Да ли сте знали да се у цигарете додаје шећер?

Мало је пушача који знају да се у цигарете додаје и шећер, показало је ново америчко истраживање. Истовремено, мало њих је свесно тога да додавање шећера дувану повећава количину токсина у диму цигарете, пишу аутори истраживања у часопису "Ницотине анд Тобаццо Ресеарцх".

Здравље 30.10.2018 | 11:58
Да ли сте знали да се у цигарете додаје шећер?
Цигарете садрже природне и додате шећере који смањују "горчину" цигарете, због чега се њен дим лакше инхалира. Али они истовремено повећавају количину штетних хемикалија у дуванском диму као и зависнички потенцијал пушења, каже доктор Ендру Сеиденберг, докторанд јавног здравља на Универзитету Северна Каролина.

"Бројни учесници истраживања рекли су нам да желе да знају више о шећеру у цигаретама. Ево прилике", рекао је за Ројтерс Хелт Сеиденберг.

Он и колеге пратили су 4.350 одраслих пушача у склопу експеримента о е-цигаретама.

На крају експеримента учесници су морали да одговоре на два питања о додатим шећерима у цигаретама: "Додаје ли се шећер у цигарете?" и "Додавање шећера у цигарете повећава токсине у дуванском диму. Јесте ли пре почетка студије икад чули за овакву последицу додавања шећера?"

Резултати студије су показали да је 5,5 учесника анкете знало да се у цигарете додаје шећер, а само 3,8 одсто их је знало да додати шећери повећавају токсине у дуванском диму. Сеиденберг каже да су га резултати анкете изненадили.

Одлучио је с колегама да почне да ради на порукама о постојању шећера у цигаретама.

У кампањи организованој у Аустралији Сеиденберг и колеге упозоравају на то песмом "Сугар, сугар" (Шећер, шећер) док на екрану пише: "Додавањем шећера и меда прикрива се горак окус дувана, али штетност пушења и цигарета не може се скрити".

Треба подсетити на то да никотин садржан у цигаретама изазива зависност јер стимулише допамине у мозгу пушача, а они дају привремен осећај опуштености и смирености. Због привремености осећаја смирености пушачи убрзо пале нову цигарету. Међутим, неки од адитива у цигаретама стимулишу никотинске рецепторе, због чега бројни повремени пушачи постају страствени пушачи.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Интергај

30.10.2018 18:04

Нема бољег друга од цигарете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

31.10.2018 09:39

Кађење ђаволу и ништа више.

Name

Анонимно

11.12.2018 07:22

Вероватно у сваком граду,селу или месту има оваквих друштвених локала. ----------- Можда се брину да неће имати довољно посетиоца.Ево овако,у Сремској Митровици постоји једна "XЛ пицерија"чије газде и особље јако поштујем,а у тој пицерији на једном зиду,нисам сигуран,а мислим да пише:"БЛЕСС ТХИС ХОУСЕ."У пицерији истој дозвољено је конзумирање дувана(цигарета),а ту се окупљају и деца која од дувана истог кашљу.У мојем граду,вероватно постоје још понеко слично место где се окупљају деца,а исто тако и на таквим местима дозвољено је конзумирање цигарета(дувана).И ја конзумирам дуван,а уз довољно своје савести и уз дужно поштовање према свима,замолио бих вас да поводом тога учините нешто небили било забрањено конзумирање дувана или нешто слично,не само у тој пицерији,него и у другим сличним друштвеним местима као што је "пицерија XЛ" где се окупљају и деца.Господе наш,Боже велики,молим те у име Христово,нека је заиста како на том зиду у тој пицерији пише"БЛЕСС ТХИС ХОУСЕ","пицерија XЛ",газде те пицерије,њихово особље,као и особе које посећују пицерију исту,бивају заиста благословено.Амин. - Не знам колико сам све ово написано укарикао,а мислим да ово написано и моја забринутост за децу је вама схватљива шта сам хтео да рекнем. - Поздрављам и захваљујем. - Колико је до мене или није,као дан и ноћ,јутро добро,весело и благословено свима вама.

ОДГОВОРИТЕ