Све више радних спорова у РС

У првих девет мјесеци ове године запримљена су 834 приједлога за мирно рјешавање радних спорова, док их је у истом периоду прошле године било 1. 510, а за овим услугама све више посеже и приватни сектор, потврђују у Агенцији за мирно рјешавање спорова РС те истичу да је у овој години приватни сектор више рјешавао радне спорове њиховим посредством него претходних година.

Република Српска 22.10.2018 | 07:41
Све више радних спорова у РС
"У овој години је запримљено 828 индивидуалних и шест колективних приједлога, док је прошле године запримљено 1.490 индивидуалних и 20 колективних приједлога", истакли су у Агенцији за "Независне".

Навели су да је у коначном збиру запримљених приједлога ипак више оних које је поднио јавни сектор него приватни, а највише их је било у здравству и локалној управи.

Нагласили су да су најчешће предмет спорова неисплаћене плате, отказ уговора о раду, неисплаћене накнаде трошкова превоза, уплата доприноса...

Према њиховим ријечима, у првих девет мјесеци ове године завршено је 688 предмета - 684 индивидуална и четири колективна и то тако што је у више од 60 одсто предмета закључен споразум о мирном рјешавању радног спора.

Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС, рекао је да је у здравству било много спорова, јер већина послодаваца није примјењивала колективни уговор за запослене у здравству.

"Ти спорови су се претежно односили на питање плаћања превоза. Сваки радник има право на путни трошак у висини мјесечне карте јавног превоза и није била ограничена километража, него је сваки радник имао право, па је ту било спорова с послодавцима", рекао је Гранулић.

Према његовим ријечима, већина спорова је ријешена путем Агенције за мирно рјешавање спорова РС, а у једном дијелу су послодавци схватили  да морају примијенти колективни уговор.

Истакао је да су неке здравствене установе на овај начин покушале да ријеше и проблем заосталих плата, али да су ипак спорови у вези с накнадама за превоз најчешћи.

"Послодавци су покушали да ограниче километражу када су у питању те накнаде за превоз, али ту нема ограничења километраже и избјегавали су да плате оно што је у интересу радника", истакао је Гранулић и додао да је већина проблема сада ријешена.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, коментаришући податак да и приватни сектор све чешће спорове рјешава путем Агенције, рекао је да је мирно рјешавање спора у сваком случају најбоље рјешење.

"Увијек је боље спор ријештити мирно него посредством суда, тужби и осталих фактора", оцијенио је Шкребић.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Узалуд

22.10.2018 06:28

Агенција за мирно рјешавање спорова је узалуд основана, јер ефекти њеног рада су НУЛА. Њихова рјешења ниједан послодавац не поштује, тако да је то само губљење времена и непотребно трошење новца пореских обвезника за плате и друге трошкове за функционисање те неуспјешне Агенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2018 08:55

Као и сто је бескорисно апсолутно све сто се финансира из будзета, па свако плацање из будзета слузи да се подјеле (незаслузене) плате ухљебима запосленим преко странке.

Name

Јак3

22.10.2018 07:31

Свако без разлике има право на рад,на слободан одабир радног мјеста и на заститу од незапослености.

ОДГОВОРИТЕ