Ako niste znali...

Fabregas je Kerika učinio šampionom Engleske i Evrope! Bilo je samo pitanje dana kada će Majkl Kerik iz Vest Hema preći u Arsenal, a onda se pojavio 17-godišnji Sesk Fabregas.

Fudbal 13.10.2018 | 20:10
Ako niste znali...
Bivši igrač Mančester junajteda opisao je u svojoj biografiji jednu anegdotu kako je Španac nesvesno uticao na njegovu karijeru.

Kerik je do 2004. godine igrao u Vest Hemu, imao je šansu da se priključi Arsenalu koji je u tom trenutku u šampionskom ritmu vodio Arsen Venger.

Kontakt je ostvaren, Kerik je bio više nego spreman da prihvati, a bivši potpredsednik Arsenala Dejvid Dajn je čak pričao i o visini transfera.

Trebalo je da čitav posao bude završen u ponedeljak, jer je Arsenal dan ranije igrao protiv Mančester junajteda u Komjuniti šildu.

"Na putu do kuće dobio sam poziv, Arsenal opet, traže da se sastanem sa Arsenom. Pošto sam prolazio pored njegove kuće u Severnom Londonu, dogovorili smo se o sastanku. U roku od sat vremena bio sam kod njega, štipajući sebe. Da li je moguće da se ovo stvarno dešava? Arsenal! Jesam li stvarno na ivici potpisivanja ugovora sa nepobedivima koji su tek završili sezonu neporaženi?", priseća se Kerik u biografiji.

Sa Vengerom je tokom sastanka uglavnom pričao o fudbalu.

"Pričali smo sat vremena uglavnom o fudbalu, Venger je imao tog vikenda Komjuniti šild, ali je sat vremena provodio sa mnom, znači mora da je stvarno zainteresovan da me dovede? Hajde da sklonimo Kardif sa puta i videćemo se u ponedeljak", rekao mu je Venger dok je odlazio.

Kerik je u nedelju gledao Arsenal misleći da će to biti njegov novi klub i gledao je kako Sesk Fabregas ulazi u igru kao starter umesto Patrika Vijere.

"Fabregas je odigrao odlično, ali nisam tome pridavao značaj. Sedeo sam kod kuće u nedelju i čekao poziv, da bismo se dogovorili o detaljima za naredni dan. Arsenal! Nisam mogao da dočekam. Ali, čekao sam i čekao i taj poziv nikad nije stigao. Umesto toga, otišao sam na trening Vest Hema sledećeg dana i na putu do tamo Dejvid Gajs (agent) me je pozvao telefonom i rekao da je razgovarao sa Dajnom. Pustio mi je poruku koju je dobio od njega: 'Žao mi je, menadžer (Venger) je rekao da nam ne treba Majkl. Fabregas je prošao, izvinite, dogovor otpada'. Fabregasova igra je promenila Vengerovo mišljenje o tome da sam mu potreban", priča Kerik i dodaje da je tada bio potpuno slomljen.

Nije znao šta da radi dalje, ali nije morao dugo da brine jer je privukao još jednog londonskog kluba – Totenehma. Među Spursima je proveo dve godine pre nego što je otišao korak napred i 2006. se preselio na Old Traford.

Aleks Ferguson je verovao da mu je Kerik potreban kao zamena za Roja Kina, ispostavio se kao odlično pojačanje i uz Pola Skolsa, Kristijana Ronalda, Runija, Vidića, Ferdinada i ostale zvezde počeo da osvaja trofeje.

Do 2018. kada se povukao, osvojio je pet titula u Premijer ligi, jedan FA Kup, jednu Ligu šampiona (2007/2008) i Ligu Evrope (2016/2017) i to je deo onoga što je osvojio za 12 godina među "Crvenim đavolima".

Verovatno bi se sada zahvalio Sesku Fabregasu što mu je dobrom partijom upravo protiv Mančester junajteda zatvorio vrata Arsenala pre 14 godina.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar