Вучић се као лав бори за Косово

И даље мислим да се председник Александар Вучић лавовски бори за КиМ, рекао је српски патријарх српски Иринеј у интервјуу за "Вечерње новости" од уторка.

Србија 16.10.2018 | 09:15
Вучић се као лав бори за Косово
Он је навео да се Вучић бори под невиђено неравноправним условима, али и да вековни непромењени став Цркве свога народа и уједно своје властите државе доживљава као помоћ, а не као одмагање и отежавање ионако претешке ситуације.

"Наду и утеху улива то што он вишекратно изјављује да неће наметати своју вољу и своја евентуална решења, већ да ће поштовати слободно изражену народну вољу и своја, па макар се с њом интимно не слагао. Црква, по својој природи не доноси државне и политичке одлуке, али има право, а још више дужност, да укаже на вечна мерила и вечне вредности, пре свега на служење правди, слободи, миру и животу за све и сваког, па, не на последњем месту, и за свој народ, своје вернике", рекао је патријарх Иринеј. 

Како каже, главни проблем Србије нису вековни суседи Арбанаси, него "развијена Европа", па и Запад уопште, јер се не бави превасходно решавањем кризе и превазилажењем сукоба, већ се бави својим вечним интересима.

"У Европској унији, рекао бих, баш и не изгарају од жеље за нашим присуством, што због нашег пријатељства са Русијом, што из својих унутрашњих разлога и зато стално постављају нове услове, траже да прихватимо њихово решење за КиМ и одлажу ли одлажу", каже патријарх.

Сматра да ако и када Србија дође на ред, ЕУ ће бити сасвим другачија него што је данас, ако уопште буде постојала.

Упитан да протумачи сугестије из Брисела да Србија своју спољну политику усклади са ЕУ, Иринеј каже да не верује да ће Србија себи икада купити "чланску карту" за улажак у ЕУ по цену увођења санкција Русији или других непријатељских аката према тој земљи.

Коментаришући најаве из света да Босну и Херцеговину чека процес унитаризације и да то у суштини значи нестанак Републике Српске, патријарх каже да је РС створио српски народ огромним жртвама и да она, "ако Бог да, неће ни нестати нити се утопити у унитарну Босну".

О положају српског народа у Црној Гори, Иринеј каже да се прво мора суочити с проблемом да би он почео да се решава.

"Није, до сада, са одговарајућег места и на одговарјући начин дефинисан положај српског народа у Црној Гори", рекао је српски патријарх.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

16.10.2018 07:29

Његова Свјетост Патријарх српски госп. ИринеЈ немапривилегију нас обичних људи да о многим стварима можемо рећи своје лично мишљење. Иако не жели, мора отићи и од сфере духовности, и бавити се свјетовним стварима јер је опстанак нашег рода и на том нашем Косову и на неким другим просторима угрожен. У изјавама мора бити опрезан, умјерен, зборити не што мисли, него што ће роду нашем добро донијети и пазити да нека изјава не унесе нове раздоре (зато и мора бити обазрив према потезима предсједника источне српске државе) и подјеле међу Србима. На овом порталу од разне погани поводом сваке изјаве Његове Свјетости Патријарха српског госп. ИринеЈа имамо пакосне и огавне коментаре, но поган је поган. Нашем патријарху треба пуно мудрости, тешка времена су за наш род и тежак пут је пред нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

16.10.2018 17:04

Ни светост, ни господин

Name

БВС

16.10.2018 07:45

МИСЛИМ ДА ЈЕ ОВАЈ ПАТРИЈАХ ВЕЛИКА СТЕТА ЗА ЦРКВУ, ПРАВИ СРЕБРОЉУБАЦ ,ЛИЦЕМЈЕР. МИСЛИМ ДА ГА НИ ЈЕДАН ПРАВИ ВЈЕРНИК НЕМОЗЕ ВОЉЕТИ. ОН СЕ САМО УЛИЗУЈЕ ВЛАДАРИМА ОВОГА СВИЈЕТА СТО ЈЕ ПО УЦЕЊУ СВЕТИХ ОТАЦА СВЕ ЛАЗНО, ТРУЛЕЗНО И ПРОЛАЗНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

16.10.2018 08:57

Прошли су избори Ваша "светости" тако да се можете вратити својим уобичајеним пословима духовне обнове посрнулог српског народа пошто су ваши фавориити како у матици тако и Српској остали на власти додуше са све мањим народом али то није ваљда ваша брига, зар не!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тупан

16.10.2018 15:01

Овај патријарх је прави тупан,али баш,незналица,боље је да се помоли Богу за покој души дјеце коју је та машинерија побила у најмању руку.Фуј гадиш ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.10.2018 15:57

ДА ЛИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ЗНА ДА СЕ НЕ ИДЕ НА СЛАВУ КО САКУПЉА ЛАЖОВЕ, ПОДАНИКЕ, ПОКВАРЕНЕ ЉУДЕ ДО СРЖИ НЕГО КО САКУПЉА УЖУ ПОРОДИЦУ.ЗА МЕНЕ ЈЕ САМО БИО ПАТРИЈАР ПАВЛЕ А ОВАЈ ЛИК СЕ УФУРАО У ПОЛИТИКУ И ДРУЖИ СЕ НЕ ЧАСНИМ И ВЕОМА СУМЉИВИМ ЛИКОВИМА ИЗ РС.ЈЕДАН ДРУГОГ БРАНИТЕ ,ПРИЧА ЈЕ ЈЕДНО СТВАРНОСТ ЈЕ ДРУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

16.10.2018 19:11

Исто као и ти али до мога

ОДГОВОРИТЕ