Marineli: Kfor ostaje na Kosovu

Šef Kancelarije NATO za vezu u Srbiji Ćezare Marineli izjavio je da se snage KFOR neće povlačiti sa Kosova, niti će se njihov broj smijenjivati, a da je transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova “veoma teško političko pitanje”.

Srbija 26.10.2018 | 21:44
Marineli: Kfor ostaje na Kosovu
Marineli, koji je na funkciji u Beogradu posljednje tri godine, u intervjuu za “Glas Amerike” ponovio je stav generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, u koji, kako kaže, i sam čvrsto vjeruje, a to je da je KFOR veoma cijenjen, kao i njegova uloga na Kosovu.

Marineli je nedavne razgovore Stoltenberga sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem okarakterisao kao pozitivne, iako kaže da postoje teme o kojima imaju različita mišljenja.

Podsjeća se da je Stoltenberg prilikom susreta sa Vučićem naglasio da “NATO poštuje svaku odluku jedne suverene države o tome da li želi da uđe u Alijansu ili ne želi”, ali je naveo i da Srbija i NATO jačaju partnerstvo započeto 2006. godine.

Marineli je konstavova i da NATO veoma cijeni važnost KFOR, dodajući da je sve što se dešava u tom smislu veoma uslovljeno i da stoga “KFOR nema drugu budućnost već da ostane tamo gdje jeste”.

On je poručio i da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume.

U vezi sa amandmanima koje je usvojio kosovski parlament, a koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku, čemu se, kako navodi “Glas Amerike”, političari u Srbiji snažno protive, Marineli je kazao da je to “tema o kojoj će se tek rapravljati u Alijansi, na Severnoatlantskom savetu”.


– Kada je riječ o KBS, priznajemo ih u njihovom trenutnom mandatu. Ako dođe do neke promjene, o tome treba raspravljati na nivou Severnoatlantskog savjeta – rekao je Marineli. 

Glas Amerike navodi da je šef kancelarije NATO u Beogradu, koji završava mandat za godinu dana, poručio da o tome kada će se desiti transformacija KBS u Vojsku Kosova ne može da spekuliše, jer je to prema njegovoj oceni, veoma teško političko pitanje.

Na pitanje koliko pozicija Beograda, kao zemlje koja je okružena NATO članicama, osim Bosne i Hercegovine i Makedonije, utiče na politiku Srbije, Marineli je naveo primjere mnogih drugih zemalja koje nisu NATO članice, a takođe su okružene Alijansom i sa kojom imaju odličnu saradnju.

– Recimo Švajcarska, Austrija, Švedska. Tu ne postoji isključivanje, da ako niste članica NATO ne radite sa NATO. Dakle, nije bitno kojim zemljama ste okruženi, sve je pitanje saradnje – rekao je Marineli.

On je naglasio da NATO ima veoma dobru partnersku saradnju sa Austrijom i sa Švedskom, te ponovio da nije problem ako niste pristupili NATO.

– Mi znamo da je Srbija neutralna zemlja i da ne želi da pristupi NATO i za nas je to apsolutno normalno, tu nema problema, mi ne forsiramo. Cenimo partnerski odnos sa Srbijom koji imamo u okviru Partnertsva za mir – naveo je Marineli.

Pomenuo je i da Alijansa od 1999. godine ima 13 novih članica, navodeći da je članstvo u NATO Crnoj Gori, za samo godinu dana udvostručilo nivo stranih investicija.

– To je za nas važno, jer biti članica NATO je put ka miru, stabilnosti, razgovorima jednih s drugima. Takođe to se i odnosi na mnogo bolju ekonomsku situaciju, kao što vidimo u Crnoj Gori – rekao je Marineli.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar