BL - Noć za sva vremena: PET golova Semberca, Luke Jovića!

Jovićeva rapsodija oborila rekord Bundeslige! Srpski fudbaler Luka Jović pet puta je pogodio mrežu Fortune iz Dizeldorfa i time postao rekorder Bundeslige.  Petarda iz snova! Niko nikad kao Luka! Srbin je prvi fudbaler u istoriji Ajntrahta koji je dao pet golova na jednom meču.  

Fudbal 19.10.2018 | 23:22
BL - Noć za sva vremena: PET golova Semberca, Luke Jovića!
Jović sa pet golova uništio Fortunu, Kostić dvaput asistirao! Napadač Ajntrahta Luka Jović postigao je pet golova u pobedi svoje ekipe nad Fortunom iz Dizeldorfa 7:1 u osmom kolu Bundeslige.

Jović je, naime, najmlađi fudbaler kome je pošlo za rukom da postigne pet golova na jednom meču u istoriji nemačkog prvenstva.

Luka je u prvom poluvremenu postigao dva gola i malo ko je očekivao ono što se desilo u nastavku, a to su bila još tri "komada" Srbina i to sve do 72. minuta utakmice.

Bivši napadač Crvene zvezde je ujedno i prvi igrač Frankfurta koji se pet puta upisivao u listu strelaca na jednom meču. On je, ujedno, svojim trećim golom i het-trikom postao prvi Srbin kome je to pošlo za rukom u Bundesligi.

Inače, najveći broj golova u jednom meču Bundeslige postigao je Diter Miler sezone 77/78 kada je bio precizan šest puta u dresu Kelna.

Ajntraht je "pregazio" Fortunu i do 45. minuta vodio sa 3:0. Za još veću radost navijača Srbije pobrinuo se i Filip Kostić koji je dva puta asistirao za gol raspoloženom Joviću.

Brojke će reći da je Luka pogodio sve što je uputio ka golu indisponiranog Rinsena, ali su neki od golova bili prave majstorije.

Ajntraht je poveo golom sa bele tačke, Haler je u 20. minutu iskoristio penal. U 26. minutu Kostić dobro utrčava po levom boku, centrira za Jovića koji fantastičnim i teškim udarcem matira golmana Fortune za 2:0.

Već u 34. minutu je bilo 3:0, Sebastijan Haler je poslao povratnu loptu Joviću na ivicu šesnaesterca, ovaj je šutirao i pogodio precizno po zemlji za 3:0.

Haler je u 50. minutu povisio na 4:0, Lukebakio je u 53. smanjio na 4:1, da bi usledio novi rafal srpskog internacionalca.

Dva minuta posle gola Fortune, Kostić je opet nezadrživ na krilu, lopta ide Luki koji ju je samo uštopovao levom nogom dovoljno da se okrene i sa deset metara iz okreta pogodi ćošak za 5:1.

Svoj četvrti gol postiže u 69. minutu kada mu je odbijena lopta "sela" na levicu pre nego što će od stative pogoditi za 6:1.

Konačan rezultat Ajntraht postavlja petim golom srpskog igrača kada ga je Haler lepo pronašao i podigao loptu na glavu Joviću za 7:1. Ajntraht posle ove pobede ima 13 bodova i skočio je na šesto mesto Bundeslige, dok je Fortuna na dnu sa pet bodova iz osam utakmica.

Luka Jović ima 20 godina, a ovog petka uveče postigao je PET golova na utakmici Bundeslige!

Nedostajao mu je jedan da izjednači apsolutni rekord nemačkog šampionata...

Mladi srpski napadač rođen u Bijeljini počeo je u 26. minutu premijerne utakmice 8. kola i nije se zaustavio do pred kraj, a završeno je:

Ajntraht Frankfurt - Fortuna Diseldorf 7:1 (3:0)!

On je sa 20 godina i 300 dana postao najmlađi fudbaler Bundeslige sa pet pogodaka na jednom meču, a u međuvremenu i prvi Srbin sa het-trikom u ovom šampionatu, u kom je bivši napadač Crvene zvezde na poslednja četiri nastupa postigao osam golova i zabeležio jednu asistenciji - za svega 252 minuta na terenu!

Jović je prošle sezone postigao devet golova uz dve asistencije na 27 mečeva u Bundesligi i DFB kupu. Ove, devet golova i asistenciju ima već 19. oktobra posle deset nastupa.

Pored njega, tokom svih 90 minuta briljirali su i Filip Kostić i Mijat Gaćinović, ali će se s pravom narednih dana pričati o "petardi" momka kog se Benfika prerano i previše lako odrekla: posle samo šest meseci u "B" timu. Na leto 2017. pozajmljen je Ajntrahtu na dve godine, s tim da su Nemci tražili i dobili pravo otkupa ugovora, a ako je i postojala dilema oko toga da li će iskoristiti to pravo - sada je više nema.

POČELO PROMAŠENIM "ZICEROM"

U 18. minutu veliki promašaj Jovića kao da je najavio furioznih petnaestak minuta Ajntrahta. Srbin je izašao sam ispred golmana gostiju, dao sebi predug for, a zatim šutirao pored gola... I taman kada su navijači već zaboravili Jovićev promašaj - penal!

Sudija Deniz Ajtekin "premotao" je par minuta unazad i nakon sugestije iz "VAR sobe" dosudio najstrožu kaznu za Ajntraht zbog igranja rukom Adama Bodžeka. Iako je čuvar mreže tima iz Diseldorfa, Mihael Renzing, pročitao gdje će šutirati Sebastijen Aler, šut Francuza bio je previše jak i precizan.

Onaj promašaj kao da je dodatno motivisao Jovića, koji je potom zaigrao sa još više poleta i samopouzdanja.Mala srpska kolonija izvela je fenomenalnu, školsku akciju za 2:0! Gaćinović i Kostić odigrali su dupli pas, lopta je stigla do Jovića, koji je maestralno iz voleja duplirao prednost i "upisao se na semafor".

Treći gol je "visio u vazduhu" i dogodio se brzo - u 34. minutu. Ponovo je Gaćinović bio začetnik akcije, ovaj put Aler je kao "na tacni" spustio loptu za Jovića, koji je sa ruba šesnaesterca ponovo pronašao cilj - 3:0!

Samo minut kasnije  mogao je da bude postignut i četvrti gol. Fenomenalno je sa 30-ak metara šutirao Lukas Toro, ali prečka je sprečila "lepoticu" u golu domaćih, baš kada je u nadoknadi prvog poluvremena konstrukciju gola zatresao i snažni Aler.

Ništa novo ni u drugom poluvremenu. Za deset minuta igre: tri gola!

Samo što se lopta ponovo zakotrljala, nesrećna Fortuna primila je i četvrti (Aler), nakon čega su gosti konačno uspeli da stignu do "počasnog" pogotka i to preko Dodija Lukebakija.

Ajntraht nije želeo da poštedi novajliju u elitnom rangu, naprotiv. Posle kontranapada u 55. minutu koji je "povukao" Kostić, Jović je stigao do het-trika i uveliko oduševio trenera Adija Hitera, koji ga je ostavio na klupi u prva dva kola, potom tri puta uveo u drugom poluvremenu, a onda - kad nije imao kud - uvrstio u startnu postavu pred UEFA pauzu u Hofenhajmu i ovog petka uveče pred 51.000 navijača u Frankfurtu.

Jović mu se pred odlazak na obaveze u mladoj reprezentaciji zahvalio golom i asistencijom za pobedu nad Hofenhajmom od 1:2, a onda... U 69. minutu izveo je novu majstoriju i postigao gol levom nogom za 5:1, nakon čega mu je trebalo oko 150 sekundi da pogodi i - glavom za 6:1!

Dakle, tehnički gledano, naš "vunderkind" uspeo je da ostvari i "zlatni" het-trik koji podrazumeva gol desnom, levom i glavom...

Možda bi ove noći "pao" i četiri decenije star rekord koji drži legendarni Miler da se trener Ajntrahta u 85. minutu nije odlučio da Jovića časti ovacijama na otvorenoj sceni i zameni ga Branimirom Hrgotom.

Ovom pobedom Ajntraht je na tabeli "preskočio" Bajern, koji se nalazi u velikim problemima(za šta su Bavarci delimično optužili i novinare) i subotnje mečeve 8. kola Bundeslige dočekuje na sedmom mestu.

Ne postoje reči da bi se opisala golgeterska eksplozija koja je viđena večeras u Frankfurtu. Nikada nijedan napadač ovog kluba nije postigao pet golova na jednom meču, ali je i taj istorijski podatak promenio večeras Srbin koji još nema ni 21 godinu - Luka Jović.

Ako smo se prethodnih dana divili Paku Alkaseru na sjajnim golovima koji su padali u serijima, šta da kažemo za večerašnji prasak koji je mladi reprezentativac Srbije priredio navijačima Ajntrahta. Po crnom će ga upmatiti ljubitelji Fortune, koja nije imala sreće u sudaru sa Srpskim Falkaom. Pet golova, od toga prvi i treći spektakularni, jedan akrobatski, drugi fudbalski iz okreta, i još tri lagana pogotka da nemoćni golman Rensing prosto poludi od muke.

U redu, rečiće neki da kada te krene, onda ne može da stane i delovalo je u pojedinim trenucima večeras da bi svaki predmet koji bi Luka uputio ka golu Fortune završio iza leđa njenog golmana, ali izgleda da se u Bundesligi rodila nova zvezda koja bi mogla da pomrači ostale asove. Ponavljamo, još nema ni 21...

Naravno, veliku zahvalnost Jović duguje ostalim Srbima koji su igrali sjajno za Ajntraht večeras i pomogli mu da zadivi Evropu, posebno Filipa Kostića koji mu je dva puta asistirao, ali i Mijatu Gaćinoviću, koji je bio fantastičan u polju.

Sve je na večerašnjem meču u trijumfu od 7:1 blio u znaku Luke Jovića, a iako bi i trener Hiter trebalo da bude ponosan na njegov učinak, Luka mu je zadao glavobolju - šta kada se Ante Rebić vrati? Svakome ko gleda fudbal jasno je da bi bio greh ostaviti ga na klupi posle ovakvog golgeterskog praska, pogotovo što je Jović postao vodeći strelac Bundeslige sa sedam golova, pa nikako nije prijatno biti u koži Adija Hitera narednog vikenda.  

I sam trener Ajntrahta osetio je potrebu da se oduži Joviću za večerašnju partiju, tako što ga je izveo iz igre u 85. minutu i izazvao ovacije celog stadiona. Luka je to zaslužio. Jer ne pamtimo da je neki naš internacionalac skoro imao ovakav golgeterski bum. Takođe, on je najmlađi fudbaler u istoriji Bundeslige koji je postigao pet golova na jednoj utakmici.

Sećamo se Petra Jelića i pet golova za Rad protiv Voždovca na jednom meču, ali Luka je večeras pobedio. Kapa dole, majstore!  

Rezultati 8. kola:

petak

Ajntraht - Fortuna 7:1 (3:0)
/Aler pen 20, 50, Jović 26, 34, 55, 69, 72 - Lukebakio 53/

subota

Bajer Leverkuzen - Hanover (15.30)
Štutgart - Borusija Dortmund
Augzburg - Lajpcig
Volfsburg - Bajern Minhen
Nirnberg - Hofenhajm
Šalke - Verder (18.30)

nedelja

Herta - Frajburg (15.30)
Borusija Menhengladbah - Majnc (18.00)

Tabela: Borusija Dortmund 17, Lajpcig 14, Borusija Menhengladbah 14, Verder 14, Herta 14, Ajntraht (+1) 13, Bajern Minhen 13, Majnc 9, Voflsburg 9, Augzburg 8, Frajburg 8, Nirnberg 8, Hofenhajm 7, Bajer Leverkuzen 7, Šalke 6, Hanover 5, Štutgart 5, Fortuna (+1) 5.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar