Како се крало на изборима у БиХ?

Некада најпопуларнији вид изборне преваре у БиХ, звани „бугарски воз“, уступио је мјесто другим незаконитим начинима доласка до гласова, тврде посматрачи.

Босна и Херцеговина 30.10.2018 | 20:44
Како се крало на изборима у БиХ?
Фамозни „бугарски воз“ подразумијева да гласач на биралиште доноси већ попуњен гласачки листић, а са собом износи празан који даје сљедећем, и тако у круг. Према подацима Коалиције за поштене и фер изворе „Под лупом“, тај вид изборне преваре забиљежен је на тек 23 бирачка мјеста.

Овај пут су поражене стране највише буке направиле због великог броја неважећих гласачких листића. Осим странака, ново бројање на 559 бирачких мјеста за чланове Предсједништва БиХ затражила је и коалиција „Под лупом“. На тим мјестима у оба ентитета проценат неважећих листића већи је од девет одсто, што се сматра неуобичајеним.



Посматрачи ове коалиције су забиљежили да је на 16 биралишта било дописивања гласова приликом пребројавања листића за Предсједништво БиХ, а на чак 182 биралишта на столу су, приликом бројања гласова, биле хемијске оловке, што оставља простор за сумњу у дописивање и шарање листића.

Дијаспора

За протекле изборе из иностранства је стигло значајно више гласова него раније, који су били одлучујући за поједине посланике. Наши извори тврде да је велики број тих гласова стигао нелегално, путем посредника који су „контролисали“ огроман број гласача изван БиХ.

"Странке односно кандидати су им плаћали одређену суму новца, а они су им донијели гласове, било незаконито кроз манипулисање личним подацима гласача, или у договору са гласачима из иностранства, који су вјероватно добијали дио пара за глас", каже извор Српскаинфо.

Пријетње и уцјене запосленима у јавном сектору да гласају за одређене кандидате виђено је и овај пут. Неко су били обавезни да донесу списак породице, с личним подацима, и обећањем да ће да гласају баш за њих.

Сљедећи вид изборне преваре јесте дописивање личних, преференцијалних гласова за поједине кандидате за посланике. Према пријавама које су отишле у ЦИК БиХ, појединци из СДС и СНСД из Зворника су имали готово исти број гласова као и њихове партије, што је немогуће. Како сазнајемо, њима је у записницима наведен далеко већи број гласова од стварног стања на листићима. На тај начин су прескочили колеге на изборној листи и докопали се мандата.

Копирани листићи

У политичким партијама СзП сумњају и да су у гласачким кутијама завршили и лажни, копирани гласачки листићи.

"То се углавном дешавало пред крај гласачког дана. Активиста одређене партије долази на гласање и са собом доноси лажне листиће. У договору са својим члановом бирачког одбора у гласачку кутију убацује попуњене и оригиналне и лажне листиће. Да би оправдао вишак листића у кутији, члан бирачког одбора уписује да су гласали и они који тај дан уопште нису дошли да гласају. Наравно, све то није могуће без прећутне сагласности осталих чланова одбора", прича један од извора Српскаинфо.

Списак изборних превара ту се не завршава. У политичким кулоарима и овај пут се прича да су живи гласали умјесто умрлих, да су бројни бирачи гласали више пута, да некима није тражен никакав документ. Посматрачи су забиљежили ситуације да чланови бирачког одбора нису, прије гласања, свима показали да је гласачка кутија заиста празна.

На неколико десетина биралишта и током гласања било је политичког агитовања за одређеног политичара, а гласање у име слијепих, немоћних и неписмених, од стране истих особа, било је масовна појава. На неким биралиштима су се по завршетку гласања у просторијама појавиле “четврте особе” однсно они који ни по ком основу нису смјели ту да бораве. 

Пријетње

Ипак, предсједник Стратешког одбора Коалиције „Под лупом“ Вехид Шехић сматра да је за ове изборе био доминантан притисак на бираче да гласају за одређену опцију, углавном владајућу, под пријетњом да ће остати без посла. На тај начин грађани су спријечени да слободно искажу своју изборну вољу.



На друго мјесто ставља злоупотребу гласања путем поште, гдје је откривен само мали дио тих превара од стране гласача који су провјерили гдје гласају. Они који не гласају ништа нису ни провјеравали, па су умјесто њих углавном гласали преваранти. Потом слиједе „бугарски воз“ и дописивање преференцијалних гласова.

"И оне партије које су изгубиле изборе такође су учествовале у изборним преварама. Али, увијек се љути онај који изгуби. Након свега овога, хитно је потребно темељно промијенити Изборни закон БиХ, што између осталог подразумијева увођење скенера за електронско утврђивање резултата избора. То би помогло у стварању претпоставке за поштене изборе, али би нажалост остао проблем уцјена бирача", закључује Шехић.

ЦИК: Пријаве без доказа

Портпаролка ЦИК БиХ Максида Пирић каже да су приговори политичких субјеката различити, односе се углавном на рад бирачких одбора, али да им је заједничко да немају доказа за оно на шта се жале.

Као примјер наводи податак да се још нико није жалио на гласање у име умрле особе, док су прије избора сви причали о томе.



"На сваком бирачком мјесту постоји записник о раду. Скенирали смо око 500 тих записника, тамо гдје је била бар једна примједба. Гдје смо нашли одређене елементе за сумњу наредили смо ново бројање. „Бугарски воз“ је поменут само у два записника о раду бирачких одбора. У првом случају је прегледом од стране полицајца утврђено да гласач код себе није имао листић, док је у другом случају гласач покушао да изнесе празан листић, али је спријечен", каже Пирићева за Српскаинфо.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Цијена

30.10.2018 20:06

Све саме крађе и преваре, за то су ови народи најспособнији, власт их научила. Сви смо нажалост на продају, разлика је само у цијени. И ЦИК, односно чланови ЦИК-а имају своју цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славојка

31.10.2018 00:14

Бас смо изманипулисани сви купљени а све зарад фотеље а све против закона урадјено па то нема нигдје

Name

Проп.чов. Ваљев. Каменица

31.10.2018 00:40

Апсолутно се слажем са Вама. Поздрав!

Name

Образ

31.10.2018 04:27

Крало се и варало, без имало стида, бескрупулозно, бахато и безобразно, као што је и све. Може им се, јер никад, нико и ни за шта не одговара од властеле. ЦиК је био у њиховој служби, стављајући завршни печат и на ову бруку, без пардона и не обазирући се на бројне, евидентне притужбе, срам их било. Послије свега, питам се зашто уопште излазити на изборе, преживљавати ова понижења, варање у очи, магарчење, послије чега се осјећам баш као кретен.

Name

Микан

31.10.2018 07:25

Говедарица преузима власт он је предсједник

Name

Снсд

31.10.2018 10:32

је две покрао па и ове изборе. Трново ,је сиромашна општина страдло у отаџнинском рату ,становништво живи од најминималнијих примања стим да имају нуџетски корисници кашика им "упала у мед' ,сви гласају за снсд ,добро им има и измишљених радних мјеста (шеф кабинета начелника) па дали је могуће да и то грађани плаћају? плаћају ,шефицу кабинета која апсулутно није потребна али тата је дезертер 25год ради у Холандији могао купити кћерки радно мјесто. то је стварност у Српској ,паре и странка снсд..

Name

Хаа

30.10.2018 20:21

Ем се крало ем се куповало ко свака роба ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2018 00:02

Па сто нисте и ви ви као постени

Name

ФИКТИВНО ГЛАСАЊЕ

30.10.2018 20:38

А фиктивно гласање када чланови бирачких одбора на крају гласања убаце гласачке листиће у име оних који нису изашли на изборе и потпишу се у име њих?! Па то је главна крађа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

30.10.2018 22:48

Тако размисља и моја унука која има осам година.Када јој ја казем да поред цланова бирацког одбора имају цике које сједе са стране и гледају односно нефају да они из бо то раде онда она казе .ебига деко ја мислила да мозе.

Name

Ре

30.10.2018 23:28

А то у бирацким одборима били само из снсд или

Name

Ре

31.10.2018 00:07

Па ста да радио кад су васи пристали за пицу да раде на насој страну а неки за пиву

Name

Ре

31.10.2018 00:09

А гдје бисе васи преставници неко повико стигли сендвици и посо заврсен

Name

Сузавац

30.10.2018 20:42

У Добоју је на бирацком мјесту бацен сузавац али се цак и то затаскало.... Ста висе да се прица и која је сврха изласка на изборе?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

30.10.2018 20:43

Који понос сад имамо ми сто смо игнорисали изборе..подигнуте главе ликујемо да сте били изманипулисани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре манипулатор

30.10.2018 23:18

Па ти си тек изманипулисан јер кад не изадјес остао је твој листиц глупердо једна да га они попуне како јоце и ти се поносис тиме...

Name

Рудоња

30.10.2018 21:08

Морате Питати милорада и Бисерку како се крало на изборима А и ЦИК КОЈИ ЈЕ УЗЕО НЕКОЛИКО МИЛИОНА У СВОЈЕ ЏЕПОВЕ ЦИГАНИ МАКУ И ДИЈЕТЕ БИ ПРОДАЛИ МАФИЈА БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рудоња

30.10.2018 22:18

Је ли знс ко И како контролисе изборни процес на свим бирацким мјестима све странке имају своје посматраце а они су уједно људи који броје И не знам ста ти није јасно а дописивање гласова појединим кандидатима договарају ти ист бројаци И посматараци И њих треба санкционисати

Name

Нелогицно

30.10.2018 21:10

Ова превара са копираним листицима је нелогицна. Да би се таква превара спровела потребно је украсти један листиц како би се копирао, попунити га и донијети на гласацко мјесто и након тога потребно је пребројати гласове и потписати оне који нису гласали. А све то треба да гледа купљени бирацки одбор. Ако је бирацки одбор купљен онда нема потребе копирати листице. Једноставније је да, када се бирацко мјесто затвори преварант се потписе на 50-100 мјеста и онда узме оргиналне листице и попуни по својој зељи. Све то траје максимум 20 мин. Копирање је додатни посао који је непотребан. Гласање мртвих се лако мозе открити ревизијом спискова ако има зеље. Највеца крадја гласова је крадја лицних гласова тј унутарстранацка борба. Ту се дописује навелико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испод части

30.10.2018 21:57

Избори су прошли, само је Вукоти неко други крив. Каква неозбиљност, није био кадар доскочити Додику па ударио по својима да би се мало осјетио важним. Није ни чудо што су га у Београду откачили. Видјели људи о каквом се лику ради.

Name

Гардиста

30.10.2018 22:03

За нелогицно:Тако је.И бугарски воз је нелогицан.Засто би неко доносио попуњен листиц,тј у цему је разлика попунио га тано или донио попуњен.Па ваљда је лаксе тамо попунити ако вец имас наредјење за кога да гласас.Не разумијем...

Name

Ре

30.10.2018 23:40

Глупане дуго коментари су небитни ти своју филозофију остави за себе избори заврсени цао

Name

Вупер

30.10.2018 21:47

свега се цовек наслусао. Али да и победници и поразени тврде да су избори покрадени. Мда би Миле требао покренути да су избори покрадени и да требају но и избори да би просао човиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

30.10.2018 21:51

Изнешене примједбе су благо речено неозбиљне, и ови ликови су само доказали неразумијевање проблематике. За ниво члана предсједништва имамо 559 бирачких мјеста гдје је проценат неважећих листића већи од 9%. Па? И шта то доказује? Који % неважећих листића за овај ниво очекивати у Доњој Љубији, Козарцу, Козаруши, Врбањцима, Которском, Шеварлијама, Јањи (у Српској) , или у Дрвару, Грахову и српским насељима у Гламочу и Бос.Петровцу? Који би то % неважећих листића задовољио ове ликове? На тим мјестима је очекивати и по 60+% (што је и било за читаву општину Дрвар ђутуре) неважећих листића, мање од неких 30ак% је могуће само уз помоћ инжењеринга. Неправилности је сигурно било, посебно када су у питању преференцијачни гласови, биће их увијек, но то није утицало на распоред политичких снага у ПС БиХ и скупштини Српске, и изборни закон је лош, катастрофалан (рецимо, ту су оштећени ДНС и СДС, ови задњи додуше не за скупштину Српске али да за ПС БиХ, морали су добити 4 мандата умјесто 3, њихов мандат је добила СДА), но ове примједбе су смијешне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГО

31.10.2018 05:47

Тачно

Name

ЦИК=Централна Изборна Крадја

30.10.2018 22:23

Шта и сви ови докази нису довољни да се избори прогласе неважећим? Па довољан је само један разлог у нормалној држави! ЦИК је плаћеницка злочиначка организација. Треба их све похапсити и урадити дрзавни удар. Неце они отици милом, већ само силом. А тек сад ће се почети светити! Мафија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

31.10.2018 00:10

Како год народ под уцјеном гласао гласање је било циста формалност сви поткупљени све се знало ко побједјује да неповјерујес у бахатост све због фотеље јебала мајку јест удобна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руза

31.10.2018 01:08

Комплет ЦИК казнити и недозволити тим особама висе приступ гласацкм мјестима, Залосно јадне невјероватно ко це да води РС. Циста пропаст све су покрали и унистили. Плаци земљо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

31.10.2018 04:34

Нетачни бирачки спискови, вишкови штампаних листића за разноразне потребе, гласачки одбори и нетачни извјештаји, уношење података у централни терминал...свуда су крали изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелена

31.10.2018 08:14

Оргнизовани изборни криминал, који протектор по сваку цјену жели да легализује те прикаже као демократски процес и вољу народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунист

31.10.2018 09:05

Само Револуција мозе спасити народ од пропасти и лоповлука који се све висе сири као куга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

31.10.2018 11:11

У БУДУЋЕ НА ИЗБОРЕ ЋЕ ИЗЛАЗИТИ ПРЕСТРАШЕНИ, КУПЉЕНИ ПОДАНИЦИ, УВЛАКАЧИ А ТО СУ ОНИ ИЗ КОЈИХ ОПАНАК НИКАДА НЕЋЕ ИЗАЋИ И НАРАВНО ОВИ ЋЕ ВЛАДАТИ ДО СМРТИ.ОСТАЛИМА НЕ ПАДА НА ПАМЕТ ДА ИЗАЂУ.САМО ИМ НА ЛИСТИЋУ МОГУ НАПИСАТИ ЧЕСТИТКУ.ПОЗДРАВ ЗА ВЕХИДА ШЕХИЋА.

ОДГОВОРИТЕ