Четири знака који упућују да имате гонореју

Може се са сигурношћу рећи да су полно преносиве болести све чешће и да захватају људе без обзира на године и пол. Једна од тих болести, која може бити изразито неугодна, свакако је гонореја.

Здравље 15.10.2018 | 13:27
Четири знака који упућују да имате гонореју
Од гонореје могу оболети и мушкарци и жене, али је већи број оболелих мушкараца, код којих су знатно израженији симптоми. На сву срећу, гонореја се може лечити антибиотицима и могу да се уклоне узроци у року од неколико дана од почетка третмана.

Ако се не открије и не почне на време да се лечи, узроци могу да се прошире на скротум, простату, тестисе, а може у посебним околностима да дође и до крви. Једном када се инфекција прошири, може доћи до оштећења епидидимиса, дела тестиса који чува и носи сперму, а могућа је и неплодност.

Хеалтх 24 представља четири симптома гонореје на које треба да обратите пажњу.

Секрет из полног органа

Промене у уринирању један су од првих знакова који указују да имате инфекцију гонорејом. Ретко или често мокрење, уринирање у већим или мањим млазовима, промена боје урина само су неке од промена које оболела особа најпре примети. Такође, сигуран знак да имате ову полну инфекцију јесте и појава чудног секрета из полног органа која се може разликовати у боји, мирису и конзистенцији.

Промене у зони ануса

Гонореја такође може довести и до промена у зони ректума, што може изазвати свраб у региону аналног отвора и може чак да доведе до појаве дефекације крви. Неки људи могу да добију пролив и бол приликом пражњења цревног садржаја.

Бол у грлу и отеченост лимфних чворова

Важно је истаћи да гонореју могу да добију и људи који упражњавају орални секс. Већина људи код којих се развија гонореја у грлу немају симптоме, али појединци могу да доживе бол у грлу и отечене лимфне чворове.

Бол и оток

Као што је већ наглашено, неки људи уопште немају развијену симптоматску слику када говоримо о гонореји. Међутим, када инфекција почне да се шири на околна подручја у телу мушкарца, попут скротума и тестиса, може се развити запаљење епидидимиса праћено боловима у препонама.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар