Нова политичка слика у БиХ

СДА је добила потпору 25 одсто бирачког тијела, слиједи је коалиција окупљена око ХДЗ БиХ с нешто мање од 19 одсто освојених гласова а потом СДП БиХ који је добио подршку око 14 одсто бирача док је Демократска фронта (ДФ) новог хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића добила нешто мање од девет одсто бирачких гласова.

Босна и Херцеговина 08.10.2018 | 15:33
Нова политичка слика у БиХ
Успостављање нове власти у Босни и Херцеговини биће неизвјестанн и мукотрпан процес јер су избори који су одржани у недјељу измијенили досадашње односе снага у парламентима на свим нивоима но извјесно је како кључеви нове власти остају у рукама Странке демократске акције (СДА), ХДЗ БиХ и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика.

 Централна изборна комисија (ЦИК) у понедјељак је објавила прелиминарне податке о резултатима избора за Заступнички дом парламента БиХ из којих произлази да је на основу гласова са 60 посто бирачких мјеста из Федерације БиХ најјача политичка странка у том ентитету Странка демократске акције (СДА) чији је кандидат Шефик Џаферовић побиједио и у трци за бошњачког члана Предсједништва БиХ.

СДА ДОБИЛА НАЈВИШЕ ГЛАСОВА

СДА је добила подршку 25 одсто бирачког тијела, прати је коалиција окупљена око ХДЗ БиХ с нешто мање од 19 одсто освојених гласова а потом СДП БиХ који је добио подршку око 14 одсто бирача док је Демократска фронта (ДФ) новог хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића добила нешто мање од девет процената бирачких гласова.

Савез за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића такођер је осигурао улазак у државни парламент но на овим је изборима доживио озбиљан пад и тек је на петом мјесту с око шест посто освојених гласова.

Готово идентични резултати су и за Заступнички дом парламента Федерације БиХ.

ДОДИК У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ
 
У Републици Српској се изборни сраз између Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика и опозивионе коалиције под називом Савез за побједе окупљене око Српске демократске странке (СДС) окончао увјерљивом побједом досадашњег предсједника тог ентитета који је добио мандат у Предсједништву БиХ а његова најближа сарадница Жељка Цвијановић постала је новом предсједницом РС. Обоје су у односу на противничке кандидате остварили предност од око 30 хиљада гласова а и у изборима за државни парламент СНСД се показао најјачом странком добивши подршку нешто мању од 40 посто бирачког тијела.

СДС је добио 25 посто гласова а њен коалицијски партнер Партија демократског прогреса (ПДП) око 12 посто гласова. Додик ипак може рачунати и на око 15 посто гласова које су добили кандидати двије мање странке из РС-а што су с њим до сада биле у коалицији па ће на његовој страни вјеројатно бити већина заступника у Заступничком дому парламента БиХ који долазе из РС-а што значи како ће СНСД постати и дијелом власти на државном нивоу.

У Народној скупштини РС СНСД је добио подршку око 32 посто бирачког тијела, СДС око 20 посто гласова а Демократски народни савез (ДНС) и Социјалистичка партија (СП) који су у коалицији с Додиком по 14 односно 8 посто гласова. У ентитетском парламенту заступнике ће извјесно имати и ПДП који је добио потпору око 10 посто бирача.

Из ових бројки проистјече како Додик не би требао имати потешкоћа у очувању досадашње власти у РС-у.

ИЗЕТБЕГОВИЋ НУДИ КОАЛИЦИЈУ ЧОВИЋУ
 
Компликовано уређење БиХ подразумијева коалицију на државном нивоу у било којем случају исхода избора а у Федерацији БиХ власт је могуће успоставити искључиво на основу пропорционалне заступљености Бошњака и Хрвата у тијелима законодавне и извршне власти.

У овом ентитету кључеви власти су у рукама Странке демократске акције (СДА) а први је понуду за коалицију потенцијалним партнерима већ у првим сатима по окончању гласања упутио управо њен предсједник Бакир Изетбеговић.

Иако је предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић претрпио пораз од Жељка Комшића у трци за нови мандат у Предсједништву БиХ Изетбеговић га је позвао у коалицију ради успостављања власти.

“Препоручио бих Човићу да буде дио власти и представља хрватски народ пропорционално освојеним гласовима”, изјавио је Изетбеговић иако је додао како би у СДА најрадије у коалицији били с “пробосанским странкама које неће кочити процесе и реформе”.
 
ХДЗ БиХ, како је у изборној ноћи најавио Човић, тек треба дефинисати даље кораке и одлучити шта ће предузети. Нагласио је како ће при том у овој странци посебно водити рачуна о томе како заштити интересе хрватског народа из чега је могуће закључити како без обзира на Човићев пораз у ХДЗ-у размишљају о томе да наставе бити дио извршне и законодавне власти у земљи.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хпи

08.10.2018 14:21

И не треба нам власт можда би боље прошли без власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

08.10.2018 14:25

Све је мање више исто. У ентитету Федерација Сда/Хдз ухљеби, љевица је напредовала, тако можда мала позитива. У ентитету РС Снсд је појачао своје позицује . Биће горе то је сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тузла

08.10.2018 15:42

Бит це јос вецих препуцавања, него до сада. Вец је поцело. Од пусте радости не знају ни ста говоре.

Name

Ре

08.10.2018 19:36

"Парови" уживо. Такав смо народ

Name

Вирус

08.10.2018 14:27

По овим процентима крвата у БиХ има бар милион,незнам ко да су зецеви па се коте трипут у години

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале

08.10.2018 15:14

СНСД ЈЕ ПОКРО ГЛАСОВЕ 100 % Б ЛУКА ЈЕ РАЗОЧАРАНА У ТЕ РЕЗУЛТАТЕ ДА БИСЕРКА ПОБИЈЕДИ ТО СЕ НИЈЕ СМЈЕЛО ДЕСИТИ АЛИ ПОКРАЛИ СУ ДИКТАТОРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врло

08.10.2018 15:28

Некад сам вјеровала у народ у РС данас не могу објаснити да су изгласали двоје потурених нам људи хрватског поријекла (Жељка и Додик). Жалосно стварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

08.10.2018 15:41

Бит це то све добро у РС.Свак је на свом мијесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

08.10.2018 15:45

Бит це то све добро у РС.Свак је на свом мијесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фј

08.10.2018 20:47

КОЈЕ.УСПИЈО.ДА.РАЗЈЕДИНИ.СРБСКИ.НАРОД.ЗАТО.НАМ.ЈЕСТ.ТАКО.ЗЛО.ГОРЕГ.ОД.ГОРЕГ.СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ