Албанци морају нешто да дају

Амерички званичник Метју Палмер лидерима у Приштини саопштио јасан став Вашингтона: САД не може да се вечито бави питањем Косова. Не смете да се понашате као Милошевић
 

Србија 27.10.2018 | 11:21
Албанци морају нешто да дају
Сједињене Америчке Државе појачале су притисак на Србе на Косову и Метохији да се врате у привремене институције такозваног Косова. Уз то, администрација у Вашингтону изашла је и пред Албанце са јасним питањем: Да ли сте спремни да нешто дате заузврат за коначни договор са Београдом и "међусобна признавања".

Како "Новости" незванично сазнају, управо су то биле две кључне линије разговора заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера, који се пре три дана одвојено састао са представницима Српске листе, приштинских власти и невладиног сектора у нашој јужној покрајини.

Према нашим информацијама, челници СЛ су му поручили да албански политичари вуку потезе који штете интересима Срба и посебно су акцентовали претварање безбедносних снага у тзв. војску Косова, као и спречавање наших породица да се врате на своја огњишта.

- Иако је Палмер изнео став да би учешће Срба у косовским институцијама било значајно због процеса дијалога Београда и Приштине, представници Српске листе били су изричити да, уколико желе сарадњу, Албанци морају поштовати Србе и њихова права - преноси извор "Новости" делове разговора.

Званичник Бироа за европске и евроазијске послове задуженог за Западни Балкан и Средњу Европу послао је неколико занимљивих порука и Албанцима, рекавши да САД немају времена за губљење и не могу вечито да се баве питањем Косова.

- Палмер је опоменуо албанске лидере да се не смеју понашати као Слободан Милошевић 1999. године, када је одбио један предлог за Косово и Метохију да би касније изгубио нешто много значајније - наводи се и у извештајима приштинских медија.

Према наводима албанске штампе, Палмер је позвао Албанце на компромис:

- За САД је веома битно да се оконча пројекат Косова и да се уклони зависност Србије од Русије, јер то читав регион држи као таоца. Али, треба да будете свесни тога да морате нешто да дате.

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је јуче да је Палмеру пренео став да је против размене територија и додао да нема право да каже шта је амерички представник рекао на састанку са лидерима албанских парламентарних странака у америчкој амбасади у Приштини.

- Предлог о корекцији граница је само камуфлажа за поделу Косова. Залажем се за свеобухватни споразум који укључује међусобна признавања, а не размену територија. Такође смо заинтересовани за помирење и да затворимо питања која су остала отворена - прецизирао је Харадинај.

Председник тзв. Косова Хашим Тачи рекао је јуче да током сусрета које ће имати у Паризу 11. новембра, на обележавању 100 година од завршетка Првог светског рата, неће бити речи о дијалогу Београда и Приштине. Он је позвао Скупштину тзв. Косова да испуни обавезе које има у односу на дијалог са Србијом.

Иначе, представници Српске листе разматрају и могућност да затраже оцену Уставног суда о трансформисању безбедносних снага у тзв. војску Косова, иако од евентуалног захтева за процену уставности не очекују позитиван исход, што су показала ранија искуства.

(Новости)

Коментари / 0

Оставите коментар