СП: СПЕКТАКЛ! Звијезда је рођена!

Одбојка са друге планете и светски рекорд – Италија на Србију у финалу! Чудесно полуфинале и пораз Кине после маратона уз историјску партију Паоле Егону.  Чудесна Егону "разбила" Кину, Италија – Србија за светско злато! Женска одбојкашка репрезентација Италије пласирала се у финале Светског првенства, пошто је победила Кину са 3-2 по сетовима.  Против Италијанки за злато: Да се понови 2006. година! Српске одбојкашице у финалу Светског првенства (субота, 12. 40 часова) играће са селекцијом Италије, коју су победиле у трећој фази такмичења у Јапану, али и пре 12 година у борби за бронзану медаљу.

Остали спортови 19.10.2018 | 15:45
СП: СПЕКТАКЛ! Звијезда је рођена!
Италија ће у финалу играти против репрезентације Србије, која је у првом полуфиналу савладала Холандију са 3-1.

Невероватна Паола Огечи Егону предводила је "Азуре" до тријумфа са 45 поена – 25:18, 21:25, 25:16, 29:31, 17:15.

Велика борба и још већи спектакл виђен је на овом мечу, а Италија је у четвртом сету пропустила две меч лопте. Актуелне олимпијске шампионке успеле су да се врате и да тај период игре добију са 31:29.

Драма из четвртог сета пренела се у пети, у којем је Егону поново бриљирала и заслужено послала "Азуре" у финале (17:15). Егону, која је рођена у Читадели, има само 19 година и у полуфиналу поставила је рекорд Светских првенстава.

Поред Егону ефикасна је била и Мирјам Сила са 23 поена и Ана Данеси са 12. Све остале одбојкашице остале су на једноцифреном учинку. Код Кине су били боље распоређени поени, али им то није било довољно. Најефикаснија била је Тин Жу са 26, Ни Јан је додала 17, док је Ћињуе Јан забележила 16.

Подсећамо, Србија и Италија су већ једном играле на шампионату и наша селекција славила је са 3-1.

Финале је на програму у суботу од 12.40.

Било је потребно два сата и 20 минута луде одбојке да репрезентација Србије сазна противника у финалу светског првенства! То ће бити Италија која је после атомске одбојке и маратон у пет сетова савладала Кину 3:2 (25:18, 21:25, 25:16, 29:31, 15:17) после чак шест сет лопти!

Иако је Кина била благи фаворит као актуелни олимпијски шампион и по многима најбољи тим света, Италијанке су показале да су израсле у спектакуларну екипу предвођену новом звездом светске одбојке ПаоломЕгону. Млада коркеторка Италије је одиграла меч за сва времена, освојила 45 поена (!) и срушила рекордЈелене Павлове која је за Казахстан на СП пре 12 година освојила 40 поена. Невероватно шта је данас радила Паола Егону… Звезда је рођена! Чак 88 напада је имала Паола Егону данас?! И искористила 39. Плус један блок и пет ас сервиса. Чудо!

Какав же то само окршај у финалу бити између ње и Тијане Бошковић! Сутра се пише нова историја осбојке. Овако две доминантне играчице нису одавно виђене.

Од почетка се видело да ће ово бити Егону против Кине. Тукла је 19-годишња Италијанка из све снаге и свих позиција, а најбоља одбрана света је била на мукама какве је одавно нису снашле. Предвођене 19-годишњим чудом, Италијнке су за тили час дошле до 12:6 и до краја сета нису испуштале високу предност.

Али Кина је сила. Пробудила се најбоља одбојкашица света Џу Тинг и уследила је жестока и изједначена битка. Било је 22:21 када је Кина преломила и са два узастопна аса Ху изједначила у сетовима.

Трећи сет је био бртуалан одговор Италијанки. Иако је Кина отворила сет са вођством од 4:1, Егону и Босети су најавиле проекрет. Кинескиње су почеле много да греше и Италија је ураганским стилом дошла до 14:10.Егону је играла као у трансу и повећавала предност да би са два страшна аса донела Италији ново вођство у сетовима.

А онда титанска борба и прави спектакл у четвртом сету. Егону и Сила су бомбардовале смечевима, Кина је ипак успевала да се одржи у игри добром одбраном и разноврснијим нападом. Кина је повела 18:15, Италија узвратила и дошла до 22:19. Италија је прва стигла до прве меч лопте, али Кина се одбранила. Егону је изблокирана на другој меч лопти, Кинескиње су прешле у предност… Једна друга, трећа, четврта сет лопта! На крају је прошла пета. Милимтери су одлучивали, челенџ је спасао Кину.

Победник је одлучен у тајбрејк. Италијанке су наставиле да нападају преко Егону која је деловала као да једва стоји на ногама, али када би јој дигли добру лопте, муње су севале из њених смечева. Ипак, узвраћала је Џу Тинг и резултат је био егал до сам завшнице.

Било је 12:12 када је Кирикела изблокирала Џу Тинг, а Егону испратила чудесним асом за још две меч лопте. Али Кина је имала девет живота. Спасиле су једну па другу. Паола Егону је изборила и пету сет лопту, али је потом промашила из тешке позиције. Изборила је и шесту! Одбранила се и онда послала неодбрањив хитац за велику победу.

Послала је Кину у борбу за бронзу, а најавила и да је прошло време доминације Џу Тинг. Званично најбоља играчица света је освојила 26 поена. Што је мало за њен стандарде у овако маратонском мечу. Од 55 напада је искористила 23, али је заказала на сервису. Поред Егону, у италијанском тиму треба истаћи и Мирјам Силу која је освојила 23 поена. 

Одбојкашице Србије избориле су први пут у историји пласман у финале Светског првенства. У полуфиналу су савладале селекцију Холандије резултатом 3:1.

Ривалке у борби за златну медаљу биће им репрезентативке Италије, које су финале избориле после тесне победе над Кином - 3:2 (25:18, 21:25, 25:16, 31:29, 17:15).

Најзаслужнија за пласман Италије у финале била је Паола Егону, која је освојила невероватних 44 поена у полуфиналу.

Деветнаестогодишња девојка нигеријских корена, рођена на северу Италије, тако је поставила нови рекорд шампионата. Она је претекла Казахстанку Јелену Павлову која је 2006, такође у Јапану, на мечу против САД уписала 40 поена.

Србији ће то бити други дуел против Италијанки на Светском првенству у Јапану.

Састале су се у трећој фази и нанеле им први пораз на шампионату после 10 победа у низу. У Јокохами пре три дана изабранице Зорана Терзића славиле су 3:1 (25:21, 25:19, 23:25, 25:23).

Одбојкашице Италије имају богато искуство наступа на највећим такмичењима. Од 1978. године нису пропустиле ниједно светско првенство. Такмичење у Нагоји им је 11. у низу, а највећи успех оствариле су 2002. у Немачкој када су освојиле златну медаљу, победивши селекцију САД у финалу (3:2).

На претходном шампионату у њиховој земљи, 2014. године, нису стигле до медаље. Најпре су поражене од Кине у полуфиналу (3:1), а онда су у борби за бронзу изгубиле од Бразилки (3:2).

То ће бити нова борба Србије и Италије за медаљу на Светском првенству, и то опет у Јапану.

Састале су се пре 12 година у утакмици за бронзу и Србија је убедљиво славила резултатом 3:0, по сетовима 25:22, 25:22, 25:21. Интересантан је податак да је и тада за тим који је наступао под именом Србија и Црна Гора играла Маја Огњеновић, која је сада капитен.

То је до овог првенства био највећи успех Србије на планетарним такмичењима.

Финални меч Светског првенства Србија - Италија на програму је у суботу од 12.40 часова по средњеевропском времену у Јокохами, а пре тога у утакмици за бронзану медаљу, од 10.20 сати, састаће се Холандија и Кина.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

ФОТО: ФИВБ

Коментари / 0

Оставите коментар