Ако нисте знали...

Фабрегас је Керика учинио шампионом Енглеске и Европе! Било је само питање дана када ће Мајкл Керик из Вест Хема прећи у Арсенал, а онда се појавио 17-годишњи Сеск Фабрегас.

Фудбал 13.10.2018 | 20:10
Ако нисте знали...
Бивши играч Манчестер јунајтеда описао је у својој биографији једну анегдоту како је Шпанац несвесно утицао на његову каријеру.

Керик је до 2004. године играо у Вест Хему, имао је шансу да се прикључи Арсеналу који је у том тренутку у шампионском ритму водио Арсен Венгер.

Контакт је остварен, Керик је био више него спреман да прихвати, а бивши потпредседник Арсенала Дејвид Дајн је чак причао и о висини трансфера.

Требало је да читав посао буде завршен у понедељак, јер је Арсенал дан раније играо против Манчестер јунајтеда у Комјунити шилду.

"На путу до куће добио сам позив, Арсенал опет, траже да се састанем са Арсеном. Пошто сам пролазио поред његове куће у Северном Лондону, договорили смо се о састанку. У року од сат времена био сам код њега, штипајући себе. Да ли је могуће да се ово стварно дешава? Арсенал! Јесам ли стварно на ивици потписивања уговора са непобедивима који су тек завршили сезону непоражени?", присећа се Керик у биографији.

Са Венгером је током састанка углавном причао о фудбалу.

"Причали смо сат времена углавном о фудбалу, Венгер је имао тог викенда Комјунити шилд, али је сат времена проводио са мном, значи мора да је стварно заинтересован да ме доведе? Хајде да склонимо Кардиф са пута и видећемо се у понедељак", рекао му је Венгер док је одлазио.

Керик је у недељу гледао Арсенал мислећи да ће то бити његов нови клуб и гледао је како Сеск Фабрегас улази у игру као стартер уместо Патрика Вијере.

"Фабрегас је одиграо одлично, али нисам томе придавао значај. Седео сам код куће у недељу и чекао позив, да бисмо се договорили о детаљима за наредни дан. Арсенал! Нисам могао да дочекам. Али, чекао сам и чекао и тај позив никад није стигао. Уместо тога, отишао сам на тренинг Вест Хема следећег дана и на путу до тамо Дејвид Гајс (агент) ме је позвао телефоном и рекао да је разговарао са Дајном. Пустио ми је поруку коју је добио од њега: 'Жао ми је, менаџер (Венгер) је рекао да нам не треба Мајкл. Фабрегас је прошао, извините, договор отпада'. Фабрегасова игра је променила Венгерово мишљење о томе да сам му потребан", прича Керик и додаје да је тада био потпуно сломљен.

Није знао шта да ради даље, али није морао дуго да брине јер је привукао још једног лондонског клуба – Тотенехма. Међу Спурсима је провео две године пре него што је отишао корак напред и 2006. се преселио на Олд Трафорд.

Алекс Фергусон је веровао да му је Керик потребан као замена за Роја Кина, испоставио се као одлично појачање и уз Пола Сколса, Кристијана Роналда, Рунија, Видића, Фердинада и остале звезде почео да осваја трофеје.

До 2018. када се повукао, освојио је пет титула у Премијер лиги, један ФА Куп, једну Лигу шампиона (2007/2008) и Лигу Европе (2016/2017) и то је део онога што је освојио за 12 година међу "Црвеним ђаволима".

Вероватно би се сада захвалио Сеску Фабрегасу што му је добром партијом управо против Манчестер јунајтеда затворио врата Арсенала пре 14 година.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар