ŠPA - Kup: Minimalac Atletika, preokret Valensije!

Fudbaleri Atletiko Madrida i Valensije stekli su minimalne prednosti u prvim mečevima šesnaestine finala Kupa kralja. Vozač autubosa nije parkirao autobus: Trećeligaš Ebro preznojio Valensiju! Santi Mina spasao bruke favorizovane goste. Uroš Račić na klupi.  Prodavac donjeg veša propustio šansu života, Martinsov prvenac i Atletikov minimalac u dnevnoj sobi.  Sant Andreu mogao samo do časnog poraza.

Fudbal 30.10.2018 | 23:35
ŠPA - Kup: Minimalac Atletika, preokret Valensije!
Madriđani su u kombinovanom sastavu savladali na gostovanju u Barseloni četvrtoligaša Sant Andreu 1:0, golom Želsona Martinsa sredinom prvog poluvremena.

Znatno teže do trijumfa stigli su "Slepi miševi" na gostovanju kod Ebra sa 2:1, preokretom u poslednjih 20 minuta uprkos igraču više od 29 minuta.

Iako sa desetoricom na terenu, drugoligaš iz Saragose poveo je preko Amelibije u 61. minutu, ali Valensiju u završnici sa dva gola spasava Santi Mina. 

U preostala dva meča u utorak nije bilo pobednika, Luho je odoleo Levanteu sa 1:1, dok je Leganes izborio 2:2 sa Rajo Valjekanom uprkos dva gola zaostatka posle svega 20 minuta igre. 

U sredu nastupaju Barselona i Real Madrid, koji će igrati prvi meč nakon smene trenera Hulena Lopetegija, njegov zamenik Santjago Solari debitovaće u Africi, na gostovanju kod niželigaša Melilje. 

Revanš mečevi ove runde su 5. decembra. 

Manolo Gonzalez je kao 21-godišnjak doživeo tešku povredu i morao je da batali fudbal. Pokušavao je naravno da ostane u sportu, ali nije to baš tako lako, pa je dugo morao da kombinuje trenerski posao – viđe kao hobi – sa profesijom od koje je živeo. Vozio je autobus. Deset godina. Sve dok uoči početka ove sezone nije uzeo neplaćeno kako bi pojurio san. I zato se cela Španija nasmejala kada je na konferenciji za novinare uoči utakmice šesnaestine finala Kupa kralja sa Valensijom decidirano rekao: “Nećemo parkirati autobus“. Nije lagao! Njegov Ebro, poslednjeplasirani tim u svojoj grupi u trećoj ligi Španije, pošteno je namučio favorizovanog gosta. Da nije bilo Santija Mine Slepi miševi bi posramljeni išli kući. Ovako, dva Minina gola za preokret i pobedu od 2:1.

Uz važnu napomenu: ni ta pobeda ne može u potpunosti da opere obraz Valensijinim igračima koji su istrčali na teren Saragosine Romarede,  pošto Ebrov stadiončić od 1.000 ljudi ne ispunjava uslove za ovako velike mečeve. Ne može, pošto je domaćin od 29. minuta igrao sa desetoricom na terenu zbog isključenja Tijaga Poruge.

Normalno, Valensija je dominirala, ali je i Ebro po Gonzalezovoj zapovesti pretio. Pa i poveo kada se Toni Lato okliznuo i dozvolio Jonu Amelibiji da glavom zakuca loptu u mrežu Haume Domeneka.

I tek onda potpuna inicijativa Slepih miševa. I povremene kontre Ebra koje su mogle da utakmicu odvedu u sasvim drugom pravcu. Ali kako je utakmica odmicala razlika u kvalitetu je sve više dolazila do izražaja, iako gosti nisu istrčali u najjačem sastavu. Pa je tako šansu da debituje u Valensijinom timu dobio i 17-godišnji Kangin Li, supertalentovani ofanzivni vezni iz Južne Koreje, koji je jednim dobrim udarcem nagovestio veliki potencijal.

Uroš Račić je ceo meč presedeo na klupi, mada nije ni bilo logike da Marselinjo sa igračem više protiv autsajdera na teren uvodi zadnjeg veznog. Umesto toga, već na poluvremenu je bio prinuđen da uvodi špica Kevina Gameira. Nije se tome nadao.

Na kraju je ipak Santi Mina bio junak utakmice. U 71. minutu prelepo je zavrnuo loptu u dalji ugao domaćina, potom u 81. kao bik natrčao na centaršut Danijela Vasa za potpuni preokret.

Niželigaš se dobro pokazao i u drugom meču u istom terminu. Lugo, 15. na tabeli Segunde, izvukao je 1:1 protiv Levantea, koji je osokoljen serijom od četiri pobede u Primeri na teren poslao značajno izmenjen sastav, pa ga je na kraju Borha Majoral spasavao.

Marselinjo se nadmudrivao sa vozačem autobusa, pitomci Dijega Simeonea strepeli su pred – prodavcem donjeg veša. Prvenac Želsona Martinsa i njegov debi u Atletikovom dresu, doneli su gigantu iz Madrida miran san posle bledog izdanja u centru Barselone. Četvrtoligaš Sent Adreu pravi je gradski klub, sa stadionom u blizini čuvene Ramblu, pa je tako svaki kadar režisera na Dijega Simeona ulazio i u dnevnu sobu porodice čiji je stan naslonjen na “Narsis Salu“. Na kraju dakle 1:0 za goste, ali moglo je da bude i drugačije.

Iako je Atletiko bio bolji tim – sramota bi bila da nije, pa nek je i igrao sa kombinovanim sastavom – Sant Adreu je u poslednjim minutima meča imao dve velike šanse. Prvo je Adan odbranio udarac Elhađija Bandeha, korpulentnog crnca koji se uoči meča smešio sa stranica španske sportske štampe u prodavnici donjeg veša u kojoj zarađuje za život, da bi potom pogađali domaći i prečku, pa u nadoknadi i spoljni deo mreže. Nije im se ipak dalo, ali protiv odbrane kakva je Atletikova pravo je čudo što su uopšte i imali šansu da probaju.

Što se tiče Atletika, rekosmo već da je to bio kombinovan tim, ali ipak su tu bili planetarno priznati igrači poput Huanfrana, Stefana Savića, Vitola, Tome Lemara, Nikole Kalinića i na kraju Martinsa. Portugalac je svakako prvi utisak za sve Atletikove navijače, pošto je ove sezone – iako je iz Sportinga stigao kao veliko pojačanje – odigrao samo 57 za Madriđane. Sve do danas.

Videla se ta želja, bio je Martins ubedljivo najagilniji u gostujućem timu, na Vitolov pas je i postigao jedini gol na meču – ostaje mala sumnja da li iz ofsajda – ali jasno je da se protiv Sant Adreua ništa manje nije ni očekivalo.

Ali bar je igrao. I dao taj gol.

Kup kralja:

Ebro – Valensija 1:2
Lugo – Levante 1:1
Leganes – Rajo Valjenako 2:2
Sant Andreu – Atletiko Madrid 0:1

Sreda:

Melilja – Real Madrid
Kodroba – Hetafe
Alaves – Đirona
Maljorka – Valjadolid
Leonesa – Barselona 

Četvrtak:

Sporting Hihon – Eibar
Viljanovense – Sevilja
Selta – Real Sosijedad
Almerija – Viljareal
Kadis – Espanjol
Rasing Stantander – Real Betis

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar