Ljekari kažu: Ovo najviše boli

Dvadeset stanja koja se smatraju najbolnijim u medicini, ali imajte u vidu da nisu poređana gradacijski, već samo nabrojana.

Zdravlje 31.10.2018 | 18:08
Ljekari kažu: Ovo najviše boli
Bol je relativna kategorija. Žene koje imaju djecu obično tvrde da porođaj boli najviše, muškarci koji su izbacivali kamen iz bubrega da je to najbolnije iskustvo koje može da vas snađe, a kad se u nekom društvu povede rasprava o toj temi, pitanje je trenutka kad će neki mudrijaš argumente obje strane da pobije tvrdnjom "niste vi (ostali učesnici u razgovoru) vojsku služili".

Bol je teško izraziti. Teško je i razumjeti kroz šta prolazi druga osoba, osim ako niste bili u baš istoj zdravstvenoj situaciji, pa i tada je pitanje da li bi doživljaj bola dvije osobe bio isti jer svi imamo različit prag tolerancije na bol.

Ali, evo šta kažu ljekari, koja su najbolnija zdravstvena stanja (važno je napomenuti da svako stanje sa liste izaziva bol toliko snažan da sprečava osobu da se posveti svakodnevnim aktivnostima).

Slijedi lista dvadeset stanja koja se smatraju najbolnijim u medicini, ali imajte u vidu da nisu poređana gradacijski, već samo nabrojana.

Osim toga, trebalo bi da budete svjesni da su neka stanja sa liste akutna, poput preloma kosti, ili upale slijepog crijeva, dok su druga hronična, što znači da mnogi ljudi sa gotovo neizdrživim bolom žive svakodnevno, pa se sjetite toga sljedeći put kad budete kukali zbog nečega.

Apendicitis (zapaljenje slijepog crijeva)

Herpes zoster ( virusna infekcija koju uzrokuje Varičela-zoster virus, isti virus koji uzrokuje nastanak ovčijih boginja)

Smrznuto rame (adhezivni kapsulitis, stanje kod kojeg su glavni problemi bol u ramenu i ukočenost u ramenu)

Klaster glavobolje (izuzetno bolne glavobolje koje zahvataju jednu stranu glave, a javljaju se u serijama - klasterima - koje traju nekoliko nedjelja)

Slomljena kost

Kompleksni regionalni bolni sindrom (hroničan neuropatski bol koji se javlja nakon povrede mekog tkiva, kosti ili živca, kod kojeg intenzitet bola nije srazmeran povredi)

Srčani udar

Iskliznuće diska

Artritis

Anemija srpastih ćelija (nasljedni poremećaj krvi, izaziva između ostalog izuzetne bolove, prvenstveno u zglobovima, stomaku ili duž ruku i nogu)

Migrena

Išijas

Kamen u bubregu

Trigeminalna neuralgija (zastrašujući bol u licu, koji pacijenti opisuju kao udar struje, udar groma, čupanje, kidanje, provlačenje užarenih igala kroz lice, nastaje zbog oštećenja nerva trigeminusa i javlja se u napadima trajanja od nekoliko sekundi do dva minuta)

Akutni pankreatitis (upala pankreasa)

Endometrioza

Giht (upala zglobova uzrokovana taloženjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima)

Čir na želucu

Fibromijalgija (hronični, široko rasprostranjeni bol ili peckanje u mišićima i kostima, preosetljivost na pritisak u karakterističnim anatomskim tačkama, umor i iscrpljenost)

Bolovi poslije operacija

(Mondo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

?

31.10.2018 18:20

A porodjajni bolovi, to su namjerno izostavili?

ODGOVORITE
Name

dada

01.11.2018 18:54

Mora da su listu sastavljali samo kukavni muskici. Jaoj, kad bi makar jedan od njih rodio, pa da vide sta je to

Name

Christian Sweden

03.11.2018 10:06

Porodjajni bol je prirodna stvar i licni izbor. Ne mora se biti trudsn i radjati.

Name

Srbo

31.10.2018 18:54

Ja sam 16 godina patio od trigiminalne neuralgije, inace, napadi su mi trajali oko pola sata do 45 min. Kada sam ruku slomio i prst na nozi nisam taj bol uopste " ni primjecivao ". Nakon tih glavobolja usivanje rane bez anestezije mi nije prestavljao problem. Dragi citaoci kao terapiju sam koristio tablete na nervnoj bazi , jer bilo koje druge NE djeluju a potpuno izljecenje od toga su mi ucinili KINEZI I AKUPUNGTURE. U tu metodu nisam vjerovao uopste ali " utopljenik se za slamku hvata " i u potpunosti su me izlijecili, morao sam pri tome i ishranu da promjenim ali glavobolja vise NEMA. Po nasoj mediciji ima jos jedna opcija a to je na VMA da se taj ner presjece a nus pojava je gubitak osjecaja na toj strani lica. Ko pati od ovog ....... joj majko....

ODGOVORITE