ЕУ помаже БиХ у мигрантској кризи

Европска унија дозначила је више од 7,2 милиона евра грантова као подршку БиХ у области миграција и управљања границом, будући да је од краја прошле године појачан прилив миграната на територију БиХ.

Босна и Херцеговина 30.10.2018 | 12:11
ЕУ помаже БиХ у мигрантској кризи
Циљ пројекта је даље јачање система управљања миграцијама, азила, контроле границе и капацитета за надзор, саопштено је из Међународне организација за миграције (ИОМ).

Из ИОМ-а наводе да ће бити успостављена инфраструктура склоништа, проширени капацитети ради обезбјеђивања услова за смјештај и заштиту породица са дјецом и других рањивих појединаца, будући да предстоји зимски период.

Биће ојачана подршка у достави хране, снабдијевању водом и обезбјеђењу санитарних и хигијенских услова, као и других основних потреба за мигранте на територији БиХ.

Приступ системима азила, заштите и социјалне заштите, укључујући здравствену заштиту и образовање за дјецу, биће побољшан подршком Граничној полицији, Служби за послове са странцима, Сектору за азил, центрима за социјални рад и релевантним кантоналним и општинским органима.

Пројекат ће даље ојачати дугорочно подршку коју ЕУ обезбјеђује за БиХ ради јачања капацитета управљања миграцијама, у складу са ЕУ стандардима.

Средства су обезбијеђена у оквиру посебних мјера из инструмента претприступне помоћи које ће реализовати Међународна организација за миграције у партнерству са УНХЦР-ом и УНИЦЕФ-ом.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рајко

30.10.2018 11:16

Баш Европа помаже БиХ у мигрантској кризи,неда мигрантима да удју у Европу. Толико о помоћи. Да нагласим да су та Европа и Америка и направили ову кризу разарајући државе ових миграната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

30.10.2018 13:31

Паре им даје да могу смјестит мигранте у хотеле А не да спавају на улици а гдје су паре? Отишле организацијама на прање па у приватне џепове

Name

Исток

30.10.2018 11:25

Мигрантима , који су производ политике Европске Уније и УСА , на уласку у БиХ треба обезбједити превоз од улазне тацке до излазне тацке . Уколико мигранти улазе са теритерије земаља које нису у ЕУ исте треба транспортовати до земље из које су усли. Нпр. Ако су мигранти усли из Србије , у Србију их вратити . Ако пак Србија направи дил са земљом ЕУ о пријему миграната који куцају на њена врата , треба им омогуцити транспорт преко територије Србије , а по склапању уговора и преко територије БиХ до излазне тацке. Ствар је толико једноставна да је то ненормално , медјутим многи зли дуси виде прилику да опељесе јадне несретнике и ЕУ у овом процесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

30.10.2018 11:51

@Исток То је срж проблема! ИМТ - Има ли мене ту, крилатица је међу граничарима у БиХ, Хрватској и Словенији јер јавна тајна је 2.000 еура и мигрант или избјеглица је у Аустрији или Италији! У БиХ из Србије, нешто мало и из Црне Горе, ушло регистрованих 12.000 и Бог зна колико нерегистрованих а сада их у БиХ има око 3.000, значи преко 10.000 их је већ у ЕУ!!

Name

цц

30.10.2018 11:28

Ова њихова помоц је веома опасна по грађане БиХ, јер ће новац да се узима, а избјеглице да расту, као и проблеми. Новац це заврсавату код политицаеа и кординатора, а градани це сносити проблеме. Наси кординатори у томе имају вец искуство. Да се наслутити прави циљ ове помоци, ато је да их овде населе. Ти људи се не могу нникако уклипити на ова подруцја. Нека им среде стање куци те нека их враћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕРКЕЛКААА ЈЕДИ ОНО СТО СИ КУХАЛА

30.10.2018 11:50

НЕМОЈТЕ ВИ НАМА ПОМАГАТИ, САМО ИХ ВОДИТЕ ТАМО ГДЈЕ ЗЕЛЕ И ОНИМА КОЈИ СУ ОВО ИСКОНСТРУИСАЛИ...ДОСТА НАМ ЈЕ РАТОВА БИЈЕДЕ ОДЛАЗАКА НАСЕ ДЈЕЦЕ, САД ТРЕБА МИГРАНТЕ ДА НАСЕЉАВАМО..ВОДИТЕ ИХ СЕБИ ГЛАВОЊЕ А ТА НОВЦАНА ПОМОЦ И НЕ ДОЛАЗИ ДО ЦИЉА..ЗНА СЕ КОМЕ СЕ ПУНЕ ДЗЕПОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мад маx

30.10.2018 13:58

Да ли ЕУ зна ко це тај новац у свој дзеп зграбити? Да знају, не бих ни марку послали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БхТв

30.10.2018 14:07

Ма јакако не помажу а ни граничари а ни мигранти немају шта да једу ... .

ОДГОВОРИТЕ