EU pomaže BiH u migrantskoj krizi

Evropska unija doznačila je više od 7,2 miliona evra grantova kao podršku BiH u oblasti migracija i upravljanja granicom, budući da je od kraja prošle godine pojačan priliv migranata na teritoriju BiH.

Bosna i Hercegovina 30.10.2018 | 12:11
EU pomaže BiH u migrantskoj krizi
Cilj projekta je dalje jačanje sistema upravljanja migracijama, azila, kontrole granice i kapaciteta za nadzor, saopšteno je iz Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

Iz IOM-a navode da će biti uspostavljena infrastruktura skloništa, prošireni kapaciteti radi obezbjeđivanja uslova za smještaj i zaštitu porodica sa djecom i drugih ranjivih pojedinaca, budući da predstoji zimski period.

Biće ojačana podrška u dostavi hrane, snabdijevanju vodom i obezbjeđenju sanitarnih i higijenskih uslova, kao i drugih osnovnih potreba za migrante na teritoriji BiH.

Pristup sistemima azila, zaštite i socijalne zaštite, uključujući zdravstvenu zaštitu i obrazovanje za djecu, biće poboljšan podrškom Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, Sektoru za azil, centrima za socijalni rad i relevantnim kantonalnim i opštinskim organima.

Projekat će dalje ojačati dugoročno podršku koju EU obezbjeđuje za BiH radi jačanja kapaciteta upravljanja migracijama, u skladu sa EU standardima.

Sredstva su obezbijeđena u okviru posebnih mjera iz instrumenta pretpristupne pomoći koje će realizovati Međunarodna organizacija za migracije u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rajko

30.10.2018 11:16

Baš Evropa pomaže BiH u migrantskoj krizi,neda migrantima da udju u Evropu. Toliko o pomoći. Da naglasim da su ta Evropa i Amerika i napravili ovu krizu razarajući države ovih migranata.

ODGOVORITE
Name

Damir

30.10.2018 13:31

Pare im daje da mogu smjestit migrante u hotele A ne da spavaju na ulici a gdje su pare? Otišle organizacijama na pranje pa u privatne džepove

Name

Istok

30.10.2018 11:25

Migrantima , koji su proizvod politike Evropske Unije i USA , na ulasku u BiH treba obezbjediti prevoz od ulazne tacke do izlazne tacke . Ukoliko migranti ulaze sa teriterije zemalja koje nisu u EU iste treba transportovati do zemlje iz koje su usli. Npr. Ako su migranti usli iz Srbije , u Srbiju ih vratiti . Ako pak Srbija napravi dil sa zemljom EU o prijemu migranata koji kucaju na njena vrata , treba im omoguciti transport preko teritorije Srbije , a po sklapanju ugovora i preko teritorije BiH do izlazne tacke. Stvar je toliko jednostavna da je to nenormalno , medjutim mnogi zli dusi vide priliku da opeljese jadne nesretnike i EU u ovom procesu.

ODGOVORITE
Name

075

30.10.2018 11:51

@Istok To je srž problema! IMT - Ima li mene tu, krilatica je među graničarima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji jer javna tajna je 2.000 eura i migrant ili izbjeglica je u Austriji ili Italiji! U BiH iz Srbije, nešto malo i iz Crne Gore, ušlo registrovanih 12.000 i Bog zna koliko neregistrovanih a sada ih u BiH ima oko 3.000, znači preko 10.000 ih je već u EU!!

Name

cc

30.10.2018 11:28

Ova njihova pomoc je veoma opasna po građane BiH, jer će novac da se uzima, a izbjeglice da rastu, kao i problemi. Novac ce zavrsavatu kod politicaea i kordinatora, a gradani ce snositi probleme. Nasi kordinatori u tome imaju vec iskustvo. Da se naslutiti pravi cilj ove pomoci, ato je da ih ovde nasele. Ti ljudi se ne mogu nnikako uklipiti na ova podrucja. Neka im srede stanje kuci te neka ih vraćaju.

ODGOVORITE
Name

MERKELKAAA JEDI ONO STO SI KUHALA

30.10.2018 11:50

NEMOJTE VI NAMA POMAGATI, SAMO IH VODITE TAMO GDJE ZELE I ONIMA KOJI SU OVO ISKONSTRUISALI...DOSTA NAM JE RATOVA BIJEDE ODLAZAKA NASE DJECE, SAD TREBA MIGRANTE DA NASELJAVAMO..VODITE IH SEBI GLAVONJE A TA NOVCANA POMOC I NE DOLAZI DO CILJA..ZNA SE KOME SE PUNE DZEPOVI.

ODGOVORITE
Name

mad max

30.10.2018 13:58

Da li EU zna ko ce taj novac u svoj dzep zgrabiti? Da znaju, ne bih ni marku poslali.

ODGOVORITE
Name

BhTv

30.10.2018 14:07

Ma jakako ne pomažu a ni graničari a ni migranti nemaju šta da jedu ... .

ODGOVORITE