Либéратион о "Правди за Давида“

Може ли то мобилисање грађана припремити терен за еволуцију ка демократичнијем друштву?

Република Српска 18.10.2018 | 19:32
Либéратион о "Правди за Давида“
Грађански покрет „Правда за Давида“ који је окупио хиљаде људи у српском ентитету Босне показује да се земља не мири с тим да живи разапета између националистичких тежњи својих вођа.

Ништа ново на Балкану? Прошле недјеље, општи избори у Босни и Херцеговини потврдили су доминацију устоличених националистичких странака.

Националистичких странака које готово непрекидно дијеле власт још од рата 1992-1995. у овој некадашњој републици бивше Југославије. Један непостојећи догађај за многе посматраче и међународне медије.

Међутим, с оне стране хипер-стабилности која наизглед карактерише политичку ситуацију у Босни и Херцеговини, постоје извјесни помаци. Посљедњи примјер је покрет „Правда за Давида“. Односи се на Давида Драгићевића, младића од 21 годину, који је пронађен мртав марта ове године у Бањалуци, главном граду Републике Српске, српском дијелу земље. Полиција је тврдила да се ради о несрећи. Али врло брзо се открило да је младић мучен а потом убијен, и да је полиција ширила разне факе неwс, на примјер да је Давид био дрогиран и да је прије смрти починио провалну пљачку.

Отада, Давидов отац, Давор Драгићевић, улаже све своје очајање и сву своју енергију у захтијеве за истином и кажњавањем криваца, истовремено осуђујући режим на власти који је у најмању руку покушао да сакрије злочин, ако није директно био у њега умијешан. Многи људи су се отада прикључили оцу подржавајући га и свакодневно се окупљајући на главном градском тргу, симболично преименованом у „Давидов трг“, око скулптуре која представља подигнуту песницу.

Више од 40.000 манифестаната

Било је и других мобилизација грађана у Босни и Херцеговини посљедњих година, јануара-фебруара 2008, јуна-јула 2012, и фебруара-марта 2014, који су протестовали против неспособности режима и странака на власти да се ухвате у коштац са свакодневним проблемима обичних људи. Али оне су се дешавале углавном у ФБиХ, другом дијелу Босне и Херцеговине, и нарочито у Сарајеву и Тузли.

Са покретом „Правда за Давида“ на чело избија главни град Репубике Српске. Организатори су, дапаче, повезани са сличним покретом у Сарајеву, гдје један други отац већ двије године захтијева да буде објелодањена истина о смрти његовог сина. Очеви два младића, Давор, који је Србин, и Муриз, који је Бошњак, срели су се посљедњих мјесеци у више наврата, и међусобно се подржавају.

У петак 5. октобра, покрет „Правда за Давида“ је успио да окупи преко 40.000 људи на тргу у Бањалуци. Никад виђено у Републици Српској, којом жељезном руком влада Милорад Додик, моћник који више од десет година контролише све нивое државе у овом дијелу Босне и Херцеговине. Тренутак наде за све оне који више не желе да трпе олигархије на власти.

Пети октобар је такође дан пада Слободана Милошевића у Србији, након масовних протеста у Београду који су трајали недјељама. Историјски датум за Србију. Неки су се позивали на „револуцију 5. октобра (2001) за вријеме протеста у Бањалуци, премда контекст није исти. И премда су многи од оних који су учестовали у 5. октобру 2001. данас разочарани, зато што Милошевићев пад није довео до истинске демократизације Србије.

Пропаганда и клијентелизам

До чега ће довести „Правда за Давида“? Неки су гајили наду да ће овај протест утицати на изборе од прошле недеље. Али то се није десило, странка Милорада Додика остаје на власти, на шта је можда утицао и недостатак кредибилитета традиционалних опозиционих странака, и одбијање „Правде за Давида“ да се конституише као политичка организација. Али чак и ако није допринео промени актуелног политичког стања, дуготрајност, енергија и ријешеност овог покрета и даље су упечатљиви, у једној земљи за коју кажу да је толико окамењена.

Тај покрет, као и друге масовнији протести грађана ових последњих година, показује да друштвено и грађанско незадовољство дјелимично успијева да се изрази, што је снага која окупља људе прелазећи линије политчких, етничких или социјалних фрактура земље. И то упркос режиму пропаганде, клијентелизма и корупције који су странке на власти успоставиле прије више од двадесет година.

Може ли то мобилисање грађана припремити терен за еволуцију ка демократичнијем друштву? Осамдесетих година, већина Европљана није могла замислити да ће Берлински зид пасти мирно. Историја им није дала за право. Немојмо потцијенити изненађење које нам резервише историја. У Босни и Херцеговини такође.

Извор: Бука/Либéратион, 10. 10. 2018.
Цомме ун аир де ноувеаутé ен Босние-Херзéговине
Ницоллас Молл

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Кока

18.10.2018 17:38

Да је Власт показала озбиљне намјере да ријеси овај слуцај све би се заврсило неупадљиво. Овако постаје јасно да је слуцај омца око врата МУП-у и тузиластву које је сасвим вјероватно укљуцено и само у криминал. О овим стварима смо до сада гледали само филмове, а сада имамо такву стварност. Када сазнамо истину о тезини овог криминала пада комплетна влада - отуда и обструкције у истраги!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филм

18.10.2018 18:46

Један од филмова која осликава прилике код нас је нпр. Повјерљиво из ЛА.

Name

А резултати рада?

18.10.2018 19:19

Актуелна влада је огрезла у криминалу. Проблем је за нас градјане тај да полако али сигурно и наса дјеца преузимају обицаје мафијаса и лопова који им призају одлицне и аутентицне примјере из праксе!

Name

А бас

18.10.2018 19:26

Бас ме занима дје су они закљуцили да се “народ бори против националних подјела лидера” Како западњацки проклетници вазда надју нацин да у свему промовису свој и интерес муслимана

Name

За `А резултати рада?`

18.10.2018 19:39

Управо тако, погодјена срз.

Name

Мк

18.10.2018 19:59

СВИЂА МИ СЕ ТА РИЈЕЧ КОЈА ЈЕ ОПИСАЛА ВЕЋИНУ ГРАЂАНА И ОКАМЕЊЕН. НИЈЕ МИ ЈАСНО ЗАШТО.ШТА ГРАЂАНИ ГУБЕ АКО СЕ ИЗ ТОГ СТАЊА ОКАМЕЊЕНИ ПОКРЕНУ.НЕЗНАМ ШТА ГУБЕ ШТО ВЕЋ НИСУ ИЗГУБИЛИ А ТО ЈЕ ДОСТОЈАНСТВО СРПСКОГ И БОШЊАЧКОГ И ХРВАТСКОГ НАРОДА КОЈИ ГОДИНАМА ТРПЕ РАЗНЕ ТОРТУРЕ ТРИ КЛОВНА КОЈА НИСУ ДОСТОЈНА ДА СЕ ЗОВУ ПРЕДСЈЕНИЦИ ИЈЕДНОГ ОД ОВА ТРИ НАПАЧЕНА НАРОДА.

Name

Петар

18.10.2018 17:41

Тако је господине. Паст це зид, тј вјестацка граница на Дрини, која дјели српски народ. Ако је Дрина граница попит цемо је. Зивјела РЕПУБЛИКА СРПСКА и зивјела РЕПУБЛИКА СРБИЈА и нека зиви српски слободарски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

18.10.2018 17:59

То није тема ове прице мајмуне један,овдје говоримо о криминалцима и убицама на челу дрзаве,а ти као и сваки додиков малоумни кретен окрећеш прићу у другом правцу!?

Name

Хео

18.10.2018 18:11

Хајде јаране обидји те вецински насељене градове са муслиманима прије рата и то јос једном изјави.Будала увијек остаје будала.

Name

Драгас

18.10.2018 18:33

Лажеш Никола.

Name

ЦЦЦЦ

18.10.2018 18:56

Тако је Петре бог ти дао зивот И здравље. Зивела Србија Зивела Република Српска.

Name

Ре Петар

18.10.2018 19:44

Многи су пробали да попију Дрину,Несто им се није дало ,насли их удављене у Сави.Никад Србијанска нога није владала БиХ а неце ни у будуце .А ти сине Петре се надај јер нада умире задња.....

Name

мј.за ре

18.10.2018 20:23

Довољно је друзе погледати пописе од прије првог свјетског рата и јасно је ко је био вецински народ у подрињу.Први и други свјетски рат су промјенили стање на терену и Срби су постали мањински народ.Стање се мијрња од прилике до прилике па небих ја тврдио да је и ово дефинитивно.На Балкану инаце никада ниста није дефинитивно.

Name

Скептик

18.10.2018 17:43

Пети октобар и митинг на Давидовом тргу као и избори два дана каноне су били критични момемат када су се требале догодити толико жељене промјене, смхену злочиначког режима са новим људима који ће спасити Републику Српску од нестајања тј. одласка становништва али и до откривања и хапшења убица Давида Драгичевића. То се све није догодило а бојим се да се никада неће ни догодити. А били смо тако близу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.10.2018 17:59

Јос увијек смо близу, еволуција иде напријед, Бањалука никад више неће бити иста. ИСТИНА И ПРАВДА ЗА ДАВИДА И ЗА СВЕ НАС.

Name

Ја

18.10.2018 23:39

Не сјецам се када сам се љепсе осјецала него сетајуци по граду та два дана прије избора када су се дотицни завукли у мисије рупе. Како су они малтретирали људе на послу, пребацивали их са једног радног мјеста на друго, глумили неку силу, а не знају да прицају... Бозе сацувај ста смо дозивјели. Све им се враца полако, сада бар сви знају ко су.

Name

Данко

18.10.2018 17:49

Сам текст обилује истином. Ах ти Французи, наши вјековни пријатељи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.10.2018 17:49

Прво није тацно да је било 40.000. Друго сваки нормалан Србин види да је ова прица о националистицким подјелама дрзаве параван за укидање Републике Српске. Према томе памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГобленИстине

18.10.2018 18:11

Ста це паравн, укинуцемо је сами и то врло брзо.

Name

7

18.10.2018 18:17

Ре истина ТО ЈЕ ТВОЈА ИСТИНА УХЉЕБУ ОВДЕ СЕ КОЊУ НЕРУСИ РС ...ВЕЦ АКТЕРИ КИЈИ ПОД ГЛУМОМ РС ПЛАСИРАЈУ ПАТРИОТИЗ..ЈЕЛ ТИРС КОРЈЕНИ ДЕДЕ ПЕЈЕ..ЈЕЛ ТИ РС ШПИРИЦ СА СУПРУГОМ МУСЛИМАКОМ ЈЕЛ ТИ РС ГОЛИЦКА ОДОЦА МУСЛУМАНА МАЈКЕ ХРВАТИЦЕ ЈЕЛ ТИ РС ТЕСАНОВИЦКА ХРВАТИЦА УДАТА ЗА СРБИМА..МАРС КОЊУ..НИСУ ВАЗНИ НЕКОЛИКО АКТЕРА ЛОПОВА НИСУ ОНИ РС..КОЈИ СУ ПОКРАЛИ РС ЈЕ НАРОДДДДДД.БИРАЦ ИЗ ПОРОДИЦЕ ПАЛИХ БОРАЦА СРБИН..МРС ЈОС ЈЕДНОМ..ПИЗДАТИ МАТЕРИНА ПОЛУТАСКА ЛУПЕЛИЗАЦ.. .МА МАРС ЈОС ЈЕДНОМ МАМУТИ Ј....

Name

РЕ ИСТИНА

18.10.2018 18:18

ЈЕБЕМ ЈА ТАКВО СРБСТВО И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КАДА ЈЕ ВОДЕ ДУДУК И БИСЕРКА А БРАНЕ ТАКВИ КАО ТИ

Name

царлито

18.10.2018 18:20

Јеси ти био на Тргу И видио да није било 40 000 људи? Ја сам био И видио да је било толико.

Name

Кустурица

18.10.2018 18:30

Управо тако!

Name

правда

18.10.2018 18:55

Овај што каже да није било 40 хи.људи нек белупа ко МАКСИМ ПО ДИВИЗИЈИ каква политика стоко плаћеника имали дијете како те није страх Бога себично једна ПРАВДА ЗА ДАВИДА Идемо цаца

Name

А&Е

18.10.2018 19:06

*ебала те република српска и укидање, кретену малоумни! Кога заболи К за тебе и твоју "републику", кога заболи за дулуме мртвила и пустиње? Коме су интересантни идиоти који се хране на вересију, који купују гаће на кредит? Битни сте ко лањски снијег у Нагорно Карабаху!

Name

Ре Истина6

18.10.2018 19:10

Колико год да је било људи на Тргу, опет висе ни сто је било на Рудоњином префизборном скупу. А он??? Јаднице, само сто није зацвилио. Лицио је на стару, офуцану крпару.

Name

Да

18.10.2018 23:43

Колико је било лијепо на оном скупу, када погледас све оне људе предивне, море њих у свом граду... Предивно!

Name

Ста пису ови?

18.10.2018 17:52

Који националиста? Мозда је он хрватски националиста, јер је њима предао доказе о најкрвавијим траговима у историји нецовјецанства - оне Јасеновацке. Друго, неки опет тврде да је Дудук Галцијан-унијат. У сваком слуцају са Србима он нема никакве везе, осим сто им је урадио оно сто није успјело ни Турцима, ни Аустроугарима, ни Павелицу - да их погаси и демографски и као људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

18.10.2018 17:54

Р/Еволуција, еволиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужилац Бања Лука

18.10.2018 17:56

1. Надам се да ће да доведе до хапшења и осуђујуће пресуде са дугогодишњим затворским казнама за убице Давида Драгичевића и за све оне који су на било који начин повезани са убиством. 2. После тога се надам хапшењу и пресуди против Давора Драгичевића и остатка руководства групе "Правда за Давида" који пријете физичким ликвидацијама, рушењем уставног поретка и институција те шире мржњу и страх међу становништвом Бања Луке и Републике Српске. 3. После свега тога надам се повратку на нормалан и миран живот грађана Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

18.10.2018 18:30

Потписујем

Name

Текстописац

18.10.2018 18:55

Гдје сију страх, Јеси ли ти упласен?

Name

црвени хоризонти

18.10.2018 20:06

Још када би у ту рачуницу укључио један дио политичара који креирао амбијент гдје сте ви тужиоци заштићени као лички медједи а заузврат сте их поштедјели кривичног гоњења за сву пљачку државне имовине коју су починили у протекле скоро 2 деценије.

Name

Ре Тузилац

18.10.2018 20:20

Па мајмуне од Даворове руке нико није страдао,а резим свакодневно убија дјецу и ти прицас о хапсењу.Морао би неко ухапсити твој исрани мозак,јер је јадан,покварен и продан.

Name

Д

18.10.2018 18:00

А бога вам ста казу сами за сабе? Казу ли да им Париз гори једном мјесецно? Казу ли да су им масовна убиства у њиховој земљи постала свакодненвница? Казу ли да им полиција брутално пребија синдикалце који мало-мало па на улици тразе своја права...и то их пребија и гада сузавцем у зивом преносу? Споменусе ли да људе по африци убијају на сред улице ко шинтори некада псе луталице. Споменусе ли да своје африцке колоније и дан данас немилосрдно пљацкају и од тих пара финансирају дрзаву а од тих пара финансирају и ово сто се десава у задњх пола године и несто висе на бањалуцком тргу. Само ово сто су наумили овдје да ураде неце им проци. Узалуд бацају паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Д

18.10.2018 18:40

Од Додиковог презимена остало је само то "Д" којим си се назвао или назвала.

Name

...

19.10.2018 06:59

Одавно сам престаоб да се дивим Ајфеловој кули.То је само хрпа зељеза ,направљена отетим парама,коју морају непрекидно фарбати да се не сруси.

Name

Дуле

18.10.2018 18:01

Џаба вам новци моји синовци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либéратион?

18.10.2018 19:07

Јесу ли то оне новине, сто су банкротирале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.10.2018 19:10

Једно је сигурно, додик , цвијановицка, лукац су уцесници убиства Давида . Комплетна власт. Сви свјетски утицајнији медији су их прозвали. Затворена су вам врата багро. Носите зиг срамоте као и васа дјеца. Остаце вам бања лука у којој вас нико неце и кад додје крај , гањаце вас као бијесне керове да вас разапну . За све зло које сте народу нанијели. То је васа судбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2018 19:56

Мирко, Бог те благословио. Истина и Правда.

Name

Ре Мирко

18.10.2018 20:03

Миркане, попије ли се ста?

Name

Да Да

18.10.2018 20:00

И код нас це 5 октобар остат упамцен с овим многобројним народом који је досао на трг ПРАВДЕ ИСТИНЕ и Давидов трг како га народ обиљези. НАРОД ЦЕ СВЕ РИЈЕСИТ мирно и достјанствено. Народ је наурузан ИСТИНОМ и тазе ПРАВДУ за угрозени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

18.10.2018 20:06

Тако је јадни, угрозени, докони народ.

Name

Правда

18.10.2018 21:25

Биће их више од 40 000, новембра 14 ог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

19.10.2018 03:58

Онај ко прати десавања у вези Давидовог убиства зна да су од поцетка априла до данас скоро све свјетске новине писале о томе и ПРАВДИ ЗА ДАВИДА. Крајем априла о томе је писао и веома озбиљан канадски лист " Глобе анд Маилл ". И треба да свијет зна.

ОДГОВОРИТЕ