Posljednji tekst Džamala Kašogija

"Vašington post" objavio poslednju kolumnu Džamala Kašogija, koji je nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu. "Čekali smo da dođe da je objavimo zajedno".

Svijet 18.10.2018 | 10:16
Posljednji tekst Džamala Kašogija
Urednik rubrike u kojoj su se objavljivale kolumne Kašogija u uvodniku je napisao da je tu, poslednju kolumnu koju je Kašogi napisao, dobio dan nakon što je Kašogi nestao, iz kancelarije Kašogijeve pomoćnice.

"Čekao sam da se on pojavi pa da zajedno objavimo tu kolumnu. Sada sam svestan, to se neće dogoditi”, napisao je Karen Atiah i dodao da je ta poslednja kolumna najbolje pokazala strastvenu borvu Kašogija za slobodu arapskih zemalja, "slobodu za koju je na kraju dao život".

Podsetimo, Kašogi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra kako bi pripremio dokumente neophodne za venčanje s verenicom, turskog porekla. Iz te zgrade nikada nije izašao. Istraga koju sprovode turski službenici pronašla je, kako su preneli vodeći svetski mediji, dokaze da je Kašogi ubijen u zgradi konzulata i da je njegovo telo, navodno, raskomadano.

Slučaj tog novinara postao je svetska tema broj jedan, a u prilog tome ide i činjenica da je američki predsednik poslao svoj državnog sekretara hitno najpre u Saudijsku Arabiju pa zatim u Tursku.

"Nedavno sam on-lajn gledao u izveštaj ‘Sloboda u svetu’ za 2018. koju je objavio ‘Fridom haus’ i shvatio nešto veoma važno. Samo jedna arapska zemlja klasifikovana je kao slobodna. Ta zemlja je Tunis. Jordan, Moroko i Kuvajt su na drugom mestu s klasifikacijom kao “delimično slobodne”. Ostale zemlje arapskog sveta ocenjene su kao ‘ne slobodne’.

Kao rezultat, Arapi koji žive u tim zemljama su ili neinformisani ili pogrešno informisani. Oni nisu u mogućnosti da se adekvatno obrate, a još manje da javno raspravljaju, o stvarima koje utiču na region i njihov svakodnevnoi život. Državna propoved dominira javnom spihom, id ok mnogi u nju neveruju, ogromna većina je žrtva ovog laćnog narativa. Nažalost, takva situacija teško da će se promeniti.

Arapski svet je bio pun nade tokom proleća 2011. Novinari, naučni radnici i celokupna populacija očekivali su svetlo i slobodno arapsko društvo u svojim zemljama. Očekivali su da budu emancipovani protiv hegemonije njihovih vlada i konstantnih intervencija i cenzura informacija. Ali ta očekivanja brzo su se rasprišila, a ta društva su se brzo vratila na stari status kvo, ali s mnogo težim sulovima nego ranije", napisao je Kašogi.

Zatim je pomenuo njegovog prijatelja, priznatog saudijskog pisca Saleha al-Šehija, koji je napisao jednu od najpoznatijih kolumni ikada objavljenih u saudijskim medijima i koji je uhapšen jer je govorio protiv vlade u Rijadu i o incidentu u Egiptu, kada je tamošnja vlada preuzela kontrolu nad jednim novinama.

"Ovakva dela sa sobom više ne nose osudu međunarodne zajednice. Umesto toga, ovakva dela izazivaju osude koje prati tišina. Kao rezultat toga, arapskim vladama data je sloboda da sve više ućutkuju medije", poručio je Kašogi u svojoj kolumni.

Kašogi se potom osvrnuo i na praksu bliskoistočnih vlada da blokiraju pristup internetu, kako bi u velikoj meri kontrolisali informacije dostupne njihovim građanima.
"Arapski svet se suočava sa sopstvenom verzijom Gvozdene zavese, koju su uveli ne samo spoljni akteri, već i unutrašnje sile koje se bore za moć", navodi se u kolumni. Ključno je, smatra Kašogi, da arapski glasovi imaju platformu sa koje se mogu čuti.

"Patimo od siromaštva, lošeg vođenja i jadnog obrazovanja. Kroz stvaranje nezavisnog medjunarodnog foruma, izdvojenog od uticaja nacionalističkih vlada koje seju mržnju kroz propagandu, obični ljudi u arapskom svetu bili bi u mogućnosti da se pozabave problemima sa kojima se njihova društva suočavaju", napisao je Kašogi.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar