БЛ - Ноћ за сва времена: ПЕТ голова Семберца, Луке Јовића!

Јовићева рапсодија оборила рекорд Бундеслиге! Српски фудбалер Лука Јовић пет пута је погодио мрежу Фортуне из Дизелдорфа и тиме постао рекордер Бундеслиге.  Петарда из снова! Нико никад као Лука! Србин је први фудбалер у историји Ајнтрахта који је дао пет голова на једном мечу.  

Фудбал 19.10.2018 | 23:22
БЛ - Ноћ за сва времена: ПЕТ голова Семберца, Луке Јовића!
Јовић са пет голова уништио Фортуну, Костић двапут асистирао! Нападач Ајнтрахта Лука Јовић постигао је пет голова у победи своје екипе над Фортуном из Дизелдорфа 7:1 у осмом колу Бундеслиге.

Јовић је, наиме, најмлађи фудбалер коме је пошло за руком да постигне пет голова на једном мечу у историји немачког првенства.

Лука је у првом полувремену постигао два гола и мало ко је очекивао оно што се десило у наставку, а то су била још три "комада" Србина и то све до 72. минута утакмице.

Бивши нападач Црвене звезде је уједно и први играч Франкфурта који се пет пута уписивао у листу стрелаца на једном мечу. Он је, уједно, својим трећим голом и хет-триком постао први Србин коме је то пошло за руком у Бундеслиги.

Иначе, највећи број голова у једном мечу Бундеслиге постигао је Дитер Милер сезоне 77/78 када је био прецизан шест пута у дресу Келна.

Ајнтрахт је "прегазио" Фортуну и до 45. минута водио са 3:0. За још већу радост навијача Србије побринуо се и Филип Костић који је два пута асистирао за гол расположеном Јовићу.

Бројке ће рећи да је Лука погодио све што је упутио ка голу индиспонираног Ринсена, али су неки од голова били праве мајсторије.

Ајнтрахт је повео голом са беле тачке, Халер је у 20. минуту искористио пенал. У 26. минуту Костић добро утрчава по левом боку, центрира за Јовића који фантастичним и тешким ударцем матира голмана Фортуне за 2:0.

Већ у 34. минуту је било 3:0, Себастијан Халер је послао повратну лопту Јовићу на ивицу шеснаестерца, овај је шутирао и погодио прецизно по земљи за 3:0.

Халер је у 50. минуту повисио на 4:0, Лукебакио је у 53. смањио на 4:1, да би уследио нови рафал српског интернационалца.

Два минута после гола Фортуне, Костић је опет незадржив на крилу, лопта иде Луки који ју је само уштоповао левом ногом довољно да се окрене и са десет метара из окрета погоди ћошак за 5:1.

Свој четврти гол постиже у 69. минуту када му је одбијена лопта "села" на левицу пре него што ће од стативе погодити за 6:1.

Коначан резултат Ајнтрахт поставља петим голом српског играча када га је Халер лепо пронашао и подигао лопту на главу Јовићу за 7:1. Ајнтрахт после ове победе има 13 бодова и скочио је на шесто место Бундеслиге, док је Фортуна на дну са пет бодова из осам утакмица.

Лука Јовић има 20 година, а овог петка увече постигао је ПЕТ голова на утакмици Бундеслиге!

Недостајао му је један да изједначи апсолутни рекорд немачког шампионата...

Млади српски нападач рођен у Бијељини почео је у 26. минуту премијерне утакмице 8. кола и није се зауставио до пред крај, а завршено је:

Ајнтрахт Франкфурт - Фортуна Диселдорф 7:1 (3:0)!

Он је са 20 година и 300 дана постао најмлађи фудбалер Бундеслиге са пет погодака на једном мечу, а у међувремену и први Србин са хет-триком у овом шампионату, у ком је бивши нападач Црвене звезде на последња четири наступа постигао осам голова и забележио једну асистенцији - за свега 252 минута на терену!

Јовић је прошле сезоне постигао девет голова уз две асистенције на 27 мечева у Бундеслиги и ДФБ купу. Ове, девет голова и асистенцију има већ 19. октобра после десет наступа.

Поред њега, током свих 90 минута бриљирали су и Филип Костић и Мијат Гаћиновић, али ће се с правом наредних дана причати о "петарди" момка ког се Бенфика прерано и превише лако одрекла: после само шест месеци у "Б" тиму. На лето 2017. позајмљен је Ајнтрахту на две године, с тим да су Немци тражили и добили право откупа уговора, а ако је и постојала дилема око тога да ли ће искористити то право - сада је више нема.

ПОЧЕЛО ПРОМАШЕНИМ "ЗИЦЕРОМ"

У 18. минуту велики промашај Јовића као да је најавио фуриозних петнаестак минута Ајнтрахта. Србин је изашао сам испред голмана гостију, дао себи предуг фор, а затим шутирао поред гола... И таман када су навијачи већ заборавили Јовићев промашај - пенал!

Судија Дениз Ајтекин "премотао" је пар минута уназад и након сугестије из "ВАР собе" досудио најстрожу казну за Ајнтрахт због играња руком Адама Боџека. Иако је чувар мреже тима из Диселдорфа, Михаел Рензинг, прочитао гдје ће шутирати Себастијен Алер, шут Француза био је превише јак и прецизан.

Онај промашај као да је додатно мотивисао Јовића, који је потом заиграо са још више полета и самопоуздања.Мала српска колонија извела је феноменалну, школску акцију за 2:0! Гаћиновић и Костић одиграли су дупли пас, лопта је стигла до Јовића, који је маестрално из волеја дуплирао предност и "уписао се на семафор".

Трећи гол је "висио у ваздуху" и догодио се брзо - у 34. минуту. Поново је Гаћиновић био зачетник акције, овај пут Алер је као "на тацни" спустио лопту за Јовића, који је са руба шеснаестерца поново пронашао циљ - 3:0!

Само минут касније  могао је да буде постигнут и четврти гол. Феноменално је са 30-ак метара шутирао Лукас Торо, али пречка је спречила "лепотицу" у голу домаћих, баш када је у надокнади првог полувремена конструкцију гола затресао и снажни Алер.

Ништа ново ни у другом полувремену. За десет минута игре: три гола!

Само што се лопта поново закотрљала, несрећна Фортуна примила је и четврти (Алер), након чега су гости коначно успели да стигну до "почасног" поготка и то преко Додија Лукебакија.

Ајнтрахт није желео да поштеди новајлију у елитном рангу, напротив. После контранапада у 55. минуту који је "повукао" Костић, Јовић је стигао до хет-трика и увелико одушевио тренера Адија Хитера, који га је оставио на клупи у прва два кола, потом три пута увео у другом полувремену, а онда - кад није имао куд - уврстио у стартну поставу пред УЕФА паузу у Хофенхајму и овог петка увече пред 51.000 навијача у Франкфурту.

Јовић му се пред одлазак на обавезе у младој репрезентацији захвалио голом и асистенцијом за победу над Хофенхајмом од 1:2, а онда... У 69. минуту извео је нову мајсторију и постигао гол левом ногом за 5:1, након чега му је требало око 150 секунди да погоди и - главом за 6:1!

Дакле, технички гледано, наш "вундеркинд" успео је да оствари и "златни" хет-трик који подразумева гол десном, левом и главом...

Можда би ове ноћи "пао" и четири деценије стар рекорд који држи легендарни Милер да се тренер Ајнтрахта у 85. минуту није одлучио да Јовића части овацијама на отвореној сцени и замени га Бранимиром Хрготом.

Овом победом Ајнтрахт је на табели "прескочио" Бајерн, који се налази у великим проблемима(за шта су Баварци делимично оптужили и новинаре) и суботње мечеве 8. кола Бундеслиге дочекује на седмом месту.

Не постоје речи да би се описала голгетерска експлозија која је виђена вечерас у Франкфурту. Никада ниједан нападач овог клуба није постигао пет голова на једном мечу, али је и тај историјски податак променио вечерас Србин који још нема ни 21 годину - Лука Јовић.

Ако смо се претходних дана дивили Паку Алкасеру на сјајним головима који су падали у серијима, шта да кажемо за вечерашњи прасак који је млади репрезентативац Србије приредио навијачима Ајнтрахта. По црном ће га упматити љубитељи Фортуне, која није имала среће у судару са Српским Фалкаом. Пет голова, од тога први и трећи спектакуларни, један акробатски, други фудбалски из окрета, и још три лагана поготка да немоћни голман Ренсинг просто полуди од муке.

У реду, речиће неки да када те крене, онда не може да стане и деловало је у појединим тренуцима вечерас да би сваки предмет који би Лука упутио ка голу Фортуне завршио иза леђа њеног голмана, али изгледа да се у Бундеслиги родила нова звезда која би могла да помрачи остале асове. Понављамо, још нема ни 21...

Наравно, велику захвалност Јовић дугује осталим Србима који су играли сјајно за Ајнтрахт вечерас и помогли му да задиви Европу, посебно Филипа Костића који му је два пута асистирао, али и Мијату Гаћиновићу, који је био фантастичан у пољу.

Све је на вечерашњем мечу у тријумфу од 7:1 блио у знаку Луке Јовића, а иако би и тренер Хитер требало да буде поносан на његов учинак, Лука му је задао главобољу - шта када се Анте Ребић врати? Свакоме ко гледа фудбал јасно је да би био грех оставити га на клупи после оваквог голгетерског праска, поготово што је Јовић постао водећи стрелац Бундеслиге са седам голова, па никако није пријатно бити у кожи Адија Хитера наредног викенда.  

И сам тренер Ајнтрахта осетио је потребу да се одужи Јовићу за вечерашњу партију, тако што га је извео из игре у 85. минуту и изазвао овације целог стадиона. Лука је то заслужио. Јер не памтимо да је неки наш интернационалац скоро имао овакав голгетерски бум. Такође, он је најмлађи фудбалер у историји Бундеслиге који је постигао пет голова на једној утакмици.

Сећамо се Петра Јелића и пет голова за Рад против Вождовца на једном мечу, али Лука је вечерас победио. Капа доле, мајсторе!  

Резултати 8. кола:

петак

Ајнтрахт - Фортуна 7:1 (3:0)
/Алер пен 20, 50, Јовић 26, 34, 55, 69, 72 - Лукебакио 53/

субота

Бајер Леверкузен - Хановер (15.30)
Штутгарт - Борусија Дортмунд
Аугзбург - Лајпциг
Волфсбург - Бајерн Минхен
Нирнберг - Хофенхајм
Шалке - Вердер (18.30)

недеља

Херта - Фрајбург (15.30)
Борусија Менхенгладбах - Мајнц (18.00)

Табела: Борусија Дортмунд 17, Лајпциг 14, Борусија Менхенгладбах 14, Вердер 14, Херта 14, Ајнтрахт (+1) 13, Бајерн Минхен 13, Мајнц 9, Вофлсбург 9, Аугзбург 8, Фрајбург 8, Нирнберг 8, Хофенхајм 7, Бајер Леверкузен 7, Шалке 6, Хановер 5, Штутгарт 5, Фортуна (+1) 5.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар