Tursko ljetovalište koje se od sledećeg ljeta vraća na velika vrata

Ovo mesto ima nešto. Nije klasično letovalište. Preplavi vas osećaj opuštenosti, zaboravite šta znači stres i odmah znate da vam se ne ide kući.

Putovanja 30.10.2018 | 11:56
Tursko ljetovalište koje se od sledećeg ljeta vraća na velika vrata
Marmaris, ušuškan u dolini između dve planine i prometne marine, ima i Stari grad koji je uvezan sa modernim jednom promenadom na kojoj dominiraju prelepe i visoke palme. Čitava postavka napravljena je tako da u svakom trenutku imate ispred sebe prizor na kom se susreću Sredozemno i Egejsko more. 

Sve je šarmatno – od autentične hrane, preko istorije zbog koje ste možda tu, pa do šik barova. I za svakog postoji ponešto. 

Stari grad je ipak priča za sebe, a veliki broj popločanih ulica i belih kamenih zgrada sa slatkim bašticama dekorisanim obaveznim „zlim okom“ protiv uroka i burganvilama sigurno će ostaviti neverovatan utisak na vas.

 Skrenete li negde „pogrešno“ pružiće vam se pogled na kristalno plavo more ili zidine zamka, koji su izgradili Jonci 1.044 godine p.n.e. (iako zidovi datiraju pet hiljada godina pre), a reparaciju je izvršio Sulejman Veliki tokom ekspedicije protiv Rodosa. 

Toliko istorije nalazi se u zidima Starog grada, ali i cele obale. Ovde su se dobijali i gubili ratovi tokom duge Otomanske istorije, ali čak i Aleksandra Velikog. 

Marmaris se nekada zvao Fiskos i igrao je centralnu ulogu u grčkoj istoriji, ali i jednoj legendi. Naime, kult Lete (majke Artemisa i Apolona) otkriven je u pećinama Marmarisa, a na posle 

Ispred zidova tvrđave nalazi se i moderna marina koja kombinuje drvene ribarske čamce, skupocene jahte i butike.
 
U tradicionalnim radnjama možete pronaći originalni turski lan, prirodne sapune, kafe i začine, a cena zlata u Marmarisu je tako veoma pristupačna. 

Obavezno probajte i morsku hranu i to u bilo kom restoranu. Dakle, nasumično odaberite i nemojte imati sumnju da će hrana biti izvrsna. 

Osim jedrenja i sportova na vodi, boravak na plaži je više nego prijatan, a more je savršeno. Marmaris je baš ono što vam je potrebno za jedan živopisan odmor.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar