Кнез од Монака засео на трон!

Главне референце Венгер и Гвардиола, хоћу да будем као Дешан и Зидан! „Било је логично да да дођем овде, а и срце ме је вукло иако сам везан за Лондон“, каже Тијери Анри.  Борба против традиције – може ли Анри да спасе "Кнежеве"? Фудбалски клуб Монако након девет одиграних кола заузима 18. место у Лиги 1 и тренутно се налази у зони испадања.

Фудбал 17.10.2018 | 20:45
Кнез од Монака засео на трон!
Тјери Анри се вратио у Монако после 19 година. Амбициозан, мотивисан, доскорашњи асистент Роберта Мартинеза на клупи Белгије има велике планове.

Легендарни Француз и званично је преузео кормило Кнежева у незавидиној позицији, а после лошег стартаЛеонарда Жардима, чиме је изненадио многе који су га већ видели на клупи Астон Виле.

Сада већ бивши тренер Монака Леонардо Жардим оставио је Тијерију Анрију веома тежак посао и грчевиту борбу за опстанак ове сезоне.

Некадашњи фудбалер Арсенала и Барселоне већ је имао улогу у клубу из кнежевине када је као играч бранио боје црвено-белог дреса у периоду од 1994. до 1999. године.

"Када сам добио понуду Монака, деловало ми је као логична ствар да дођем, а мало ме је и срце вукло. Знате да сам везан за Лондон, али овде је све почело и морао сам да се вратим", истакао је Анрина промоцији у Монте Карлу. 

Мало ко зна да је био дуго у свађи са француским медијима и да им није давао изјаве.

"Немамо више проблема. Ставио сам тачку на играчку каријеру. То је готово. Овде сам сада као тренер, нисам више играч и нисам љут ни на кога."

Нови тренер Кнежева каже да га инспиришу бивши учитељи Арсен Венгер и Пеп Гвардиола, али и двојица из раног периода каријере Жан-Клод Соудео и Рејно Деноа.

"Да би постао велики играч мораш да имаш доброг тренера. Од свакога сам понешто научио. Очигледно је да ме је Арсен научио да будем велики професионалац и то је важна референца. Гвардиола је такође важна референца у мојој каријери јер сам много научио о фудбалу и од њега. Соудео и Деноа су моја инспирација у домовини, њихов 'патос' фудбал и даље је непревазиђен. Трудићу се да и мој тим игра тако, атрактивно и ефикасно".  

Анри жели да буде једнако успешан као Дидије Дешан или Зинедин Зидан.

"Морам да пробам да остварим неки велики успех као што су и они у каријери. То су двојица тренера којима се дивим. Када год видим Зизуа или Дешана ми причамо о послу. Некада смо причали само о фудбалу, а данас када се видимо причамо само о тактици", закључио је Тијери Анри.

Међутим, то што је био изузетан играч и има бронзану медаљу као помоћни тренер са Белгијом на одиграном светском првенству никако не гарантује успех француском прволигашу.

Историја је ипак показала да се поједини врхунски фудбалери ипак нису снашли у улогама тренера. Први је свакако Дијего Армандо Марадона који се није показао најбоље као селектор Аргентине и тренутно обавља свој тренерски посао у екипи Дорадос де Синалоа који се такмичи у другој мексичкој лиги.

Некадашњи фудбалер Манчестер јунајтеда и Енглеске репрезентације Гари Невил такође спада у ову групу. Суноврат на тренерском послу почео је у децембру 2015. године када је од Нуна Еспирита Санта преузео Валенсију и забележио само три победе на 16 утакмица.

Холанђанин Кларенс Седорф може да се похвали тиме да је са три различита клуба освојао Лигу шампиона као играч (Ајакс, Милан и Реал Мадрид) али успеси на менаџерском послу нису за похвалу.

У Милану није оставио добар утисак и убрзо је смењен. Такође је био тренер Депортива из Ла Коруње са којим је претходне сезоне испао у Сегунду.

Легендарни Француз ће на клупи Монака дебитовати у суботу увече на гостовању у Стразбуру од 20 часова.

Извор: моззартспорт/Б92

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар