Vučić se kao lav bori za Kosovo

I dalje mislim da se predsednik Aleksandar Vučić lavovski bori za KiM, rekao je srpski patrijarh srpski Irinej u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka.

Srbija 16.10.2018 | 09:15
Vučić se kao lav bori za Kosovo
On je naveo da se Vučić bori pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vekovni nepromenjeni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite države doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije.

"Nadu i utehu uliva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju volju i svoja eventualna rešenja, već da će poštovati slobodno izraženu narodnu volju i svoja, pa makar se s njom intimno ne slagao. Crkva, po svojoj prirodi ne donosi državne i političke odluke, ali ima pravo, a još više dužnost, da ukaže na večna merila i večne vrednosti, pre svega na služenje pravdi, slobodi, miru i životu za sve i svakog, pa, ne na poslednjem mestu, i za svoj narod, svoje vernike", rekao je patrijarh Irinej. 

Kako kaže, glavni problem Srbije nisu vekovni susedi Arbanasi, nego "razvijena Evropa", pa i Zapad uopšte, jer se ne bavi prevashodno rešavanjem krize i prevazilaženjem sukoba, već se bavi svojim večnim interesima.

"U Evropskoj uniji, rekao bih, baš i ne izgaraju od želje za našim prisustvom, što zbog našeg prijateljstva sa Rusijom, što iz svojih unutrašnjih razloga i zato stalno postavljaju nove uslove, traže da prihvatimo njihovo rešenje za KiM i odlažu li odlažu", kaže patrijarh.

Smatra da ako i kada Srbija dođe na red, EU će biti sasvim drugačija nego što je danas, ako uopšte bude postojala.

Upitan da protumači sugestije iz Brisela da Srbija svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, Irinej kaže da ne veruje da će Srbija sebi ikada kupiti "člansku kartu" za ulažak u EU po cenu uvođenja sankcija Rusiji ili drugih neprijateljskih akata prema toj zemlji.

Komentarišući najave iz sveta da Bosnu i Hercegovinu čeka proces unitarizacije i da to u suštini znači nestanak Republike Srpske, patrijarh kaže da je RS stvorio srpski narod ogromnim žrtvama i da ona, "ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu".

O položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, Irinej kaže da se prvo mora suočiti s problemom da bi on počeo da se rešava.

"Nije, do sada, sa odgovarajućeg mesta i na odgovarjući način definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori", rekao je srpski patrijarh.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Khal Drogo

16.10.2018 07:29

Његова Свјетост Патријарх српски госп. ИринеЈ немапривилегију нас обичних људи да о многим стварима можемо рећи своје лично мишљење. Иако не жели, мора отићи и од сфере духовности, и бавити се свјетовним стварима јер је опстанак нашег рода и на том нашем Косову и на неким другим просторима угрожен. У изјавама мора бити опрезан, умјерен, зборити не што мисли, него што ће роду нашем добро донијети и пазити да нека изјава не унесе нове раздоре (зато и мора бити обазрив према потезима предсједника источне српске државе) и подјеле међу Србима. На овом порталу од разне погани поводом сваке изјаве Његове Свјетости Патријарха српског госп. ИринеЈа имамо пакосне и огавне коментаре, но поган је поган. Нашем патријарху треба пуно мудрости, тешка времена су за наш род и тежак пут је пред нама.

ODGOVORITE
Name

RE

16.10.2018 17:04

Ni svetost, ni gospodin

Name

BVS

16.10.2018 07:45

MISLIM DA JE OVAJ PATRIJAH VELIKA STETA ZA CRKVU, PRAVI SREBROLJUBAC ,LICEMJER. MISLIM DA GA NI JEDAN PRAVI VJERNIK NEMOZE VOLJETI. ON SE SAMO ULIZUJE VLADARIMA OVOGA SVIJETA STO JE PO UCENJU SVETIH OTACA SVE LAZNO, TRULEZNO I PROLAZNO.

ODGOVORITE
Name

dusanculi

16.10.2018 08:57

Prošli su izbori Vaša "svetosti" tako da se možete vratiti svojim uobičajenim poslovima duhovne obnove posrnulog srpskog naroda pošto su vaši favoriiti kako u matici tako i Srpskoj ostali na vlasti doduše sa sve manjim narodom ali to nije valjda vaša briga, zar ne!?

ODGOVORITE
Name

tupan

16.10.2018 15:01

Ovaj patrijarh je pravi tupan,ali baš,neznalica,bolje je da se pomoli Bogu za pokoj duši djece koju je ta mašinerija pobila u najmanju ruku.Fuj gadiš mi se.

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.10.2018 15:57

DA LI PATRIJARH IRINEJ ZNA DA SE NE IDE NA SLAVU KO SAKUPLJA LAŽOVE, PODANIKE, POKVARENE LJUDE DO SRŽI NEGO KO SAKUPLJA UŽU PORODICU.ZA MENE JE SAMO BIO PATRIJAR PAVLE A OVAJ LIK SE UFURAO U POLITIKU I DRUŽI SE NE ČASNIM I VEOMA SUMLJIVIM LIKOVIMA IZ RS.JEDAN DRUGOG BRANITE ,PRIČA JE JEDNO STVARNOST JE DRUGO.

ODGOVORITE
Name

sale

16.10.2018 19:11

Isto kao i ti ali do moga

ODGOVORITE