ЛЕ: Сјајни Динамо, сигурни Ред Булови и Арсенал! И још...

Докле је дошло: Бетис славио на Сан Сиру, Ло Селсо „уништио“ Реину! Росонери поражени на свом терену (2:1), фантастични Цирх срушио и Леверкузен (3:2).  Емеријев Арсенал чује се до Лисабона – озбиљан кандидат за пехар Лиге Европе! Емотивни ролекорстер Артјома Дзјубе за Зенитову победу над Бордоом. Динаму опасно мирише пролеће у Европи! Ред Бул лети с оба крила! Загрепчани и у Трнави против Спартака наставили победоносну серију - 1:2 (1:0).

Фудбал 25.10.2018 | 21:15
ЛЕ: Сјајни Динамо, сигурни Ред Булови и Арсенал! И још...
Арсенал не стаје - освојен и Лисабон! Тим Унаи Емерија остварио 11. узастопни тријумф у свим такмичењима. Милан се овог пута није извукао на "Сан Сиру". Мунас Дабур наставио да решета за Салцбург.

Прошло је 11 година од када је Арсенал последњи пут "везао" 12 победа у свим такмичењима и ове јесени би могло да се више не говори о том низу екипе Арсена Венгера. Сада су у првом плану играчи Унаи Емерија, који претходних месеци у истим дресовима показују Енглеској и Европи нови, освежени и поново снажни Арсенал. 

Тај, пробуђени тим из Лондона остварио је овог четвртка и трећи тријумф у Лиги Европе, а 11. узастопни у свим такмичењима. То је учинио у Лисабону, на стадиону "Жозе Алваладе":

СПОРТИНГ - АРСЕНАЛ 0:1 (0:0)

"Дубинска" лопта из средине терена, асистенција Пјера Емерика Обамејанга и лоша реакција штопера домаћих Себастијана Коатеса били су довољни да Дани Велбек у 77. минуту прихвати лопту у опасној зони, истрчи пред Ренана Рибеира и да постави коначних 0:1.

Српски интернационалци Радосав Петровић и Немања Гудељ били су стартери међу домаћима и нису успели да спрече пораз "лавова", који су остали на другом месту табеле, са три бода мање од енглеског тима и са и даље реалним шансама да се пласирају у нокаут фазу.

Шансу да оствари 12. "везани" тријумф и да се изједначи са генерацијом из 2007. године Арсенал ће имати у недељу, на гостовању Кристал Паласу.

Са истим бројем бодова (шест) вечерашњи меч напустили су и фудбалери Милана, који овог четвртка нису успели оно што им је пошло за руком против Олимпијакоса, када су спречили да Пирејци тријумфују на "Сан Сиру".

У дуелу против Бетиса на истом месту, тим Ђенара Гатуза није упутио ниједан ударац у мрежу шпанског тима до полувремена. Екипа из Севиље до тада је постигла један гол, а недуго после паузе још један, довољан за тријумф:

МИЛАН - БЕТИС 1:2 (0:1)

Ударац Парагвајца Арналда Санабрије из петерца у 30. минуту "начео" је некадашњег шампиона Европе, а недостижну разлику Шпанцима је донео Аргентинац Ло Селсо, десет минута после полувремена.

Позајмљени креатор игре Пари Сен Жермена наместио се за ударац са око 20 метара, нациљао горњи леви угао и погодио тако тачно да Ђанлуиђи Донарума није могао ни да додирне лопту, а камоли да спречи гол. "Росо-нери" су одговорили поготком одличног Патрика Кутронеа (20), али његов седми погодак у Европи није био довољан да спречи тријумф Бетиса, лидера табеле Групе Ф.

За разлику од Сан Сира, домаћи навијачи уживали су у Салцбургу, где је центарфор Мунас Дабурјош једном показао да је у сјајној форми и да би било изненађење ако ускоро не оде у неки већи клуб.

У дуелу против Розенборга, он је постигао свој пети гол у Лиги Европе ове сезоне и задржао се на врху листе стрелаца. Његови хици главом (у 34. минуту) и из пенала (у 59. минуту) почели су и заокружили лепо вече Ред Була, које је улепшао млади Ханес Вулф (1999. годиште), "бициклом" на левој страни казненог простора и прецизним ударцем у 53. минуту.

САЛЦБУРГ - СЕЛТИК 3:0 (1:0)

Ред Бул је тако сачувао перфектан скор у Лиги Европе после првог круга, испред "братског" Лајпцига, који је вечерас такође био успешан у мечу против Селтика (2:0).

Још једна победа над Спартаком из Трнаве тачно кроз две недеље на Максимиру у четвртом колу биће довољна Динаму из Загреба да званично обезбеди прво пролеће у Европи у овом миленијуму. Фудбалери из хрватске порестонице за то су се изборили вечерас на гостовању у Словачкој, где су пред празним трибинама савладали тамошњег шампиона после преокрета у другом полувремену са 2:1.

Динамо је био бољи, али је наишао на тврд отпор сада већ чувене екипе из Трнаве. Загрепчанима је поништен и гол због наводног офсајда, мада се на снимцима не види најјасније ситуација код спорног гола, а проблем више им је направио и Иранац Горбани, који је донео предност домаћину у 32. минуту.

Ипак, у наставку је екипа тренера Ненада Бјелице заиграла много боље, а на крилима сјајног Марија Гаврановића стигла је до преокрета и победе.

Репрезентативац Швајцарске је најпре изједначио из близине после серије грешака одбрамбених фудбалера домаћина у 65. минуту, а коначан резултат и тријумф Динаму донео је Мислав Оршић у 77. после сјајног продора и центаршута најбољег појединца у редовима гостију Гаврановића.

Треба рећи да је гостима из Загреба вечерас посао био знатно олакшан и из разлога јер је због суспензије утакмица у Трнави одиграна пред празним трибинама, а будући фудбалер Црвене звезде Ерик Јирка играо је до 70. минута за Спартак без запаженог учинка.

Емеријев Арсенал чује се до Лисабона – озбиљан кандидат за пехар Лиге Европе! Емотивни ролекорстер Артјома Дзјубе за Зенитову победу над Бордоом.

Урадио је Жозе Песеиро све што је могао. На терен од првог минута послао чврст блок са тројицом задњих везних, међу њима су били и Немања Гудељ и Радосав Петровић, деловало је у првих 45 миута да би план могао да успе, али Унај Емери је на полувремену ослободио звер у Арсеналовим играчима. Ређала се шанса за шансом пред голом Ренана Рибеира све док Дани Велбек коначно није у 77. минуту пронашао пут до мреже – 1:0 у дербију Групе Е Лиге Европе.

Имао је истина Велбек и велику помоћ Спортинговог штопера Себастијана Коатеса, који је лоше реаговао на дугу лопту резервисте Лукаса Тореире и уместо да је испуца како треба или бар пусти да се откотрља уРибеирово наручје само примирио за Велбека. Пропустио је пре тога енглески нападач једну велику прилику, али ово би већ било превише.

Немају због чега да жале у Спортингу. Изузев у првих 45 минута када су били можда и бољи тим на терену, нису много показали. Штавише, могли су и много раније да капитулирају. Пјер-Емерик Обамејан је два пута избијао сам пред Рибеира, Тореира је опасно запретио из слободњака, Велбеку је један гол и поништен (оправдано) због фаула у нападу... Арсенал је просто бољи тим од Спортинга.

Није случајност што је вечерас уписао и 11. победу у низу. И што је суштински једном ногом закорачио у нокаут фазу такмичење. Емеријев Арсенал је опасна тимчина и ако је прошле сезоне заштуцао у полуфиналу ове би можда могао да нападне и сам пехар.

Ворскла је у другом колу Групе Е захваљујући пројектилу Владислава Кулача - или боље рећи кардиналном киксу противнчког голмана Вагнера? - стигла до вредног минималца на гостовању код Карабага и првих бодова у групи. Утисак је ипак да у конкуренцији Арсенала и Спортинга тешко да ће неко други моћи у прва два. Барем ако Тобџије буду озбиљне до самог краја такмичења.

У Групи Ц, Зенит је уз доста муке успео да савлада Бордо, којем погодак Жимија Бријана за 1:0 није био довољан ни за бод. Артјом Дзјуба је имао другачије планове, иако је утакмица у Санкт Петерборгу и за њега била емотивни ролекостер, пошто је прво постигао гол за 1:1, да би му потом Беноа Костил одбранио пенал за потпуни преокрет.

Међутим, није Дзјуба тако мекан момак да би одмах потонуо. Таман што се Бордо ослободио притисак једна баш скупа грешка на средини терена дала је Русима простор за контру, Дзјуба овај пут у улози пакера, Далер Кузјајев је егзекутор и то је коначних 2:1 за Зенит.

Тим из Санкт Петербурга тако је задржао прво место на табели Групе Ц, док се на другу позицију пробила прашка Славија. Јан Матушек је у првом минуту другог полувремена погодио за 1:0 у Копенхагену.

Докле је дошло: Бетис славио на Сан Сиру, Ло Селсо „уништио“ Реину! Росонери поражени на свом терену (2:1), фантастични Цирх срушио и Леверкузен (3:2).

Милан нема тим, нема игру, нема ни реалних основа да се ове сезоне нада значајним резултатима. Росонери су данас на свом Сан Сиру поражени од Бетиса, који се са три велика бода пробио на чело табеле групе Ф и за две недеље, против истог ривала, биће у прилици да направи кључни корак ка пласману у нокаут фазу такмичења - 1:2 (0:1).

Гости су пре свега успели у потпуности да неутралишу организацију игре екипе Ђенара Гатуза, а онда су успели у кључним тренуцима да затресу мрежу Пепа Реине и себи отворе пут ка победи. Шпански чувар мреже је имао неколико катастрофалних интервенција, а судија Бас Нејхејс му је опростио црвени картон иако је ван казненог протостора дирао лопту рукама.

Када су примљени голови у питању, Реина је морао далеко боље да реагује код првог у 30. минуту, када је могао да скине упућену лопту Ло Селса ка Санабрији, али није успео, па је млади Парагвајац из непосредне близине затресао мрежу противника.

Тада је морао боље, али у 54. минуту није могао ништа. Ло Селсо је фантстично гађао, а лопта на путу ка мрежи само "лизнула" стативу и одсела иза леђа домаћег голмана.

Гатузо је у другом полувремену бацио све карте на напад увођењем Кутронеа и Суса, а Росонери су тек у завршници меча успели жешће да притегну одбрану одбрану домаћина и дођу до почасног поготка.Кутроне је тада искористио додавање расположеног Кастиљеха, а онда је отпочела опсада гола.

Домаћи су у самој завршници меча имали много тога да кажу холандском арбитру, који је могао да свира једанаестерац због старта над Кастиљехом, али то ипак није учинио. Млади шпански везиста је касније изгубио живце па је у четвртом минуту надокнаде добио директан црвени картон због преоштрог старта над ЛоСелсом.

Миланов кикс је искористио Олимпијакос, који је рутински савладао Диделанж у Луксембургу (2:0), па је екипа изу Пиреја сада на само два бода заостатка за Росонерима.

Цирих је наставио да бележи готово нестварне резултате у Лиги Евопе, пошто је након АЕК-а из Ларнаке и Лудогореца, бацио на колена и снажни Бајер Леверкузен (3:2).

Утакмцу су обележили бројни преокрети, домаћин је први водио голом Марћезана, али је Белараби на почетку друго полуивремена преокренуо резултат. Ипак, за последњи удар на мечу био је задужен домаћин, који је головима Домгјонија и Одија стигао до три огромна бода.

ЛИГА ЕВРОПЕ, 3. КОЛО

Група А

АЕК Ларнака - Лудогорец 1:1 (0:1)
/Ларена 25 пенал - Лукоки 7/

Цирих - Бајер Л. 3:2 (1:0)
/Маркезано 44, Домгјони 59, Одеј 78 – Белараби 50, 54/

ТАБЕЛА: Цирих 9, Бајер Л. 6, Лудогорец 1, АЕК Ларнака 1

ГРУПА Б

Лајпциг - Селтик 2:0 (2:0)
/Куња 31, Брума 35/

Салцбург - Розенборг 3:0 (1:0)
/Дабур 34, 59 пенал, Волф 53/

ТАБЕЛА: Салцбург 9, Лајпциг 6, Селтик 3, Розенборг 0

ГРУПА Ц

Копенхаген - Славија Праг 0:1 (0:0)
/Матоушек 46/

Зенит - Бордо 2:1 (1:1)
/Дзјуба 41, Кузјајев 85 - Бријан 26/

ТАБЕЛА: Зенит 7, Славија 6, Копенхаген 4, Бордо 0

ГРУПА Д

Спартак Трнава - Динамо Загреб 1:2 (1:0)
/Горбани 31 - Гаврановић 64, Оршић 77/

Андерлехт - Фенербахче 2:2 (1:0)
/Бакали 35, 50 - Фреј 54, Калдирим 57/

ТАБЕЛА: Динамо 9, Фенербахче 4, Спартак Трнава 3, Андерлехт 1

ГРУПА Е

Спортинг - Арсенал 0:1 (0:0)
/Велбек 77/

Карабаг - Ворскла 0:1 (0:0)
/Кулах 48/

ТАБЕЛА: Арсенал 9, Спортинг 6, Ворскла 3, Карабаг 0

ГРУПА Ф

Диделанж - Олимпијакос 0:2 (0:0)
/Торосидис 66, Фортунис 81/

Милан - Бетис 1:2 (0:1)
/Кутроне 83 - Санабрија 30, Ло Селсо 54/

ТАБЕЛА: Бетис 7, Милан 6, Олимпијакос 4, Диделанж 0

Од 21.00

ГРУПА Г

Виљареал - Рапид
Ренџерс - Спартак Москва

ТАБЕЛА: Ренџерс 4, Рапид 3, Виљареал 2, Спартак М. 1

ГРУПА Х

Марсеј - Лацио
Ајнтрахт - Аполон

ТАБЕЛА: Ајнтрахт 6, Лацио 3, Марсеј 1, Аполон 1

ГРУПА И

Бешикташ - Генк
Сарпсборг - Малме

ТАБЕЛА: Сарпсборг 3, Генк 3, Бешикташ 3, Малме 3

ГРУПА Ј

Севиља - Акхисар
Стандард - Краснодар

ТАБЕЛА: Краснодар 6, Севиља 3, Стандард 3, Акхисар 0

ГРУПА К

Рен - Динамо Кијев
Јаблонец - Астана

ТАБЕЛА: Астана 4, Рен 3, Динамо 2, Јаблонец 1

ГРУПА Л

ПАОК - Видеотон
Челси - БАТЕ

ТАБЕЛА: Челси 6, ПАОК 3, БАТЕ 3, Видеотон 0

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар