Video - Liverpulov čas istorije: Ovako smo učili od Zvezde!

Engleski velikan na svom zvaničnom sajtu objavio tekst i video snimak o dvomeču protiv crveno-belih i neuspehu koji je imao veliki uticaj na dalji razvoj igre "Redsa".

Fudbal 23.10.2018 | 19:45
Video - Liverpulov čas istorije: Ovako smo učili od Zvezde!
Fudbaleri Crvene zvezde otputovali su u utorak na gostovanje Liverpulu na Enfildu, gde je generacija srpskog šampiona iz sedamdesetih godina ostavila dubok trag.

Toliko dubok da je o tom timu u utorak osvanuo i poseban tekst na klupskom sajtu aktuelnog vicešampiona Evrope, pod naslovom: "Crvena zvezda 1973: Dvomeč koji je promenio Liverpulovu fudbalsku filozofiju".

"Evropljani su nam pokazali da je 'građenje' igre iz zadnje linije jedini način da se igra", rekao je tada Bil Šenkli, jedan od tvoraca velikog Liverpula.U novembru 1973, Zvezda je pobedila "Redse" i u Beogradu i u Liverpulu.

"Šenklijeva ostavka sledećeg leta značila je da on više nikad neće ponovo voditi Liverpul u Evropi. Međutim, lekcije su naučene iz poraza od vešte ekipe Miljana Miljanića. Liverpulov 'trust mozgova' je shvatio da je bila potrebna taktička i stilska promena da bi klub napredovao na najvećoj evropskoj pozornici", objašnjeno je.

Liverpul je izvukao pouke i postao četiri puta šampion Evrope od 1977. do 1984.

Klub sa Enfilda predstavio je navijačima video priču o, kako je navedeno, "porazu koji je izazvao fudbalsku revoluciju":Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar