Da li ste znali da se u cigarete dodaje šećer?

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje. Istovremeno, malo njih je svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu "Nicotine and Tobacco Research".

Zdravlje 30.10.2018 | 11:58
Da li ste znali da se u cigarete dodaje šećer?
Cigarete sadrže prirodne i dodate šećere koji smanjuju "gorčinu" cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže doktor Endru Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Univerzitetu Severna Karolina.

"Brojni učesnici istraživanja rekli su nam da žele da znaju više o šećeru u cigaretama. Evo prilike", rekao je za Rojters Helt Seidenberg.

On i kolege pratili su 4.350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama.

Na kraju eksperimenta učesnici su morali da odgovore na dva pitanja o dodatim šećerima u cigaretama: "Dodaje li se šećer u cigarete?" i "Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duvanskom dimu. Jeste li pre početka studije ikad čuli za ovakvu posledicu dodavanja šećera?"

Rezultati studije su pokazali da je 5,5 učesnika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 odsto ih je znalo da dodati šećeri povećavaju toksine u duvanskom dimu. Seidenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili.

Odlučio je s kolegama da počne da radi na porukama o postojanju šećera u cigaretama.

U kampanji organizovanoj u Australiji Seidenberg i kolege upozoravaju na to pesmom "Sugar, sugar" (Šećer, šećer) dok na ekranu piše: "Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak okus duvana, ali štetnost pušenja i cigareta ne može se skriti".

Treba podsetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva zavisnost jer stimuliše dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog privremenosti osećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu. Međutim, neki od aditiva u cigaretama stimulišu nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Intergaj

30.10.2018 18:04

Nema boljeg druga od cigarete!

ODGOVORITE
Name

Sava

31.10.2018 09:39

Кађење ђаволу и ништа више.

Name

Anonimno

11.12.2018 07:22

Verovatno u svakom gradu,selu ili mestu ima ovakvih društvenih lokala. ----------- Možda se brinu da neće imati dovoljno posetioca.Evo ovako,u Sremskoj Mitrovici postoji jedna "XL picerija"čije gazde i osoblje jako poštujem,a u toj piceriji na jednom zidu,nisam siguran,a mislim da piše:"BLESS THIS HOUSE."U piceriji istoj dozvoljeno je konzumiranje duvana(cigareta),a tu se okupljaju i deca koja od duvana istog kašlju.U mojem gradu,verovatno postoje još poneko slično mesto gde se okupljaju deca,a isto tako i na takvim mestima dozvoljeno je konzumiranje cigareta(duvana).I ja konzumiram duvan,a uz dovoljno svoje savesti i uz dužno poštovanje prema svima,zamolio bih vas da povodom toga učinite nešto nebili bilo zabranjeno konzumiranje duvana ili nešto slično,ne samo u toj piceriji,nego i u drugim sličnim društvenim mestima kao što je "picerija XL" gde se okupljaju i deca.Gospode naš,Bože veliki,molim te u ime Hristovo,neka je zaista kako na tom zidu u toj piceriji piše"BLESS THIS HOUSE","picerija XL",gazde te picerije,njihovo osoblje,kao i osobe koje posećuju piceriju istu,bivaju zaista blagosloveno.Amin. - Ne znam koliko sam sve ovo napisano ukarikao,a mislim da ovo napisano i moja zabrinutost za decu je vama shvatljiva šta sam hteo da reknem. - Pozdravljam i zahvaljujem. - Koliko je do mene ili nije,kao dan i noć,jutro dobro,veselo i blagosloveno svima vama.

ODGOVORITE