Albanci moraju nešto da daju

Američki zvaničnik Metju Palmer liderima u Prištini saopštio jasan stav Vašingtona: SAD ne može da se večito bavi pitanjem Kosova. Ne smete da se ponašate kao Milošević
 

Srbija 27.10.2018 | 11:21
Albanci moraju nešto da daju
Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se vrate u privremene institucije takozvanog Kosova. Uz to, administracija u Vašingtonu izašla je i pred Albance sa jasnim pitanjem: Da li ste spremni da nešto date zauzvrat za konačni dogovor sa Beogradom i "međusobna priznavanja".

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, upravo su to bile dve ključne linije razgovora zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera, koji se pre tri dana odvojeno sastao sa predstavnicima Srpske liste, prištinskih vlasti i nevladinog sektora u našoj južnoj pokrajini.

Prema našim informacijama, čelnici SL su mu poručili da albanski političari vuku poteze koji štete interesima Srba i posebno su akcentovali pretvaranje bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, kao i sprečavanje naših porodica da se vrate na svoja ognjišta.

- Iako je Palmer izneo stav da bi učešće Srba u kosovskim institucijama bilo značajno zbog procesa dijaloga Beograda i Prištine, predstavnici Srpske liste bili su izričiti da, ukoliko žele saradnju, Albanci moraju poštovati Srbe i njihova prava - prenosi izvor "Novosti" delove razgovora.

Zvaničnik Biroa za evropske i evroazijske poslove zaduženog za Zapadni Balkan i Srednju Evropu poslao je nekoliko zanimljivih poruka i Albancima, rekavši da SAD nemaju vremena za gubljenje i ne mogu večito da se bave pitanjem Kosova.

- Palmer je opomenuo albanske lidere da se ne smeju ponašati kao Slobodan Milošević 1999. godine, kada je odbio jedan predlog za Kosovo i Metohiju da bi kasnije izgubio nešto mnogo značajnije - navodi se i u izveštajima prištinskih medija.

Prema navodima albanske štampe, Palmer je pozvao Albance na kompromis:

- Za SAD je veoma bitno da se okonča projekat Kosova i da se ukloni zavisnost Srbije od Rusije, jer to čitav region drži kao taoca. Ali, treba da budete svesni toga da morate nešto da date.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da je Palmeru preneo stav da je protiv razmene teritorija i dodao da nema pravo da kaže šta je američki predstavnik rekao na sastanku sa liderima albanskih parlamentarnih stranaka u američkoj ambasadi u Prištini.

- Predlog o korekciji granica je samo kamuflaža za podelu Kosova. Zalažem se za sveobuhvatni sporazum koji uključuje međusobna priznavanja, a ne razmenu teritorija. Takođe smo zainteresovani za pomirenje i da zatvorimo pitanja koja su ostala otvorena - precizirao je Haradinaj.

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači rekao je juče da tokom susreta koje će imati u Parizu 11. novembra, na obeležavanju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, neće biti reči o dijalogu Beograda i Prištine. On je pozvao Skupštinu tzv. Kosova da ispuni obaveze koje ima u odnosu na dijalog sa Srbijom.

Inače, predstavnici Srpske liste razmatraju i mogućnost da zatraže ocenu Ustavnog suda o transformisanju bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, iako od eventualnog zahteva za procenu ustavnosti ne očekuju pozitivan ishod, što su pokazala ranija iskustva.

(Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar