ШПА - Куп: Минималац Атлетика, преокрет Валенсије!

Фудбалери Атлетико Мадрида и Валенсије стекли су минималне предности у првим мечевима шеснаестине финала Купа краља. Возач аутубоса није паркирао аутобус: Трећелигаш Ебро презнојио Валенсију! Санти Мина спасао бруке фаворизоване госте. Урош Рачић на клупи.  Продавац доњег веша пропустио шансу живота, Мартинсов првенац и Атлетиков минималац у дневној соби.  Сант Андреу могао само до часног пораза.

Фудбал 30.10.2018 | 23:35
ШПА - Куп: Минималац Атлетика, преокрет Валенсије!
Мадриђани су у комбинованом саставу савладали на гостовању у Барселони четвртолигаша Сант Андреу 1:0, голом Желсона Мартинса средином првог полувремена.

Знатно теже до тријумфа стигли су "Слепи мишеви" на гостовању код Ебра са 2:1, преокретом у последњих 20 минута упркос играчу више од 29 минута.

Иако са десеторицом на терену, друголигаш из Сарагосе повео је преко Амелибије у 61. минуту, али Валенсију у завршници са два гола спасава Санти Мина. 

У преостала два меча у уторак није било победника, Лухо је одолео Левантеу са 1:1, док је Леганес изборио 2:2 са Рајо Ваљеканом упркос два гола заостатка после свега 20 минута игре. 

У среду наступају Барселона и Реал Мадрид, који ће играти први меч након смене тренера Хулена Лопетегија, његов заменик Сантјаго Солари дебитоваће у Африци, на гостовању код нижелигаша Мелиље. 

Реванш мечеви ове рунде су 5. децембра. 

Маноло Гонзалез је као 21-годишњак доживео тешку повреду и морао је да батали фудбал. Покушавао је наравно да остане у спорту, али није то баш тако лако, па је дуго морао да комбинује тренерски посао – виђе као хоби – са професијом од које је живео. Возио је аутобус. Десет година. Све док уочи почетка ове сезоне није узео неплаћено како би појурио сан. И зато се цела Шпанија насмејала када је на конференцији за новинаре уочи утакмице шеснаестине финала Купа краља са Валенсијом децидирано рекао: “Нећемо паркирати аутобус“. Није лагао! Његов Ебро, последњепласирани тим у својој групи у трећој лиги Шпаније, поштено је намучио фаворизованог госта. Да није било Сантија Мине Слепи мишеви би посрамљени ишли кући. Овако, два Минина гола за преокрет и победу од 2:1.

Уз важну напомену: ни та победа не може у потпуности да опере образ Валенсијиним играчима који су истрчали на терен Сарагосине Ромареде,  пошто Ебров стадиончић од 1.000 људи не испуњава услове за овако велике мечеве. Не може, пошто је домаћин од 29. минута играо са десеторицом на терену због искључења Тијага Поруге.

Нормално, Валенсија је доминирала, али је и Ебро по Гонзалезовој заповести претио. Па и повео када се Тони Лато оклизнуо и дозволио Јону Амелибији да главом закуца лопту у мрежу Хауме Доменека.

И тек онда потпуна иницијатива Слепих мишева. И повремене контре Ебра које су могле да утакмицу одведу у сасвим другом правцу. Али како је утакмица одмицала разлика у квалитету је све више долазила до изражаја, иако гости нису истрчали у најјачем саставу. Па је тако шансу да дебитује у Валенсијином тиму добио и 17-годишњи Кангин Ли, суперталентовани офанзивни везни из Јужне Кореје, који је једним добрим ударцем наговестио велики потенцијал.

Урош Рачић је цео меч преседео на клупи, мада није ни било логике да Марселињо са играчем више против аутсајдера на терен уводи задњег везног. Уместо тога, већ на полувремену је био принуђен да уводи шпица Кевина Гамеира. Није се томе надао.

На крају је ипак Санти Мина био јунак утакмице. У 71. минуту прелепо је заврнуо лопту у даљи угао домаћина, потом у 81. као бик натрчао на центаршут Данијела Васа за потпуни преокрет.

Нижелигаш се добро показао и у другом мечу у истом термину. Луго, 15. на табели Сегунде, извукао је 1:1 против Левантеа, који је осокољен серијом од четири победе у Примери на терен послао значајно измењен састав, па га је на крају Борха Мајорал спасавао.

Марселињо се надмудривао са возачем аутобуса, питомци Дијега Симеонеа стрепели су пред – продавцем доњег веша. Првенац Желсона Мартинса и његов деби у Атлетиковом дресу, донели су гиганту из Мадрида миран сан после бледог издања у центру Барселоне. Четвртолигаш Сент Адреу прави је градски клуб, са стадионом у близини чувене Рамблу, па је тако сваки кадар режисера на Дијега Симеона улазио и у дневну собу породице чији је стан наслоњен на “Нарсис Салу“. На крају дакле 1:0 за госте, али могло је да буде и другачије.

Иако је Атлетико био бољи тим – срамота би била да није, па нек је и играо са комбинованим саставом – Сант Адреу је у последњим минутима меча имао две велике шансе. Прво је Адан одбранио ударац Елхађија Бандеха, корпулентног црнца који се уочи меча смешио са страница шпанске спортске штампе у продавници доњег веша у којој зарађује за живот, да би потом погађали домаћи и пречку, па у надокнади и спољни део мреже. Није им се ипак дало, али против одбране каква је Атлетикова право је чудо што су уопште и имали шансу да пробају.

Што се тиче Атлетика, рекосмо већ да је то био комбинован тим, али ипак су ту били планетарно признати играчи попут Хуанфрана, Стефана Савића, Витола, Томе Лемара, Николе Калинића и на крају Мартинса. Португалац је свакако први утисак за све Атлетикове навијаче, пошто је ове сезоне – иако је из Спортинга стигао као велико појачање – одиграо само 57 за Мадриђане. Све до данас.

Видела се та жеља, био је Мартинс убедљиво најагилнији у гостујућем тиму, на Витолов пас је и постигао једини гол на мечу – остаје мала сумња да ли из офсајда – али јасно је да се против Сант Адреуа ништа мање није ни очекивало.

Али бар је играо. И дао тај гол.

Куп краља:

Ебро – Валенсија 1:2
Луго – Леванте 1:1
Леганес – Рајо Ваљенако 2:2
Сант Андреу – Атлетико Мадрид 0:1

Среда:

Мелиља – Реал Мадрид
Кодроба – Хетафе
Алавес – Ђирона
Маљорка – Ваљадолид
Леонеса – Барселона 

Четвртак:

Спортинг Хихон – Еибар
Виљановенсе – Севиља
Селта – Реал Сосиједад
Алмерија – Виљареал
Кадис – Еспањол
Расинг Стантандер – Реал Бетис

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар