Kako se kralo na izborima u BiH?

Nekada najpopularniji vid izborne prevare u BiH, zvani „bugarski voz“, ustupio je mjesto drugim nezakonitim načinima dolaska do glasova, tvrde posmatrači.

Bosna i Hercegovina 30.10.2018 | 20:44
Kako se kralo na izborima u BiH?
Famozni „bugarski voz“ podrazumijeva da glasač na biralište donosi već popunjen glasački listić, a sa sobom iznosi prazan koji daje sljedećem, i tako u krug. Prema podacima Koalicije za poštene i fer izvore „Pod lupom“, taj vid izborne prevare zabilježen je na tek 23 biračka mjesta.

Ovaj put su poražene strane najviše buke napravile zbog velikog broja nevažećih glasačkih listića. Osim stranaka, novo brojanje na 559 biračkih mjesta za članove Predsjedništva BiH zatražila je i koalicija „Pod lupom“. Na tim mjestima u oba entiteta procenat nevažećih listića veći je od devet odsto, što se smatra neuobičajenim.



Posmatrači ove koalicije su zabilježili da je na 16 birališta bilo dopisivanja glasova prilikom prebrojavanja listića za Predsjedništvo BiH, a na čak 182 birališta na stolu su, prilikom brojanja glasova, bile hemijske olovke, što ostavlja prostor za sumnju u dopisivanje i šaranje listića.

Dijaspora

Za protekle izbore iz inostranstva je stiglo značajno više glasova nego ranije, koji su bili odlučujući za pojedine poslanike. Naši izvori tvrde da je veliki broj tih glasova stigao nelegalno, putem posrednika koji su „kontrolisali“ ogroman broj glasača izvan BiH.

"Stranke odnosno kandidati su im plaćali određenu sumu novca, a oni su im donijeli glasove, bilo nezakonito kroz manipulisanje ličnim podacima glasača, ili u dogovoru sa glasačima iz inostranstva, koji su vjerovatno dobijali dio para za glas", kaže izvor Srpskainfo.

Prijetnje i ucjene zaposlenima u javnom sektoru da glasaju za određene kandidate viđeno je i ovaj put. Neko su bili obavezni da donesu spisak porodice, s ličnim podacima, i obećanjem da će da glasaju baš za njih.

Sljedeći vid izborne prevare jeste dopisivanje ličnih, preferencijalnih glasova za pojedine kandidate za poslanike. Prema prijavama koje su otišle u CIK BiH, pojedinci iz SDS i SNSD iz Zvornika su imali gotovo isti broj glasova kao i njihove partije, što je nemoguće. Kako saznajemo, njima je u zapisnicima naveden daleko veći broj glasova od stvarnog stanja na listićima. Na taj način su preskočili kolege na izbornoj listi i dokopali se mandata.

Kopirani listići

U političkim partijama SzP sumnjaju i da su u glasačkim kutijama završili i lažni, kopirani glasački listići.

"To se uglavnom dešavalo pred kraj glasačkog dana. Aktivista određene partije dolazi na glasanje i sa sobom donosi lažne listiće. U dogovoru sa svojim članovom biračkog odbora u glasačku kutiju ubacuje popunjene i originalne i lažne listiće. Da bi opravdao višak listića u kutiji, član biračkog odbora upisuje da su glasali i oni koji taj dan uopšte nisu došli da glasaju. Naravno, sve to nije moguće bez prećutne saglasnosti ostalih članova odbora", priča jedan od izvora Srpskainfo.

Spisak izbornih prevara tu se ne završava. U političkim kuloarima i ovaj put se priča da su živi glasali umjesto umrlih, da su brojni birači glasali više puta, da nekima nije tražen nikakav dokument. Posmatrači su zabilježili situacije da članovi biračkog odbora nisu, prije glasanja, svima pokazali da je glasačka kutija zaista prazna.

Na nekoliko desetina birališta i tokom glasanja bilo je političkog agitovanja za određenog političara, a glasanje u ime slijepih, nemoćnih i nepismenih, od strane istih osoba, bilo je masovna pojava. Na nekim biralištima su se po završetku glasanja u prostorijama pojavile “četvrte osobe” odnsno oni koji ni po kom osnovu nisu smjeli tu da borave. 

Prijetnje

Ipak, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić smatra da je za ove izbore bio dominantan pritisak na birače da glasaju za određenu opciju, uglavnom vladajuću, pod prijetnjom da će ostati bez posla. Na taj način građani su spriječeni da slobodno iskažu svoju izbornu volju.



Na drugo mjesto stavlja zloupotrebu glasanja putem pošte, gdje je otkriven samo mali dio tih prevara od strane glasača koji su provjerili gdje glasaju. Oni koji ne glasaju ništa nisu ni provjeravali, pa su umjesto njih uglavnom glasali prevaranti. Potom slijede „bugarski voz“ i dopisivanje preferencijalnih glasova.

"I one partije koje su izgubile izbore takođe su učestvovale u izbornim prevarama. Ali, uvijek se ljuti onaj koji izgubi. Nakon svega ovoga, hitno je potrebno temeljno promijeniti Izborni zakon BiH, što između ostalog podrazumijeva uvođenje skenera za elektronsko utvrđivanje rezultata izbora. To bi pomoglo u stvaranju pretpostavke za poštene izbore, ali bi nažalost ostao problem ucjena birača", zaključuje Šehić.

CIK: Prijave bez dokaza

Portparolka CIK BiH Maksida Pirić kaže da su prigovori političkih subjekata različiti, odnose se uglavnom na rad biračkih odbora, ali da im je zajedničko da nemaju dokaza za ono na šta se žale.

Kao primjer navodi podatak da se još niko nije žalio na glasanje u ime umrle osobe, dok su prije izbora svi pričali o tome.



"Na svakom biračkom mjestu postoji zapisnik o radu. Skenirali smo oko 500 tih zapisnika, tamo gdje je bila bar jedna primjedba. Gdje smo našli određene elemente za sumnju naredili smo novo brojanje. „Bugarski voz“ je pomenut samo u dva zapisnika o radu biračkih odbora. U prvom slučaju je pregledom od strane policajca utvrđeno da glasač kod sebe nije imao listić, dok je u drugom slučaju glasač pokušao da iznese prazan listić, ali je spriječen", kaže Pirićeva za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Cijena

30.10.2018 20:06

Sve same krađe i prevare, za to su ovi narodi najsposobniji, vlast ih naučila. Svi smo nažalost na prodaju, razlika je samo u cijeni. I CIK, odnosno članovi CIK-a imaju svoju cijenu.

ODGOVORITE
Name

Slavojka

31.10.2018 00:14

Bas smo izmanipulisani svi kupljeni a sve zarad fotelje a sve protiv zakona uradjeno pa to nema nigdje

Name

Prop.čov. Valjev. Kamenica

31.10.2018 00:40

Apsolutno se slažem sa Vama. Pozdrav!

Name

Obraz

31.10.2018 04:27

Kralo se i varalo, bez imalo stida, beskrupulozno, bahato i bezobrazno, kao što je i sve. Može im se, jer nikad, niko i ni za šta ne odgovara od vlastele. CiK je bio u njihovoj službi, stavljajući završni pečat i na ovu bruku, bez pardona i ne obazirući se na brojne, evidentne pritužbe, sram ih bilo. Poslije svega, pitam se zašto uopšte izlaziti na izbore, preživljavati ova poniženja, varanje u oči, magarčenje, poslije čega se osjećam baš kao kreten.

Name

Mikan

31.10.2018 07:25

Govedarica preuzima vlast on je predsjednik

Name

Snsd

31.10.2018 10:32

je dve pokrao pa i ove izbore. Trnovo ,je siromašna opština stradlo u otadžninskom ratu ,stanovništvo živi od najminimalnijih primanja stim da imaju nudžetski korisnici kašika im "upala u med' ,svi glasaju za snsd ,dobro im ima i izmišljenih radnih mjesta (šef kabineta načelnika) pa dali je moguće da i to građani plaćaju? plaćaju ,šeficu kabineta koja apsulutno nije potrebna ali tata je dezerter 25god radi u Holandiji mogao kupiti kćerki radno mjesto. to je stvarnost u Srpskoj ,pare i stranka snsd..

Name

Haa

30.10.2018 20:21

Em se kralo em se kupovalo ko svaka roba ......

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2018 00:02

Pa sto niste i vi vi kao posteni

Name

FIKTIVNO GLASANJE

30.10.2018 20:38

A fiktivno glasanje kada članovi biračkih odbora na kraju glasanja ubace glasačke listiće u ime onih koji nisu izašli na izbore i potpišu se u ime njih?! Pa to je glavna krađa!

ODGOVORITE
Name

mj.

30.10.2018 22:48

Tako razmislja i moja unuka koja ima osam godina.Kada joj ja kazem da pored clanova birackog odbora imaju cike koje sjede sa strane i gledaju odnosno nefaju da oni iz bo to rade onda ona kaze .ebiga deko ja mislila da moze.

Name

Re

30.10.2018 23:28

A to u birackim odborima bili samo iz snsd ili

Name

Re

31.10.2018 00:07

Pa sta da radio kad su vasi pristali za picu da rade na nasoj stranu a neki za pivu

Name

Re

31.10.2018 00:09

A gdje bise vasi prestavnici neko poviko stigli sendvici i poso zavrsen

Name

Suzavac

30.10.2018 20:42

U Doboju je na birackom mjestu bacen suzavac ali se cak i to zataskalo.... Sta vise da se prica i koja je svrha izlaska na izbore?!?

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

30.10.2018 20:43

Koji ponos sad imamo mi sto smo ignorisali izbore..podignute glave likujemo da ste bili izmanipulisani

ODGOVORITE
Name

Re manipulator

30.10.2018 23:18

Pa ti si tek izmanipulisan jer kad ne izadjes ostao je tvoj listic gluperdo jedna da ga oni popune kako joce i ti se ponosis time...

Name

Rudonja

30.10.2018 21:08

Morate Pitati milorada i Biserku kako se kralo na izborima A i CIK KOJI JE UZEO NEKOLIKO MILIONA U SVOJE DŽEPOVE CIGANI MAKU I DIJETE BI PRODALI MAFIJA BIH

ODGOVORITE
Name

Re Rudonja

30.10.2018 22:18

Je li zns ko I kako kontrolise izborni proces na svim birackim mjestima sve stranke imaju svoje posmatrace a oni su ujedno ljudi koji broje I ne znam sta ti nije jasno a dopisivanje glasova pojedinim kandidatima dogovaraju ti ist brojaci I posmataraci I njih treba sankcionisati

Name

Nelogicno

30.10.2018 21:10

Ova prevara sa kopiranim listicima je nelogicna. Da bi se takva prevara sprovela potrebno je ukrasti jedan listic kako bi se kopirao, popuniti ga i donijeti na glasacko mjesto i nakon toga potrebno je prebrojati glasove i potpisati one koji nisu glasali. A sve to treba da gleda kupljeni biracki odbor. Ako je biracki odbor kupljen onda nema potrebe kopirati listice. Jednostavnije je da, kada se biracko mjesto zatvori prevarant se potpise na 50-100 mjesta i onda uzme orginalne listice i popuni po svojoj zelji. Sve to traje maksimum 20 min. Kopiranje je dodatni posao koji je nepotreban. Glasanje mrtvih se lako moze otkriti revizijom spiskova ako ima zelje. Najveca kradja glasova je kradja licnih glasova tj unutarstranacka borba. Tu se dopisuje naveliko.

ODGOVORITE
Name

Испод части

30.10.2018 21:57

Избори су прошли, само је Вукоти неко други крив. Каква неозбиљност, није био кадар доскочити Додику па ударио по својима да би се мало осјетио важним. Није ни чудо што су га у Београду откачили. Видјели људи о каквом се лику ради.

Name

Gardista

30.10.2018 22:03

Za nelogicno:Tako je.I bugarski voz je nelogican.Zasto bi neko donosio popunjen listic,tj u cemu je razlika popunio ga tano ili donio popunjen.Pa valjda je lakse tamo popuniti ako vec imas naredjenje za koga da glasas.Ne razumijem...

Name

Re

30.10.2018 23:40

Glupane dugo komentari su nebitni ti svoju filozofiju ostavi za sebe izbori zavrseni cao

Name

Vuper

30.10.2018 21:47

svega se covek naslusao. Ali da i pobednici i porazeni tvrde da su izbori pokradeni. Mda bi Mile trebao pokrenuti da su izbori pokradeni i da trebaju no i izbori da bi prosao čovic

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

30.10.2018 21:51

Изнешене примједбе су благо речено неозбиљне, и ови ликови су само доказали неразумијевање проблематике. За ниво члана предсједништва имамо 559 бирачких мјеста гдје је проценат неважећих листића већи од 9%. Па? И шта то доказује? Који % неважећих листића за овај ниво очекивати у Доњој Љубији, Козарцу, Козаруши, Врбањцима, Которском, Шеварлијама, Јањи (у Српској) , или у Дрвару, Грахову и српским насељима у Гламочу и Бос.Петровцу? Који би то % неважећих листића задовољио ове ликове? На тим мјестима је очекивати и по 60+% (што је и било за читаву општину Дрвар ђутуре) неважећих листића, мање од неких 30ак% је могуће само уз помоћ инжењеринга. Неправилности је сигурно било, посебно када су у питању преференцијачни гласови, биће их увијек, но то није утицало на распоред политичких снага у ПС БиХ и скупштини Српске, и изборни закон је лош, катастрофалан (рецимо, ту су оштећени ДНС и СДС, ови задњи додуше не за скупштину Српске али да за ПС БиХ, морали су добити 4 мандата умјесто 3, њихов мандат је добила СДА), но ове примједбе су смијешне.

ODGOVORITE
Name

DRAGO

31.10.2018 05:47

Tačno

Name

CIK=Centralna Izborna Kradja

30.10.2018 22:23

Šta i svi ovi dokazi nisu dovoljni da se izbori proglase nevažećim? Pa dovoljan je samo jedan razlog u normalnoj državi! CIK je plaćenicka zločinačka organizacija. Treba ih sve pohapsiti i uraditi drzavni udar. Nece oni otici milom, već samo silom. A tek sad će se početi svetiti! Mafija!

ODGOVORITE
Name

Slava

31.10.2018 00:10

Kako god narod pod ucjenom glasao glasanje je bilo cista formalnost svi potkupljeni sve se znalo ko pobjedjuje da nepovjerujes u bahatost sve zbog fotelje jebala majku jest udobna

ODGOVORITE
Name

Ruza

31.10.2018 01:08

Komplet CIK kazniti i nedozvoliti tim osobama vise pristup glasackm mjestima, Zalosno jadne nevjerovatno ko ce da vodi RS. Cista propast sve su pokrali i unistili. Placi zemljo.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

31.10.2018 04:34

Netačni birački spiskovi, viškovi štampanih listića za raznorazne potrebe, glasački odbori i netačni izvještaji, unošenje podataka u centralni terminal...svuda su krali izbore!

ODGOVORITE
Name

Helena

31.10.2018 08:14

Orgnizovani izborni kriminal, koji protektor po svaku cjenu želi da legalizuje te prikaže kao demokratski proces i volju naroda .

ODGOVORITE
Name

Komunist

31.10.2018 09:05

Samo Revolucija moze spasiti narod od propasti i lopovluka koji se sve vise siri kao kuga.

ODGOVORITE
Name

BOBA

31.10.2018 11:11

U BUDUĆE NA IZBORE ĆE IZLAZITI PRESTRAŠENI, KUPLJENI PODANICI, UVLAKAČI A TO SU ONI IZ KOJIH OPANAK NIKADA NEĆE IZAĆI I NARAVNO OVI ĆE VLADATI DO SMRTI.OSTALIMA NE PADA NA PAMET DA IZAĐU.SAMO IM NA LISTIĆU MOGU NAPISATI ČESTITKU.POZDRAV ZA VEHIDA ŠEHIĆA.

ODGOVORITE