LE: Sjajni Dinamo, sigurni Red Bulovi i Arsenal! I još...

Dokle je došlo: Betis slavio na San Siru, Lo Selso „uništio“ Reinu! Rosoneri poraženi na svom terenu (2:1), fantastični Cirh srušio i Leverkuzen (3:2).  Emerijev Arsenal čuje se do Lisabona – ozbiljan kandidat za pehar Lige Evrope! Emotivni rolekorster Artjoma Dzjube za Zenitovu pobedu nad Bordoom. Dinamu opasno miriše proleće u Evropi! Red Bul leti s oba krila! Zagrepčani i u Trnavi protiv Spartaka nastavili pobedonosnu seriju - 1:2 (1:0).

Fudbal 25.10.2018 | 21:15
LE: Sjajni Dinamo, sigurni Red Bulovi i Arsenal! I još...
Arsenal ne staje - osvojen i Lisabon! Tim Unai Emerija ostvario 11. uzastopni trijumf u svim takmičenjima. Milan se ovog puta nije izvukao na "San Siru". Munas Dabur nastavio da rešeta za Salcburg.

Prošlo je 11 godina od kada je Arsenal poslednji put "vezao" 12 pobeda u svim takmičenjima i ove jeseni bi moglo da se više ne govori o tom nizu ekipe Arsena Vengera. Sada su u prvom planu igrači Unai Emerija, koji prethodnih meseci u istim dresovima pokazuju Engleskoj i Evropi novi, osveženi i ponovo snažni Arsenal. 

Taj, probuđeni tim iz Londona ostvario je ovog četvrtka i treći trijumf u Ligi Evrope, a 11. uzastopni u svim takmičenjima. To je učinio u Lisabonu, na stadionu "Žoze Alvalade":

SPORTING - ARSENAL 0:1 (0:0)

"Dubinska" lopta iz sredine terena, asistencija Pjera Emerika Obamejanga i loša reakcija štopera domaćih Sebastijana Koatesa bili su dovoljni da Dani Velbek u 77. minutu prihvati loptu u opasnoj zoni, istrči pred Renana Ribeira i da postavi konačnih 0:1.

Srpski internacionalci Radosav Petrović i Nemanja Gudelj bili su starteri među domaćima i nisu uspeli da spreče poraz "lavova", koji su ostali na drugom mestu tabele, sa tri boda manje od engleskog tima i sa i dalje realnim šansama da se plasiraju u nokaut fazu.

Šansu da ostvari 12. "vezani" trijumf i da se izjednači sa generacijom iz 2007. godine Arsenal će imati u nedelju, na gostovanju Kristal Palasu.

Sa istim brojem bodova (šest) večerašnji meč napustili su i fudbaleri Milana, koji ovog četvrtka nisu uspeli ono što im je pošlo za rukom protiv Olimpijakosa, kada su sprečili da Pirejci trijumfuju na "San Siru".

U duelu protiv Betisa na istom mestu, tim Đenara Gatuza nije uputio nijedan udarac u mrežu španskog tima do poluvremena. Ekipa iz Sevilje do tada je postigla jedan gol, a nedugo posle pauze još jedan, dovoljan za trijumf:

MILAN - BETIS 1:2 (0:1)

Udarac Paragvajca Arnalda Sanabrije iz peterca u 30. minutu "načeo" je nekadašnjeg šampiona Evrope, a nedostižnu razliku Špancima je doneo Argentinac Lo Selso, deset minuta posle poluvremena.

Pozajmljeni kreator igre Pari Sen Žermena namestio se za udarac sa oko 20 metara, naciljao gornji levi ugao i pogodio tako tačno da Đanluiđi Donaruma nije mogao ni da dodirne loptu, a kamoli da spreči gol. "Roso-neri" su odgovorili pogotkom odličnog Patrika Kutronea (20), ali njegov sedmi pogodak u Evropi nije bio dovoljan da spreči trijumf Betisa, lidera tabele Grupe F.

Za razliku od San Sira, domaći navijači uživali su u Salcburgu, gde je centarfor Munas Daburjoš jednom pokazao da je u sjajnoj formi i da bi bilo iznenađenje ako uskoro ne ode u neki veći klub.

U duelu protiv Rozenborga, on je postigao svoj peti gol u Ligi Evrope ove sezone i zadržao se na vrhu liste strelaca. Njegovi hici glavom (u 34. minutu) i iz penala (u 59. minutu) počeli su i zaokružili lepo veče Red Bula, koje je ulepšao mladi Hanes Vulf (1999. godište), "biciklom" na levoj strani kaznenog prostora i preciznim udarcem u 53. minutu.

SALCBURG - SELTIK 3:0 (1:0)

Red Bul je tako sačuvao perfektan skor u Ligi Evrope posle prvog kruga, ispred "bratskog" Lajpciga, koji je večeras takođe bio uspešan u meču protiv Seltika (2:0).

Još jedna pobeda nad Spartakom iz Trnave tačno kroz dve nedelje na Maksimiru u četvrtom kolu biće dovoljna Dinamu iz Zagreba da zvanično obezbedi prvo proleće u Evropi u ovom milenijumu. Fudbaleri iz hrvatske porestonice za to su se izborili večeras na gostovanju u Slovačkoj, gde su pred praznim tribinama savladali tamošnjeg šampiona posle preokreta u drugom poluvremenu sa 2:1.

Dinamo je bio bolji, ali je naišao na tvrd otpor sada već čuvene ekipe iz Trnave. Zagrepčanima je poništen i gol zbog navodnog ofsajda, mada se na snimcima ne vidi najjasnije situacija kod spornog gola, a problem više im je napravio i Iranac Gorbani, koji je doneo prednost domaćinu u 32. minutu.

Ipak, u nastavku je ekipa trenera Nenada Bjelice zaigrala mnogo bolje, a na krilima sjajnog Marija Gavranovića stigla je do preokreta i pobede.

Reprezentativac Švajcarske je najpre izjednačio iz blizine posle serije grešaka odbrambenih fudbalera domaćina u 65. minutu, a konačan rezultat i trijumf Dinamu doneo je Mislav Oršić u 77. posle sjajnog prodora i centaršuta najboljeg pojedinca u redovima gostiju Gavranovića.

Treba reći da je gostima iz Zagreba večeras posao bio znatno olakšan i iz razloga jer je zbog suspenzije utakmica u Trnavi odigrana pred praznim tribinama, a budući fudbaler Crvene zvezde Erik Jirka igrao je do 70. minuta za Spartak bez zapaženog učinka.

Emerijev Arsenal čuje se do Lisabona – ozbiljan kandidat za pehar Lige Evrope! Emotivni rolekorster Artjoma Dzjube za Zenitovu pobedu nad Bordoom.

Uradio je Žoze Peseiro sve što je mogao. Na teren od prvog minuta poslao čvrst blok sa trojicom zadnjih veznih, među njima su bili i Nemanja Gudelj i Radosav Petrović, delovalo je u prvih 45 miuta da bi plan mogao da uspe, ali Unaj Emeri je na poluvremenu oslobodio zver u Arsenalovim igračima. Ređala se šansa za šansom pred golom Renana Ribeira sve dok Dani Velbek konačno nije u 77. minutu pronašao put do mreže – 1:0 u derbiju Grupe E Lige Evrope.

Imao je istina Velbek i veliku pomoć Sportingovog štopera Sebastijana Koatesa, koji je loše reagovao na dugu loptu rezerviste Lukasa Toreire i umesto da je ispuca kako treba ili bar pusti da se otkotrlja uRibeirovo naručje samo primirio za Velbeka. Propustio je pre toga engleski napadač jednu veliku priliku, ali ovo bi već bilo previše.

Nemaju zbog čega da žale u Sportingu. Izuzev u prvih 45 minuta kada su bili možda i bolji tim na terenu, nisu mnogo pokazali. Štaviše, mogli su i mnogo ranije da kapituliraju. Pjer-Emerik Obamejan je dva puta izbijao sam pred Ribeira, Toreira je opasno zapretio iz slobodnjaka, Velbeku je jedan gol i poništen (opravdano) zbog faula u napadu... Arsenal je prosto bolji tim od Sportinga.

Nije slučajnost što je večeras upisao i 11. pobedu u nizu. I što je suštinski jednom nogom zakoračio u nokaut fazu takmičenje. Emerijev Arsenal je opasna timčina i ako je prošle sezone zaštucao u polufinalu ove bi možda mogao da napadne i sam pehar.

Vorskla je u drugom kolu Grupe E zahvaljujući projektilu Vladislava Kulača - ili bolje reći kardinalnom kiksu protivnčkog golmana Vagnera? - stigla do vrednog minimalca na gostovanju kod Karabaga i prvih bodova u grupi. Utisak je ipak da u konkurenciji Arsenala i Sportinga teško da će neko drugi moći u prva dva. Barem ako Tobdžije budu ozbiljne do samog kraja takmičenja.

U Grupi C, Zenit je uz dosta muke uspeo da savlada Bordo, kojem pogodak Žimija Brijana za 1:0 nije bio dovoljan ni za bod. Artjom Dzjuba je imao drugačije planove, iako je utakmica u Sankt Peterborgu i za njega bila emotivni rolekoster, pošto je prvo postigao gol za 1:1, da bi mu potom Benoa Kostil odbranio penal za potpuni preokret.

Međutim, nije Dzjuba tako mekan momak da bi odmah potonuo. Taman što se Bordo oslobodio pritisak jedna baš skupa greška na sredini terena dala je Rusima prostor za kontru, Dzjuba ovaj put u ulozi pakera, Daler Kuzjajev je egzekutor i to je konačnih 2:1 za Zenit.

Tim iz Sankt Peterburga tako je zadržao prvo mesto na tabeli Grupe C, dok se na drugu poziciju probila praška Slavija. Jan Matušek je u prvom minutu drugog poluvremena pogodio za 1:0 u Kopenhagenu.

Dokle je došlo: Betis slavio na San Siru, Lo Selso „uništio“ Reinu! Rosoneri poraženi na svom terenu (2:1), fantastični Cirh srušio i Leverkuzen (3:2).

Milan nema tim, nema igru, nema ni realnih osnova da se ove sezone nada značajnim rezultatima. Rosoneri su danas na svom San Siru poraženi od Betisa, koji se sa tri velika boda probio na čelo tabele grupe F i za dve nedelje, protiv istog rivala, biće u prilici da napravi ključni korak ka plasmanu u nokaut fazu takmičenja - 1:2 (0:1).

Gosti su pre svega uspeli u potpunosti da neutrališu organizaciju igre ekipe Đenara Gatuza, a onda su uspeli u ključnim trenucima da zatresu mrežu Pepa Reine i sebi otvore put ka pobedi. Španski čuvar mreže je imao nekoliko katastrofalnih intervencija, a sudija Bas Nejhejs mu je oprostio crveni karton iako je van kaznenog protostora dirao loptu rukama.

Kada su primljeni golovi u pitanju, Reina je morao daleko bolje da reaguje kod prvog u 30. minutu, kada je mogao da skine upućenu loptu Lo Selsa ka Sanabriji, ali nije uspeo, pa je mladi Paragvajac iz neposredne blizine zatresao mrežu protivnika.

Tada je morao bolje, ali u 54. minutu nije mogao ništa. Lo Selso je fantstično gađao, a lopta na putu ka mreži samo "liznula" stativu i odsela iza leđa domaćeg golmana.

Gatuzo je u drugom poluvremenu bacio sve karte na napad uvođenjem Kutronea i Susa, a Rosoneri su tek u završnici meča uspeli žešće da pritegnu odbranu odbranu domaćina i dođu do počasnog pogotka.Kutrone je tada iskoristio dodavanje raspoloženog Kastiljeha, a onda je otpočela opsada gola.

Domaći su u samoj završnici meča imali mnogo toga da kažu holandskom arbitru, koji je mogao da svira jedanaesterac zbog starta nad Kastiljehom, ali to ipak nije učinio. Mladi španski vezista je kasnije izgubio živce pa je u četvrtom minutu nadoknade dobio direktan crveni karton zbog preoštrog starta nad LoSelsom.

Milanov kiks je iskoristio Olimpijakos, koji je rutinski savladao Didelanž u Luksemburgu (2:0), pa je ekipa izu Pireja sada na samo dva boda zaostatka za Rosonerima.

Cirih je nastavio da beleži gotovo nestvarne rezultate u Ligi Evope, pošto je nakon AEK-a iz Larnake i Ludogoreca, bacio na kolena i snažni Bajer Leverkuzen (3:2).

Utakmcu su obeležili brojni preokreti, domaćin je prvi vodio golom Marćezana, ali je Belarabi na početku drugo poluivremena preokrenuo rezultat. Ipak, za poslednji udar na meču bio je zadužen domaćin, koji je golovima Domgjonija i Odija stigao do tri ogromna boda.

LIGA EVROPE, 3. KOLO

Grupa A

AEK Larnaka - Ludogorec 1:1 (0:1)
/Larena 25 penal - Lukoki 7/

Cirih - Bajer L. 3:2 (1:0)
/Markezano 44, Domgjoni 59, Odej 78 – Belarabi 50, 54/

TABELA: Cirih 9, Bajer L. 6, Ludogorec 1, AEK Larnaka 1

GRUPA B

Lajpcig - Seltik 2:0 (2:0)
/Kunja 31, Bruma 35/

Salcburg - Rozenborg 3:0 (1:0)
/Dabur 34, 59 penal, Volf 53/

TABELA: Salcburg 9, Lajpcig 6, Seltik 3, Rozenborg 0

GRUPA C

Kopenhagen - Slavija Prag 0:1 (0:0)
/Matoušek 46/

Zenit - Bordo 2:1 (1:1)
/Dzjuba 41, Kuzjajev 85 - Brijan 26/

TABELA: Zenit 7, Slavija 6, Kopenhagen 4, Bordo 0

GRUPA D

Spartak Trnava - Dinamo Zagreb 1:2 (1:0)
/Gorbani 31 - Gavranović 64, Oršić 77/

Anderleht - Fenerbahče 2:2 (1:0)
/Bakali 35, 50 - Frej 54, Kaldirim 57/

TABELA: Dinamo 9, Fenerbahče 4, Spartak Trnava 3, Anderleht 1

GRUPA E

Sporting - Arsenal 0:1 (0:0)
/Velbek 77/

Karabag - Vorskla 0:1 (0:0)
/Kulah 48/

TABELA: Arsenal 9, Sporting 6, Vorskla 3, Karabag 0

GRUPA F

Didelanž - Olimpijakos 0:2 (0:0)
/Torosidis 66, Fortunis 81/

Milan - Betis 1:2 (0:1)
/Kutrone 83 - Sanabrija 30, Lo Selso 54/

TABELA: Betis 7, Milan 6, Olimpijakos 4, Didelanž 0

Od 21.00

GRUPA G

Viljareal - Rapid
Rendžers - Spartak Moskva

TABELA: Rendžers 4, Rapid 3, Viljareal 2, Spartak M. 1

GRUPA H

Marsej - Lacio
Ajntraht - Apolon

TABELA: Ajntraht 6, Lacio 3, Marsej 1, Apolon 1

GRUPA I

Bešiktaš - Genk
Sarpsborg - Malme

TABELA: Sarpsborg 3, Genk 3, Bešiktaš 3, Malme 3

GRUPA J

Sevilja - Akhisar
Standard - Krasnodar

TABELA: Krasnodar 6, Sevilja 3, Standard 3, Akhisar 0

GRUPA K

Ren - Dinamo Kijev
Jablonec - Astana

TABELA: Astana 4, Ren 3, Dinamo 2, Jablonec 1

GRUPA L

PAOK - Videoton
Čelsi - BATE

TABELA: Čelsi 6, PAOK 3, BATE 3, Videoton 0

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar