Посљедњи текст Џамала Кашогија

"Вашингтон пост" објавио последњу колумну Џамала Кашогија, који је нестао у саудијском конзулату у Истанбулу. "Чекали смо да дође да је објавимо заједно".

Свијет 18.10.2018 | 10:16
Посљедњи текст Џамала Кашогија
Уредник рубрике у којој су се објављивале колумне Кашогија у уводнику је написао да је ту, последњу колумну коју је Кашоги написао, добио дан након што је Кашоги нестао, из канцеларије Кашогијеве помоћнице.

"Чекао сам да се он појави па да заједно објавимо ту колумну. Сада сам свестан, то се неће догодити”, написао је Карен Атиах и додао да је та последња колумна најбоље показала страствену борву Кашогија за слободу арапских земаља, "слободу за коју је на крају дао живот".

Подсетимо, Кашоги је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра како би припремио документе неопходне за венчање с вереницом, турског порекла. Из те зграде никада није изашао. Истрага коју спроводе турски службеници пронашла је, како су пренели водећи светски медији, доказе да је Кашоги убијен у згради конзулата и да је његово тело, наводно, раскомадано.

Случај тог новинара постао је светска тема број један, а у прилог томе иде и чињеница да је амерички председник послао свој државног секретара хитно најпре у Саудијску Арабију па затим у Турску.

"Недавно сам он-лајн гледао у извештај ‘Слобода у свету’ за 2018. коју је објавио ‘Фридом хаус’ и схватио нешто веома важно. Само једна арапска земља класификована је као слободна. Та земља је Тунис. Јордан, Мороко и Кувајт су на другом месту с класификацијом као “делимично слободне”. Остале земље арапског света оцењене су као ‘не слободне’.

Као резултат, Арапи који живе у тим земљама су или неинформисани или погрешно информисани. Они нису у могућности да се адекватно обрате, а још мање да јавно расправљају, о стварима које утичу на регион и њихов свакодневнои живот. Државна проповед доминира јавном спихом, ид ок многи у њу неверују, огромна већина је жртва овог лаћног наратива. Нажалост, таква ситуација тешко да ће се променити.

Арапски свет је био пун наде током пролећа 2011. Новинари, научни радници и целокупна популација очекивали су светло и слободно арапско друштво у својим земљама. Очекивали су да буду еманциповани против хегемоније њихових влада и константних интервенција и цензура информација. Али та очекивања брзо су се распришила, а та друштва су се брзо вратила на стари статус кво, али с много тежим суловима него раније", написао је Кашоги.

Затим је поменуо његовог пријатеља, признатог саудијског писца Салеха ал-Шехија, који је написао једну од најпознатијих колумни икада објављених у саудијским медијима и који је ухапшен јер је говорио против владе у Ријаду и о инциденту у Египту, када је тамошња влада преузела контролу над једним новинама.

"Оваква дела са собом више не носе осуду међународне заједнице. Уместо тога, оваква дела изазивају осуде које прати тишина. Као резултат тога, арапским владама дата је слобода да све више ућуткују медије", поручио је Кашоги у својој колумни.

Кашоги се потом осврнуо и на праксу блискоисточних влада да блокирају приступ интернету, како би у великој мери контролисали информације доступне њиховим грађанима.
"Арапски свет се суочава са сопственом верзијом Гвоздене завесе, коју су увели не само спољни актери, већ и унутрашње силе које се боре за моћ", наводи се у колумни. Кључно је, сматра Кашоги, да арапски гласови имају платформу са које се могу чути.

"Патимо од сиромаштва, лошег вођења и јадног образовања. Кроз стварање независног медјународног форума, издвојеног од утицаја националистичких влада које сеју мржњу кроз пропаганду, обични људи у арапском свету били би у могућности да се позабаве проблемима са којима се њихова друштва суочавају", написао је Кашоги.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар