Knez od Monaka zaseo na tron!

Glavne reference Venger i Gvardiola, hoću da budem kao Dešan i Zidan! „Bilo je logično da da dođem ovde, a i srce me je vuklo iako sam vezan za London“, kaže Tijeri Anri.  Borba protiv tradicije – može li Anri da spase "Kneževe"? Fudbalski klub Monako nakon devet odigranih kola zauzima 18. mesto u Ligi 1 i trenutno se nalazi u zoni ispadanja.

Fudbal 17.10.2018 | 20:45
Knez od Monaka zaseo na tron!
Tjeri Anri se vratio u Monako posle 19 godina. Ambiciozan, motivisan, doskorašnji asistent Roberta Martineza na klupi Belgije ima velike planove.

Legendarni Francuz i zvanično je preuzeo kormilo Kneževa u nezavidinoj poziciji, a posle lošeg startaLeonarda Žardima, čime je iznenadio mnoge koji su ga već videli na klupi Aston Vile.

Sada već bivši trener Monaka Leonardo Žardim ostavio je Tijeriju Anriju veoma težak posao i grčevitu borbu za opstanak ove sezone.

Nekadašnji fudbaler Arsenala i Barselone već je imao ulogu u klubu iz kneževine kada je kao igrač branio boje crveno-belog dresa u periodu od 1994. do 1999. godine.

"Kada sam dobio ponudu Monaka, delovalo mi je kao logična stvar da dođem, a malo me je i srce vuklo. Znate da sam vezan za London, ali ovde je sve počelo i morao sam da se vratim", istakao je Anrina promociji u Monte Karlu. 

Malo ko zna da je bio dugo u svađi sa francuskim medijima i da im nije davao izjave.

"Nemamo više problema. Stavio sam tačku na igračku karijeru. To je gotovo. Ovde sam sada kao trener, nisam više igrač i nisam ljut ni na koga."

Novi trener Kneževa kaže da ga inspirišu bivši učitelji Arsen Venger i Pep Gvardiola, ali i dvojica iz ranog perioda karijere Žan-Klod Soudeo i Rejno Denoa.

"Da bi postao veliki igrač moraš da imaš dobrog trenera. Od svakoga sam ponešto naučio. Očigledno je da me je Arsen naučio da budem veliki profesionalac i to je važna referenca. Gvardiola je takođe važna referenca u mojoj karijeri jer sam mnogo naučio o fudbalu i od njega. Soudeo i Denoa su moja inspiracija u domovini, njihov 'patos' fudbal i dalje je neprevaziđen. Trudiću se da i moj tim igra tako, atraktivno i efikasno".  

Anri želi da bude jednako uspešan kao Didije Dešan ili Zinedin Zidan.

"Moram da probam da ostvarim neki veliki uspeh kao što su i oni u karijeri. To su dvojica trenera kojima se divim. Kada god vidim Zizua ili Dešana mi pričamo o poslu. Nekada smo pričali samo o fudbalu, a danas kada se vidimo pričamo samo o taktici", zaključio je Tijeri Anri.

Međutim, to što je bio izuzetan igrač i ima bronzanu medalju kao pomoćni trener sa Belgijom na odigranom svetskom prvenstvu nikako ne garantuje uspeh francuskom prvoligašu.

Istorija je ipak pokazala da se pojedini vrhunski fudbaleri ipak nisu snašli u ulogama trenera. Prvi je svakako Dijego Armando Maradona koji se nije pokazao najbolje kao selektor Argentine i trenutno obavlja svoj trenerski posao u ekipi Dorados de Sinaloa koji se takmiči u drugoj meksičkoj ligi.

Nekadašnji fudbaler Mančester junajteda i Engleske reprezentacije Gari Nevil takođe spada u ovu grupu. Sunovrat na trenerskom poslu počeo je u decembru 2015. godine kada je od Nuna Espirita Santa preuzeo Valensiju i zabeležio samo tri pobede na 16 utakmica.

Holanđanin Klarens Sedorf može da se pohvali time da je sa tri različita kluba osvojao Ligu šampiona kao igrač (Ajaks, Milan i Real Madrid) ali uspesi na menadžerskom poslu nisu za pohvalu.

U Milanu nije ostavio dobar utisak i ubrzo je smenjen. Takođe je bio trener Deportiva iz La Korunje sa kojim je prethodne sezone ispao u Segundu.

Legendarni Francuz će na klupi Monaka debitovati u subotu uveče na gostovanju u Strazburu od 20 časova.

Izvor: mozzartsport/B92

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar