Тврде: Искасапили тијело новинара

Тијело несталог саудијског новинара Џамала Кашогија је исјечено на комаде, пошто је претходно за седам минута убијен у Саудијском конзулату у Истанбулу, открива турски извор који је наводно чуо аудио снимак убиства новинара.

Свијет 17.10.2018 | 19:58
Тврде: Искасапили тијело новинара
Како преноси “Мидл Ист ај”, Кашогија су вукли из канцеларије главног конзула до сусједне просторије, а у том тренутку његове вриске су чули свједоци на спрату испод.

– Самог конзула су извели из просторије. Није било ни покушаја да испитају новинара. Дошли су да га убију – тврди турски извор.

 Вриштање је престало када су Кашогију убризгали непознату супстанцу.

Саудијац Салах Мухамед ал-Тубаиги је дан раније допутовао у Истанбул приватним авионом, на челу форензичког тима од 15 стручњака. Он је исјекао Кашогијево тијело, док је новинар још био жив. Убиство је трајало 7 минута, тврди извор.

Док је комадао тијело, Тубаиги је чак слушао музику, а савјетовао је и осталим члановима тима да ставе слушалице.

– Када радим ово, слушам музику. Требало би и ви исто – чује се Тубаиги на аудио снимку.

 Турски извор изјавио за Њујорк тајмс да је Тубаиги био опремљен тестером за сјечење костију. Он је наведен као члан саудијског Удружења за судску медицину.

Још 2014. године, саудијски лист са сједиштем у Лондону, Ашарак Ал-Авсат интервјуисао је Тубаигиа, где је он причао о мобилној клиници која омогућава обављање обдукције за седам минута!

Кашоги је био велики критичар политике краљевске породице, а пре двије седмице, тачније 2. октобра је посљедњи пут виђен и то како улази у зграду конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу. Од тада му се губи сваки траг, а након што су турски истражитељи обавили анализу и истрагу, свјетски медији су почели објављивати монструозне детаље о убиству новинара.

Амерички председник Доналд Трамп, након што је запријетио Саудијској Арабији санкцијама због убиства новинара Кашогија, промијенио је мишљење па је изјавио да су “неке грубе убице” ликвидирале новинара.

Трамп је промијенио мишљење након телефонског разговора са саудијским краљем Салманом.

- Управо сам разговарао са саудијским краљем, који по сваку цијену негира да Ријад има везе са злочином над нашим и саудијским грађанином. Блиско сарађујемо са Турском да бисмо открили истину – рекао је Трамп.

Власти Саудијске Арабије негирале су умијешаност у смрт новинара, а на цијелу ситуацију реаговале су и САД, па је државни секретар Мике Помпео одмах отпутовао у Ријад.



Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

...

18.10.2018 07:12

Страва и ужас! Каква наказа мораш бити да си у стању чинити овакав злочин. Па кажу пусти дијете нека иде вани, на екскурзију само, на љетовање са пријатељима! Ужас.

ОДГОВОРИТЕ