Турско љетовалиште које се од следећег љета враћа на велика врата

Ово место има нешто. Није класично летовалиште. Преплави вас осећај опуштености, заборавите шта значи стрес и одмах знате да вам се не иде кући.

Путовања 30.10.2018 | 11:56
Турско љетовалиште које се од следећег љета враћа на велика врата
Мармарис, ушушкан у долини између две планине и прометне марине, има и Стари град који је увезан са модерним једном променадом на којој доминирају прелепе и високе палме. Читава поставка направљена је тако да у сваком тренутку имате испред себе призор на ком се сусрећу Средоземно и Егејско море. 

Све је шарматно – од аутентичне хране, преко историје због које сте можда ту, па до шик барова. И за сваког постоји понешто. 

Стари град је ипак прича за себе, а велики број поплочаних улица и белих камених зграда са слатким баштицама декорисаним обавезним „злим оком“ против урока и бурганвилама сигурно ће оставити невероватан утисак на вас.

 Скренете ли негде „погрешно“ пружиће вам се поглед на кристално плаво море или зидине замка, који су изградили Јонци 1.044 године п.н.е. (иако зидови датирају пет хиљада година пре), а репарацију је извршио Сулејман Велики током експедиције против Родоса. 

Толико историје налази се у зидима Старог града, али и целе обале. Овде су се добијали и губили ратови током дуге Отоманске историје, али чак и Александра Великог. 

Мармарис се некада звао Фискос и играо је централну улогу у грчкој историји, али и једној легенди. Наиме, култ Лете (мајке Артемиса и Аполона) откривен је у пећинама Мармариса, а на после 

Испред зидова тврђаве налази се и модерна марина која комбинује дрвене рибарске чамце, скупоцене јахте и бутике.
 
У традиционалним радњама можете пронаћи оригинални турски лан, природне сапуне, кафе и зачине, а цена злата у Мармарису је тако веома приступачна. 

Обавезно пробајте и морску храну и то у било ком ресторану. Дакле, насумично одаберите и немојте имати сумњу да ће храна бити изврсна. 

Осим једрења и спортова на води, боравак на плажи је више него пријатан, а море је савршено. Мармарис је баш оно што вам је потребно за један живописан одмор.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар