Анализа: Реал сања Роналдових 40 голова...

А несуђене замене решетају по Европи! Сада се види колико је Перез погрешио што није купио замену за Португалца!

Фудбал 09.10.2018 | 23:00
Анализа: Реал сања Роналдових 40 голова...
Флорентино Перез је увек био познат као овек широке руке који је у Реал Мадриду промерао границе и доводио најбоље играче. Неколико пута је рушио светске трансфер рекорде (Фиго, Зидан, Кака, Роналдо…) и увек се трудио да публика у Мадриду подржава највеће звезде које су правиле разлику на терену.

Међутим, минулог лета је одлучио да не купује велике звезде и да не доведе замену за КристијанаРоналда. Штавише, тај тренд траје већ неколико последњих година јер је Реал изабрао правац да уалже у младе Играче, а резултати у Лиги шампиона су се све покривали. Али, одласком Роналда се испоставило да се Реал дебело преварио! Са Португалцем је из клуба отишло између 40 и 50 голова колико је гарантовао по сезони у свим такмичењима.

Да је ипак била више ствар Роналдове класе него тимске надмоћи, говори и почетак ове сезоне. Реал се мучи, већ четири меча заредом није дао гол што се није десило у последњих 30 година. Недостају му Роналдови голови. Иско, Асенсио и остали су имали неке минајтуре у којима су успевали да замаскирају неефикасност, али нико од њих не успева константно да задржи учинак голова и асистенција који је имао Роналдо.

Да ствари по Мадридисте буду горе, пројектоване замене за Роналда, цепају мреже по Европи…

Перезове жеље за Роналдовог наследника су прошлог лета били Нејмар, Мбапе и Азар. Сва тројица сада играју у великој форми и Перез може само да жали што није био упорнији и мудрији.

Нејмар је због мундијалског одмора и повреде каснио са почетком сезоне, али је врло брзо ухватио форму. На 10 утакмица првенства и Лиге шампиона, фантастични Бразилац је забележио чак 11 голова и три асистенције! То га чини једним од играча са најбољим учинком у Европи на почетку сезоне.

Бразилац је дугогодишња Перезова опсесија и одавно је био планиран као прва звезда Реала, али га је Барселона служећи се свакавим триковима украла испред носа Перезу. После одласка Нејмара у Париз, код Переза је опет прорадила амбиција да доведе Бразилца као замену за Роналда и промовише га у прву звезду Краљевског клуба у наредних годинама. Међутим, није било шансе да Перез започне преговоре са Пари Сен Жерменом. Арапи на челу француског клуба нису хтели летос  ни да чују за продају Нејмара на којем базирају будућност клуба. Чак се шушкало да би Перез био спреман да понуди 400.000.000 евра за Неја, али се завршило на спекулацијама. Чак ни он није толико луд, а питање је да ли би ПСЖ прихватио и такву понуду. Следеће лето је нова шанса пошто се спекулише да су Реалови људи већ склопили неку врсту договора са Нејмаровим оцем да играч изврши притисак на клуб и да Реал сруши светски рекорд.

Паралелно са интересовањем за Нејмара, претходне две године је расла и Реалова заинтересованост за Килијана Мбапеа који је експлодирао у Монаку и запалио фудбалску Европу. Зидан је желео да га доведе у Реал, али је Монако зацепио цену од 180.000.000 евра коју је за 18-годишњака био спреман да плати само ПСЖ. Можда су се у Реалу на крају покајали, јер Мбапе је по свим прогнозама будући број један на свету. Освојио је и Мундијал, показао у Паризу да није био сензација која траје једну сезону већ да заиста израста у суперзвезду. Са 19 година има учинак од 67 голова и 37 асистенција на 135 званичних утакмица. У Паризу има скор од 31 гола и 20 асистенција на 51 мечу. Ове сезоне је на седам мечева уписао 10 голова и четири асистенције што је најбољи учинак у Европи! Распитивао се Реал летос како би могао да се докопа Мбапеа и надао се да ће ПСЖ изгубити играча због кршења финансијског фер-плеја, али се то није десило. Тешко да ће у скоријој будућности, Реал имати бољу шансу да купи Француза.

Као трећа опција да замени Роналда се летос помињао Еден Азар. Он одавно сања о белом дресу Реала, а поготово је сањао док је тренер био његов идол Зинедин Зидан који га јако цени као играча. Одласком Зидана се та прича није завршила, али се донекле охладила. Реал је био спреман летос да плати око 100.000.000 евра за Белгијанца, али је Челси тражио дупло више. И ту је прича завршена… А потом је Азарзаиграо као препорођен код Мауриција Сарија. Са осам голова и три асистенције је тренутно понајбољи играч на Острву. Реалова нада тиња јер Азар није продужио уговор који му истиче за мање од две године. У теорији то значи да би Челси би приморан да га прода наредног лета, ако не потпишу нови уговор. Међутим, после оваквих партија и са осећајем уживања у Саријевом фудбалу, шансе да Азар продужи уговор су драстично порасле и Челси неће жалити пара да га блиндира.

Три велике жеље које је Реал имао летос су остале неостварене и питање је да ли ће се икада реализовати. А колико је такав профил играча неопходан Мадриђанима, види се на почетку ове сезоне. Играчи који би требало да надоканде голове Роналда не могу ни да приђу том учинку. Бејл, Иско, Асенсио и млади Винисијус су до сада заједно постигли седам голова и забележили исто толико асистенција. Гледајући учинак Нејмара, Мбапеаи Азара, утисак је да се Перез жестоко преварио што летос није завукао руку у џеп и довео неког од њих. Или што макар није задржао Роналда док не обезбеди праву замену…

Реалу фали моћ пред противничким голом коју тренутно не поседује нико од његових играча. Они имају квалитет и фудбалску лепоту и многе друге, али немају моћ коју имају Роналдо, Нејмар, Мбапе или Азар.  

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар