Маринели: Кфор остаје на Косову

Шеф Канцеларије НАТО за везу у Србији Ћезаре Маринели изјавио је да се снаге КФОР неће повлачити са Косова, нити ће се њихов број смијењивати, а да је трансформација Косовских безбједносних снага (КБС) у војску Косова “веома тешко политичко питање”.

Србија 26.10.2018 | 21:44
Маринели: Кфор остаје на Косову
Маринели, који је на функцији у Београду посљедње три године, у интервјуу за “Глас Америке” поновио је став генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга, у који, како каже, и сам чврсто вјерује, а то је да је КФОР веома цијењен, као и његова улога на Косову.

Маринели је недавне разговоре Столтенберга са предсједником Србије Александром Вучићем окарактерисао као позитивне, иако каже да постоје теме о којима имају различита мишљења.

Подсјећа се да је Столтенберг приликом сусрета са Вучићем нагласио да “НАТО поштује сваку одлуку једне суверене државе о томе да ли жели да уђе у Алијансу или не жели”, али је навео и да Србија и НАТО јачају партнерство започето 2006. године.

Маринели је конставова и да НАТО веома цијени важност КФОР, додајући да је све што се дешава у том смислу веома условљено и да стога “КФОР нема другу будућност већ да остане тамо гдје јесте”.

Он је поручио и да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине, као и све напоре који ће довести до смањења тензија и решити неспоразуме.

У вези са амандманима које је усвојио косовски парламент, а који омогућавају трансформацију КБС у војску, чему се, како наводи “Глас Америке”, политичари у Србији снажно противе, Маринели је казао да је то “тема о којој ће се тек раправљати у Алијанси, на Северноатлантском савету”.


– Када је ријеч о КБС, признајемо их у њиховом тренутном мандату. Ако дође до неке промјене, о томе треба расправљати на нивоу Северноатлантског савјета – рекао је Маринели. 

Глас Америке наводи да је шеф канцеларије НАТО у Београду, који завршава мандат за годину дана, поручио да о томе када ће се десити трансформација КБС у Војску Косова не може да спекулише, јер је то према његовој оцени, веома тешко политичко питање.

На питање колико позиција Београда, као земље која је окружена НАТО чланицама, осим Босне и Херцеговине и Македоније, утиче на политику Србије, Маринели је навео примјере многих других земаља које нису НАТО чланице, а такође су окружене Алијансом и са којом имају одличну сарадњу.

– Рецимо Швајцарска, Аустрија, Шведска. Ту не постоји искључивање, да ако нисте чланица НАТО не радите са НАТО. Дакле, није битно којим земљама сте окружени, све је питање сарадње – рекао је Маринели.

Он је нагласио да НАТО има веома добру партнерску сарадњу са Аустријом и са Шведском, те поновио да није проблем ако нисте приступили НАТО.

– Ми знамо да је Србија неутрална земља и да не жели да приступи НАТО и за нас је то апсолутно нормално, ту нема проблема, ми не форсирамо. Ценимо партнерски однос са Србијом који имамо у оквиру Партнертсва за мир – навео је Маринели.

Поменуо је и да Алијанса од 1999. године има 13 нових чланица, наводећи да је чланство у НАТО Црној Гори, за само годину дана удвостручило ниво страних инвестиција.

– То је за нас важно, јер бити чланица НАТО је пут ка миру, стабилности, разговорима једних с другима. Такође то се и односи на много бољу економску ситуацију, као што видимо у Црној Гори – рекао је Маринели.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар