Видео - Ливерпулов час историје: Овако смо учили од Звезде!

Енглески великан на свом званичном сајту објавио текст и видео снимак о двомечу против црвено-белих и неуспеху који је имао велики утицај на даљи развој игре "Редса".

Фудбал 23.10.2018 | 19:45
Видео - Ливерпулов час историје: Овако смо учили од Звезде!
Фудбалери Црвене звезде отпутовали су у уторак на гостовање Ливерпулу на Енфилду, где је генерација српског шампиона из седамдесетих година оставила дубок траг.

Толико дубок да је о том тиму у уторак освануо и посебан текст на клупском сајту актуелног вицешампиона Европе, под насловом: "Црвена звезда 1973: Двомеч који је променио Ливерпулову фудбалску филозофију".

"Европљани су нам показали да је 'грађење' игре из задње линије једини начин да се игра", рекао је тада Бил Шенкли, један од твораца великог Ливерпула.



У новембру 1973, Звезда је победила "Редсе" и у Београду и у Ливерпулу.

"Шенклијева оставка следећег лета значила је да он више никад неће поново водити Ливерпул у Европи. Међутим, лекције су научене из пораза од веште екипе Миљана Миљанића. Ливерпулов 'труст мозгова' је схватио да је била потребна тактичка и стилска промена да би клуб напредовао на највећој европској позорници", објашњено је.

Ливерпул је извукао поуке и постао четири пута шампион Европе од 1977. до 1984.

Клуб са Енфилда представио је навијачима видео причу о, како је наведено, "поразу који је изазвао фудбалску револуцију":



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар