аргументе обје стране да побије тврдњом "нисте ви (остали учесници у разговору) војску служили".

Бол је тешко изразити. Тешко је и разумјети кроз шта пролази друга особа, осим ако нисте били у баш истој здравственој ситуацији, па и тада је питање да ли би доживљај бола двије особе био исти јер сви имамо различит праг толеранције на бол.

Али, ево шта кажу љекари, која су најболнија здравствена стања (важно је напоменути да свако стање са листе изазива бол толико снажан да спречава особу да се посвети свакодневним активностима).

Слиједи листа двадесет стања која се сматрају најболнијим у медицини, али имајте у виду да нису поређана градацијски, већ само набројана.

Осим тога, требало би да будете свјесни да су нека стања са листе акутна, попут прелома кости, или упале слијепог цријева, док су друга хронична, што значи да многи људи са готово неиздрживим болом живе свакодневно, па се сјетите тога сљедећи пут кад будете кукали због нечега.

Апендицитис (запаљење слијепог цријева)

Херпес зостер ( вирусна инфекција коју узрокује Варичела-зостер вирус, исти вирус који узрокује настанак овчијих богиња)

Смрзнуто раме (адхезивни капсулитис, стање код којег су главни проблеми бол у рамену и укоченост у рамену)

Кластер главобоље (изузетно болне главобоље које захватају једну страну главе, а јављају се у серијама - кластерима - које трају неколико недјеља)

Сломљена кост

Комплексни регионални болни синдром (хроничан неуропатски бол који се јавља након повреде меког ткива, кости или живца, код којег интензитет бола није сразмеран повреди)

Срчани удар

Исклизнуће диска

Артритис

Анемија српастих ћелија (насљедни поремећај крви, изазива између осталог изузетне болове, првенствено у зглобовима, стомаку или дуж руку и ногу)

Мигрена

Ишијас

Камен у бубрегу

Тригеминална неуралгија (застрашујући бол у лицу, који пацијенти описују као удар струје, удар грома, чупање, кидање, провлачење ужарених игала кроз лице, настаје због оштећења нерва тригеминуса и јавља се у нападима трајања од неколико секунди до два минута)

Акутни панкреатитис (упала панкреаса)

Ендометриоза

Гихт (упала зглобова узрокована таложењем кристала мокраћне киселине у зглобовима)

Чир на желуцу

Фибромијалгија (хронични, широко распрострањени бол или пецкање у мишићима и костима, преосетљивост на притисак у карактеристичним анатомским тачкама, умор и исцрпљеност)

Болови послије операција

(Мондо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

?

31.10.2018 18:20

А породјајни болови, то су намјерно изоставили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

01.11.2018 18:54

Мора да су листу састављали само кукавни мускици. Јаој, кад би макар један од њих родио, па да виде ста је то

Name

Цхристиан Сwеден

03.11.2018 10:06

Породјајни бол је природна ствар и лицни избор. Не мора се бити трудсн и радјати.

Name

Србо

31.10.2018 18:54

Ја сам 16 година патио од тригиминалне неуралгије, инаце, напади су ми трајали око пола сата до 45 мин. Када сам руку сломио и прст на нози нисам тај бол уопсте " ни примјецивао ". Након тих главобоља усивање ране без анестезије ми није престављао проблем. Драги цитаоци као терапију сам користио таблете на нервној бази , јер било које друге НЕ дјелују а потпуно изљецење од тога су ми уцинили КИНЕЗИ И АКУПУНГТУРЕ. У ту методу нисам вјеровао уопсте али " утопљеник се за сламку хвата " и у потпуности су ме излијецили, морао сам при томе и исхрану да промјеним али главобоља висе НЕМА. По насој медицији има јос једна опција а то је на ВМА да се тај нер пресјеце а нус појава је губитак осјецаја на тој страни лица. Ко пати од овог ....... јој мајко....

ОДГОВОРИТЕ